Експо-2017 у цифрах: результати однієї із наймасштабніших виставок року

115 країн-учасниць, близько 5 мільйонів відвідувачів, тисячі інноваційних проектів у сфері альтернативної енергетики. Це наймасштабніша світова виставка Експо 2017 у цифрах. Про те, чи виправдалися очікування організаторів та що буде з павільйоном після закінчення виставки говорили на прес-конференції в Астані 10 вересня

Бюджет будівництва павільйону – понад мільярд доларів

Зацікавленість різних країн світу до цьогорічної теми – колосальна, тому грошей на будівництво одного з найбільших світових павільйонів не шкодували:

Вартість будівництва всіх об’єктів – мільярд триста мільйонів доларів. Частину питань ми змогли вирішити за рахунок взаємодії з нашими партнерами, які фінансували певні проекти. Зокрема, це стосується логістики, вивезення твердих побутових відходів, надання медичних послуг та телекомуннікаціонних послуг, –  розповів співорганізатор Експо 2017 Алішер Пірмєтов

Зона міжнародних павільйонів – це 14 будинків, в кожному з яких розміщувалося від чотирьох до п’яти країн.

Чим дивували країни-учасниці?

Експо 2017 стала ефективною платформою, де були презентовані усі останні досягнення у сфері альтернативної енергетики. Інфраструктуру виставки підтримувала технологія «розумне місто», яка дозволила скоротити споживання електроенергії.

Головною будівлею Експо 2017 став Національний павільйон Казахстану, побудований у вигляді сфери з використанням останніх передових технологій. Зокрема, використовувалося міцне високотехнологічне скло з подвійною кулею, що забезпечує тепло- і звукоізоляцію. Цей павільйон став зразковим проектом, заснованим на використанні «зелених технологій». Усередині сфери, крім музею високих технологій, розташований музей, що розповідає про історію країни і народу Казахстану.

Загалом в Експо 2017 взяло участь понад 100 країн, а також 17 міжнародних організацій, серед яких сім організацій ООН.

Україна на виставці була представлена інформаційно-пошуковою системою, яка містить бізнес-пропозиції у сфері альтернативної енергетики зі всієї країни. Серед найцікавіших вітчизняних проектів – енергозберігаючі будинки Passiv Dom, коцентратор сонячної енергії «Синеко» та вітрові установки компанії Фурлендер.

Великобританія розповіла про витоки появи енергії. У центрі павільйону було встановлено унікальний макет Всесвіту з кутом огляду в 360 градусів, створений за допомогою передових комп’ютерних технологій. Крім цього, країна презентувала графен – «матеріал майбутнього», можливо, здатний радикально змінити спосіб виробництва і споживання енергії.

Німеччина представила на Експо 2017 гоночний електромобіль «Формули Е». Цей павільйон також дасть можливість зазирнути в «Місто майбутнього», де були представлені «розумні будинки», що виробляють більше енергії, ніж витрачають, а також фасадні панелі з водоростями для отримання енергії.

Швейцарія представила літак на сонячних панелях. Павільйон країни був стилізований під годинниковий механізм, однак замість шестерень в ньому розпустилися квіти.

Сінгапур також вирішив розмістити на стінах павільйону зелені насадження. До того ж у ньому обладнали 250 тераріумів.

Нідерланди представили на виставці голографічне і лазерне шоу, в якому показали розвиток альтернативних джерел енергії – від вітряних млинів до сучасних вітряків.

Таїланд розповів про біопаливо із сільськогосподарських відходів. А Румунія презентувала на Експо 2017 найшвидший в світі лазер, а також «унікальне джерело енергії – вино».

Кількість відвідувачів перевершила усі очікування організаторів

Передбачалося, що за три місяці виставку відвідає близько 2 мільйонів людей зі всього світу. Натомість – організатори отримали цифру у два рази більшу, чим відверто пишаються.

Люди, які приходили на цю виставку, дізналися про найновіші технології. Вони насолоджувалися цією виставкою, їм сподобається ця виставка, а це означає, що всі учасники 115 країн отримали необхідний досвід та користь від заходу. Для нас це стало моделлю, яку ми будемо використовувати для майбутніх виставок, – відмітив заступник головного секретаря Міжнародного бюро виставок  Дмітрій Керкензес

Понад 1000 підприємств знайшли потенційних партнерів

За словами організаторів, за три місяці проведення виставки 1400 підприємств отримали замовлення на поставку товарів і послуг на суму 640 мільярдів тенге. Десятки тисяч людей отримали роботу та гідну заробітну плату. Помітне пожвавлення отримав і загалом туристичний сектор Казахстану. Попит на послуги туроператорів підвищився майже в два рази, а кількість суб’єктів підприємництва в столиці Казахстану збільшилася більш ніж на 10%. Податки в бюджет Астани від сфери послуг зросли в 1,2 рази.

Після закінчення павільйон Експо 2017 перетвориться у міні-містечко

Загальна площа виставкового павільйону Експо 2017 – 200 га. Організатори розповіли, що вже знають, як будуть використовувати цю територію після закінчення виставки:

У нас вже є затверджена концепція післявиставкового використання об’єктів. Це дуже великий пласт роботи, який необхідно буде реалізувати. Тут буде створено нове міні-місто. Територія буде розвиватися і це для нас завдання номер один, – Алішер Пірмєтов

Своєю чергою, Кайрат Келімбетов розповів, що однією з основних організацій, яка буде розташовуватися на території Експо, буде Міжнародний фінансовий центр, завданням якого буде розвиток ринку капіталу та забезпечення припливу інвестицій до Казахстану.

Фінансовий сектор країни більше сконцентрований на роботі банківських інститутів, традиційних інструментах взаємодії з населенням – таких як депозити, видача кредитів. Ми ж працюємо над створенням небанківського фінансового співтовариства. Ми вважаємо, що ринки капіталу істотно поліпшать ситуацію у фінансовому секторі Казахстану, з одного боку, а з іншого – створять регіональний майданчик для розвитку фондових ринків в нашому регіоні, – Кайрат Келімбетов

За його словами, діяльність Міжнародного фінансового центру пошириться на всю Центральну Азію.

Це п’ять країн, яких ми традиційно називаємо Центральною Азією. Туди можуть увійти і країни Кавказького регіону, Близького Сходу, Монголія. Це досить великий регіон – близько 100 млн осіб. І в цьому регіоні наша країна відіграє дуже серйозну роль: ВВП Казахстану становить половину від ВВП усього Центрально-Азіатського регіону, – додав Келімбетов

За словами Кайрата Келімбетова, найближчим часом МФЦА приєднається до консорціуму міжнародних Hi-tech-хабів «АВА-3», куди входять провідні світові банки, які сьогодні знаходяться в пошуку відповідних рішень: національних, регіональних блокчейн-технологій.

Звичайно, ми припускаємо, що вся територія Експо стане свого роду «криптодолиною». У США і Сінгапурі хочуть прирівняти діяльність криптоекономіки до звичайної діяльності у фінансовій сфері. У Швейцарії цей напрямок заохочують. В Японії підтримують деякі криптовалюти як платіжні засоби, – додав керівник МФЦА.

Водночас Кайрат Келімбетов наголосив, що МФЦА не стане офшорною зоною для інвесторів:

Казахстан підтримує боротьбу з відмиванням грошей, боротьбу з тероризмом, взаємодіє з американським урядом по боротьбі з ухилення від сплати податків. Ми будемо дотримуватися позиції Сінгапуру, який говорить про те, що дуже суворий регуляторний режим – це краще, ніж якісь офшорні схеми, які швидко з’являються і швидко зникають

Керуючий МЦФА також зазначив, що на базі фінансового центру створять Міжнародний візовий центр під назвою «Експат-центр».

Тут будуть вирішуватися питання візової підтримки, реєстрації, оподаткування та багато інших моментів. Так як у нас довгострокова ініціатива, ми хочемо підійти системно: був вивчений досвід Дубая і Сінгапуру, – пояснив Келімбетов.

Говорячи про спадщину Експо-2017, Кайрат Келімбетов наголосив на важливості розвитку «зеленого» фінансування. Раніше повідомлялося про намір керівництва МФЦА стати майданчиком для випуску «зелених» облігацій – боргових зобов’язань, спрямованих на фінансування проектів в сфері екології. Оскільки тепер в сферу діяльності МФЦА увійде фінансове управління відходами, транспортом і водопостачанням, при відомстві створено спеціальну робочу групу, яка буде відбирати механізми розміщення.

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *