Медреформа від Світового банку: проблеми, досягнення і перспективи

Навесні 2015 року Світовий банк дав Україні кредит у $215 млн на розвиток охорони здоров’я. На ці кошти 8 українських областей мають модернізувати кабінети та лабораторії, підвищити кваліфікацію медиків і створити єдину електронну базу пацієнтів. Що було зроблено за два роки, на що насправді йдуть позичені гроші та як в Україні реформуватимуть медицину — обговорювали на бізнес-форумі «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» 9 червня

Волинська, Рівненська, Львівська, Закарпатська, Вінницька, Черкаська, Дніпропетровська та Запорізька області стали учасниками спільного інвестиційного проекту СБ і Міністерства охорони здоров’я. Саме ці регіони поліпшуватимуть медичні послуги на місцевому рівні, однак позитивні зміни має відчути вся країна.

Програма спрямована на боротьбу з онкологією та хворобами серця

Заступник в.о. Міністра охорони здоров’я Роман Ілик пояснив, що проект спрямований на покращення послуг для пацієнтів із серцево-судинними хворобами, профілактику та запобігання онкологічних захворювань та надання вчасного лікування онкохворим.

Проект буде корисним і для галузевих бізнесменів, адже це хороша можливість заявити про себе та взяти участь у прозорих тендерах:

Міністерство зацікавлене в максимально прозорій процедурі закупівель. Такий підхід забезпечить участь більшої кількості учасників торгів, і так ми вийдемо на формат цивілізованої конкуренції  з визначенням найоптимальнішої ціни . Це унеможливить будь-які корупційні складові, — розповів Роман Ілик

Що встигли зробити за два роки

Попри те, що старт програми був іще 2015 року, представники Світового Банку, областей-учасниць та МОЗ уперше зустрілися саме на форумі «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». За ці два роки обрані області просунулися на новий рівень.

У Львівській області реалізація проекту має покращити надання допомоги хворим на онкологічні захворювання. На сьогодні в області закупили складне високотехнологічне обладнання, якого до цього часу не мали.

Область змогла забезпечити і наблизити надання медичної допомоги населенню, тобто створила регіональні центри скрінінгу раку, розвернула велику роботу щодо залучення населення до обстеженння – те, що наші люди не люблять і  не хочуть робити, — Євгенія Матюшко, консультант з координації проекту в регіонах

Сьогодні Львівська область залучає до скрінінгу близько мільйона жінок — там проводить роз’яснювальну роботу, поширюють роздаткові матеріали , проводять тренінги для лікарів.

Увагу приділили також реконструкції та побудові медичних закладів. У Вінницькій області на виділені інвестиції будують новий корпус  кардіохірургічного центру.

Значення програми для бізнесу

Цей інвестиційний проект важливий і для бізнес-спільноти. Виробники і постачальники медичного обладнання можуть взяти участь у держзакупівлях, що проводять у системі ProZorro. Але не всі підприємці готові до цього:

Є державні організації, які вже готові до відкритих торгів. І є приватні структури, які ще й досі до цього не готові. Держструктури не мають тих стандартів якості, за якими потрібно працювати, а приватні ж в цьому плані далеко попереду, однак вони не вміють акцептувати правильно кошти від міжнародних фінансових інституцій і поставити замовлення з урахуванням усіх вимог, — Владислав Страшний, голова Комітету з питань охорони здоров’я і фармації ТПП України

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *