Україна та Казахстан визначили нові напрямки співпраці

Казахстан — один із головних торговельних партнерів України серед країн Центральної Азії. Він на 3-му місці за обсягом товарообігу з Україною серед країн СНД і на 21-му серед усіх країн світу. Куди рухаються українсько-казахські стосунки, який бізнес приваблює інвесторів з обох країн? Розповідаємо, що відбулося на форумі «Україна – Казахстан: нові обрії економічного співробітництва» 15 червня

Форум проходив в Астані у межах Національного дня України на виставці Експо-2017, першій виставці на території всього пострадянського простору.

До Казахстану вирушили віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – Торговий представник України Наталія Микольська, заступник міністра агропромислового комплексу України Ольга Трофімцева, керівник Державного агентства України з управління Чорнобильською зоною відчуження Віталій Петрук та голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Україна могла б отримати багато корисного з досвіду в сфері реформ, які є дуже важливими для нас сьогодні. Це залучення іноземних інвесторів через надання їм преференцій, пільгового оподаткування, безкоштовного використання землі та відшкодування частини витрат на будівельно-монтажні роботи у важливих для держави секторах економіки, — Геннадій Чижиков

Про галузі для співпраці та новий шовковий шлях

Україні є що запропонувати Казахстану. Перспективними напрямами нарощування експорту є поставки машинобудівного обладнання, продукції металургійної, деревообробної,  фармацевтичної, нафтохімічної промисловості, а також продукції АПК.

Геннадій Чижиков наголосив, що в цьому Україна й Казахстан мають можливість кооперувати виробництва, відкривати спільні підприємства, наприклад, тракторної техніки.

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко переконаний, що Україна і Казахстан мають стати міцними ланками «Нового Шовкового шляху»:

Україна прагне разом із Казахстаном стати частиною товаровиробників, які долучені до цього процесу. Коли кажемо про транспортний коридор, то мусимо запропонувати власний конкурентний експорт

Перспективними є технології вітчизняного авіабудування:

АН-148 і АН-158 Україна збирає із використанням європейських технологій та запчастин. Значна частка креативної економіки наявна в суднобудівній галузі, наукових інноваційних розробках

На сьогодні експорт з Казахстану в Україну здебільшого складають мінеральні продукти, метали і вироби з них, машини та обладнання, продукція хімічної  промисловості та продукти тваринного і рослинного походження.

Основними експортними товарами залишаються природний газ, сирі нафтопродукти та всі види сірки.

Серед українських товаровиробників, яким вдалося в останні роки покращити свої позиції на ринку Казахстану, — підприємства м’ясо-молочної та кондитерської галузей, які наростили поставки своєї продукції на казахстанський ринок в 1,1-1,5 рази, експортерів їстівних плодів і горіхів, які збільшили поставки майже в 3 рази, а також насіння і плодів олійних рослин, обсяги поставок яких зросли майже в 1,5 рази.

Українські «зелені» технології готують до інвестування

Можливості для українських компаній на ринку Казахстану відкривають також «зелені» технології. Деякі вітчизняні компанії вже вийшли зі своїм екологічним продуктом на цей ринок:

Упродовж останніх кількох років перед Україною поставали енергетичні викликиНизка українських компаній уже рухаються в бік альтернативних джерел енергії.Україна продовжує удосконалювати законодавче поле, яке створить сприятливі умови для інвестування в «зелені» проекти, –Сергій Савчук.

Казахстан відкритий для іноземного бізнесу: про умови і гарантії

Зареєструвати компанію в Казахстані можна за три робочі дні. Для цього необхідно мати заяву про реєстрацію, квитанцію про сплату збору, документи, які засвідчують право на нерухоме майно, документ, що посвідчує особу.

Уряд Казахстану сприяє створенню фермерських господарств, тому в цій сфері виділяється чимало кредитів та різноманітних грандів.

У Казахстані можна використовувати дві форми організації бізнесу: індивідуальний підприємець і організація. Прибутковий податок на підприємства в країні становить 20%, ПДВ – 11%, а ставка податку на майно – лише 1%.

Там також діє низка пільг для початкового та малого бізнесу. Такі компанії можуть займатися будь-яким видом бізнесу, окрім банківської, страхової діяльності та торгівлі цінними паперами, адже це передбачає іншу форму організаційно-правової діяльності.

У Казахстані діє 9 спеціальних економічних зон

Учасники ВЕЗ мають такі пільги:

  • звільнення від земельного податку
  • звільнення від податку на майно
  • товари, які виготовляються на території ВЕЗ та повністю реалізуються, оподатковуються за нульовою ставкою

Для учасників ВЕЗ діє спрощений порядок найму іноземної робочої сили. Видача дозволів на залучення іноземних працівників місцевими виконавчими органами здійснюється відповідно до законодавства Республіки Казахстан, але в спрощеному порядку без пошуку кандидатур на внутрішньому ринку праці.

Підприємці також можуть на строк 10 років отримати безкоштовно земельну ділянку для реалізації свого проекту.

Як отримати податкову пільгу?

  • реєстрація в якості платника податків на території ВЕЗ
  • не мати структурних підрозділів за межами ВЕЗ
  • не менше 90% сукупного річного доходу має складати дохід від реалізації товарів власного виробництва

До Казахстану прибули представники 30 провідних українських підприємств, що працюють у сфері енергетики та енергоефективності, а також в інвестиційній, банківській, фінансовій і консалтинговій сферах.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *