Український прорив «зелених» технологій. Що було на Експо-2017 в Астані

Понад 100 країн світу представили свої інноваційні розробки з відновлюваних джерел енергії на міжнародній виставці Експо-2017, що проходить з 10 червня по 10 вересня в Астані. Чим дивувала Україна

Експо-2017 – перша виставка пострадянського простору,присвячена енергії майбутнього. Світові лідери у сфері поновлюваних джерел енергії і ті, хто пов’язує свою енергетичну незалежність із «зеленими» технологіями, обиратимуть найнадійніші рішення та способи використання альтернативної енергії.

За словами організаторів, мета виставки – привернути увагу світової аудиторії до рішень та технологій, які забезпечать ефективне управління енергетичними ресурсами, скорочення викидів вуглекислого газу та використання надійних альтернативних джерел енергії.

Для країн-учасниць – це шанс не лише презентувати свої досягнення в підтримці альтернативних та економічно вигідних джерел енергії, а й зацікавити потенційних  інвесторів і залучити додаткові кошти в економіку держави.

Україну представили 60 кращих компаній

Розробки з відновлюваної енергії представляють 115 держав. Підготовкою України до участі в Експо-2017 займалися Торгово-промислова палата України, Міністерство економічного розвитку і торгівліта Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження.

На виставку Експо-2017 приїхали представники 60 провідних вітчизняних підприємств, які працюють у сфері енергоефективності, а також інвестиційній, фінансовій та банковій сферах. Вони презентували близько ста розробок у сфері «зелених» технологій. Це сучасне обладнання для створення сонячної, вітрової, гідроенергетики, вирощування енергетичних культур, виробництва теплової та електричної енергії з відходів сільського господарства.

Жалюзі, здатні генерувати енергію з будь-якого світла, концентратор, який перетворює на тепло 75% сонячної енергії, і вітрові та біогазові установки.

З іншими  українськими проектами відвідувачів виставки знайомлять на відео-презентації. Наприклад, про місто Долину, що на Прикарпатті, де місцева влада перевела 65% бюджетних установ на альтернативні джерела палива. Там обладнали сонячними колекторами дитячі садки іутеплили житлові багатоповерхові будинки.

На Експо-2017 прийшлося святкування Національного дня України. На честь цього створили30-метровий рушник вишитий майстрами фабрики художніх виробів імені Б. Хмельницького для цього заходу.

Найцікавіше на Експо-2017

Архітектурним символом виставки є «Сфера», унікальне архітектурне спорудження заввишки 100 метрів і діаметром 80 метрів. Вона складається з 8-ми поверхів з оглядовим майданчиком на останньому. У «Сфері» розташований музей енергії майбутнього.

На території виставки є об’єкти, створені за технологіями «розумного міста». До прикладу, проект «розумні енергомережі»  дозволить знизити втрати на мережах при транспортуванні електроенергії до 40%.

У павільйонах Експо-2017 впроваджуються технології «розумного будинку». Залежно від кількості відвідувачів, що перебувають одночасно в приміщенні, система вентиляції автоматично регулює подачу повітря.

Artists & Robots — арт-виставка за участю 17 сучасних художників із  13 країн.

Про іноземні розробки

Дизайн британського павільйону досліджує витоки появи енергії з народження Всесвіту. Усі можуть простежити за рухом енергії від сонця і її трансформацією через поверхню землі, різноманітні кліматичні умови та людську цивілізацію. У центрі павільйону встановлений унікальний макет Всесвіту з кутом огляду в 360 градусів.

Німеччина представляє на виставці засоби пересування на електричній тязі, що використовують енергію з відновлюваних джерел, а саме лімузин, гоночний електромобіль «Формули Е» та двоколісний транспорт з електроприводом.

У «місті майбутнього»= представлені «розумні будинки», що виробляють більше енергії, ніж витрачають, а також фасадні панелі з водоростями для отримання енергії.

«Транспорт майбутнього» продемонструвала і Монако. Зокрема, велосипед на сонячних батареях.
Швейцарія вразила сумою, витраченою на участь у виставці. На свій павільйон Швейцарія виділила понад €3 млн, при цьому на створення самого стенду витрачена майже половина цієї суми.

Країна представила літак на сонячних панелях. Цікаво, що павільйон Швейцарії стилізований під годинниковий механізм, однак замість шестерень в ньому розпускаються квіти.

Нідерланди представляють на виставці голографічне і лазерне шоупро розвиток альтернативних джерел енергії – від вітряних млинів до сучасних вітряків.

Корея ж перенесла відвідувачів павільйону в майбутнє за допомогою анімації і технології доповненої реальності, а Таїланд розповів про біопаливо із сільськогосподарських відходів.

Казахстан представив проекти автономного енергопостачання «моно-міст», для розробки яких було залучено десятки кращих інженерів і фахівців.  А устаткування для виробництва природного газу з ТПВ, сільськогосподарських відходів або вугілля, яке також презентувала країна на виставці, поки не має аналогів у світі.

Органо-мінеральні добрива, глибока переробка вугілля, технології екструзійного будівництва, використання енергії вибуху, інноваційні теплообмінники, брикетировочні комбайни, інноваційні технології переробки ТПВ — усе це можна було побачити на виставці.

Тривалість виставки – три місяці. Організатори розраховують, що за цей час її відвідають понад 2 мільйона людей. Нагадаємо, українські проекти презентовані під гаслом «Енергія творчих людей», створеним за підтримки креативної команди продакшн-студії CHECKPOINT.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *