Україна-Ірак: нові домовленості та інвестиції у 15 млн доларів

Ірак готовий інвестувати в українське виробництво курятини $15 млн. Переговори про такий інвестиційний проект іракські бізнесмени ведуть з одним із київських підприємств. Про це стало відомо під час бізнес-форуму «Співробітництво Україна – Ірак», який уже сьомий рік поспіль організовує Торгово-промислова палата України. Цьогорічний форум об’єднав 90 бізнесменів обох країн

Найперспективніші сфери для співпраці

Товарообіг між Україною та Іраком за минулий рік склав $374тис. Україна переважно експортувала високотехнологічне обладнання, чорні метали, яйця птиці, мед, м’ясо та іншу продукцію.

Представник Іракської делегації Джамаль Аль Шарефі наголосив, що такі показники товарообігу не влаштовують жодну зі сторін, тому іракські компанії зацікавлені в посиленні співпраці з українськими підприємствами.


Це стосується машинобудування, сільського господарства та харчової промисловісті. Іракський бізнес цікавить  імпорт зернових культур, соняшникової олії, борошна, м’яса птиці, продукції металургійного та хімічного комплексів України, обладнання для видобутку, переробки, транспортування нафти та газу, cпівробітництво в галузі освіти та енергетики.

Іракський бізнес зацікавлений у вітчизняних сталевих і чавунних заготовках, літаках і вантажних машинах, екскаваторах, морських буксирах, електромоторах і протипожежному оснащенні, насосах і турбінах. Ірак потребує й допомоги в будівництві залізничних та автомобільних доріг, гідро- та теплоелектростанцій:

Основною проблемою є відсутність прямого обміну інформацією щодо економічних і торговельних питань, тому цей обмін необхідно активізувати. Є необхідність у спрощенні візового режиму між нашими країнами.

На жаль, іракський бізнес недостатньо ознайомлений з перспективами українських підприємств, їхніми запитами та комерційними пропозиціями.  Незадовільним є й співробітництво в банківській сфері між країнами, яке негативно впливає на загальну співпрацю,  – Джамаль Аль Шарефі

Ірак інвестує в Україну 15 мільйонів доларів

Про старт переговорів щодо інвестицій у $15 млн в українське виробництво курятини розповів голова Іраксько-Української ділової ради Аббас Ель Нурі. За його словами, пропозиція українського виробника включає два варіанти – оренду виробництва або його повний продаж:

Уже цього року іракська сторона планує експорт продукції із цього підприємства напряму до Іраку обсягом 1 тисячу тонн, а в 2018-му році цю цифру планують наростити до 1,5 тисячі

На думку Аббаса Ель Нурі, ще одним перспективним напрямком для співпраці може стати кооперація в енергетичній сфері, адже Ірак за розвіданими запасами нафти посідає друге місце у світі (113 млрд барелів, або 11% світових запасів) після Саудівської Аравії.

Українські нафтогазові компанії мають шанс потрапити на нафтогазовий ринок Іраку. Вони можуть одержати контракти на розробку іракських родовищ, оскільки Iрак віддає пріоритет співпраці з компаніями тих держав, які забезпечують стабільність у країні.

Сьогодні Iрак постачає нафту до країн світу через порти, розташовані в Перській затоці, а також через територію Сирії та Туреччини. Ми можемо розглянути варіант транспортування іракської нафти і через Україну, – Аббас Ель Нурі

Представники іракської делегації наголосили, що, не дивлячись на складну політичну та економічну ситуацію в країні, Ірак тримає курс на підвищення інвестиційної привабливості країни. Там уже працює низка іноземних компаній, зокрема українських, які стабільно розвиваються та постачають свою продукцію на треті ринки.

Це «Мотор Січ», Харківський машинобудівний завод «ФЕД», «Укрмашбуд», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Агромарс», «Нібулон», «Астарта» та багато інших. Частина українських компаній започаткували діяльність своїх представництв у Багдаді, Басрі та Ербілі, – Аббас Ель Нурі

Відповідно до механізму ООН щодо підписання контрактів у межах програми «Нафта в обмін на продовольство», Ірак може вибирати постачальників товарів, медикаментів та устаткування.

Україна також може брати участь у цих трьох програмах. Тобто постачати продукцію харчування, ліки та устаткування загального призначення. При цьому вітчизняні структури, які співпрацюють з Іраком, не несуть практично жодних ризиків навіть у разі подальшого загострення політичних відносин між Вашингтоном і Багдадом, адже зовнішньоторговельна діяльність вітчизняних підприємств здійснюється під контролем ООН.

Одне із найбільших досягнень ділового співробітництва України та Іраку цього року —  запуск експорту продукції одного з найбільших українських виробників дверей на іракський ринок.

Такі продукти, як солодощі, олія, рис з Херсонського регіону, а також дерев’яні меблі із Закарпаття вже експортуються до Іраку.

Такі зустрічі між підприємцями обох країн сприяють зміцненню українсько-іракських ділових відносин:

Такі заходи повинні допомогти розробити PR-стратегію для українського виробника, щоб на різних виставках українські компанії, якмало присутні на іракському ринку, могли себе показати, заявити про себе. Те ж має відбуватися і з іракськими компаніями, про які мало знають в Україні. Нам потрібно організовувати виставки частіше, потрібно більше співпрацювати, – Аббас Ель Нурі.

Іракці запевнили, що вони готові активніше торгувати з Україною. Презентувати свої можливості серед бізнес-спільноти Іраку українські компанії зможуть на найближчому бізнес-ярмарку в Багдаді 30–31 жовтня.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *