Експо-2017 завершилася грандіозним театралізованим шоу

В Астані завершилася одна із найбільших світових виставок – Експо 2017. Захід, присвячений енергії майбутнього, вразив інноваційними розробками понад 115 країн світу. На церемонії закриття глядачі змогли ще раз на власні очі побачити найцікавіші технології у сфері альтернативної енергетики, а також насолодитися виступами повітряних гімнастів та творчих колективів різних країн

Урочиста частина церемонії закриття Експо 2017 проходила на території Конгрес-центру, в Амфітеатрі. Це один з об’єктів Експо 2017 – головний розважальний майданчик виставки. Він розрахований на 6 тисяч місць, проте бажаючих подивитися феєричне шоу виявилося набагато більше, незважаючи на дощ. Трансляція масштабного шоу з використанням сучасних технологій тривала близько двох годин. За нею стежили сотні глядачів в залі, серед яких глави різних держав і представники павільйонів, а також мільйони телеглядачів по всьому світові.

Генератор припливів і відливів, машина, сконструйована з сонячних батарей, роботи, які допомагають людині, вакуумний потяг – це все представлені розробки. У кожному павільйоні була своя родзинка. Наприклад, Китай презентував технології, що дозволяють перетворити мул в паливо, а Великобританія здивувала надміцним матеріалом графен (товщиною з людську волосину, але здатний утримати вагу цілого рояля), Польща –екологічне паливо – «блакитне вугілля».

Понад 20 лідерів країн та голів урядів, які відвідали церемонію, наголосили, що усі ці розробки здатні змінити хід історії.

У межах Експо 2017 пройшло більше 6000 різних заходів. Феномен Експо сприяв продуктивній, інтенсивній взаємодії науки, бізнесу і суспільства, позитивно позначився на розвитку взаєморозуміння і довіри між країнами і народами, –  президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

Він наголосив, що Експо 2017 дозволила підприємствам із різних країн світу презентувати свої кращі розробки та просунути свою продукцію на світові ринки:

Понад 1400 підприємств отримали замовлення на поставки товарів, послуг.  Успішне проведення Експо стало результатом синергії зусиль Астани і всіх регіонів держави

За словами керівника управління з інвестицій та розвитку Астани Алішера Абдикадирова, за час проведення виставки Експо 2017 до столиці прибуло понад півтора мільйони іноземців. Тепер Астана ставить перед собою завдання залучити мільйон туристів до 2020 року.

 Наші експерти добре вивчали досвід Експо в різних країнах світу. Зазвичай найбільшим викликом для країни-господарки стає збереження високих показників чисельності туристів після проведення міжнародного заходу такого масштабу. Очевидно, що ми не можемо щороку повторювати подібне, але загалом ми бачимо туризм новою точкою зростання економіки країни. Прикладом для нас є країни Перської затоки, які формують за рахунок туризму значну частку внутрішнього валового продукту. Аналізуючи досвід інших країн, ми підготували свою власну багатовекторну стратегію розвитку цієї сфери. Головний цільової індикатор – мільйон зарубіжних туристів до 2020 року. Крім цього, в планах влади збільшення тривалості їхнього перебування на території країни, – розповів Алішер Абдикадир

За його словами, стратегія розвитку туристичної діяльності в Астані передбачає реалізацію трьох основних напрямків: діловий, культурний і медичний туризм.

 На сьогоднішній день Астана має всю необхідну інфраструктуру для того, щоб проводити різноманітні конгреси і виставки світового масштабу. Ми маємо спеціальний конгрес-центр, Палац незалежності. Крім цього, уваги заслуговує і міський рекреаційний туризм. Для того, щоб туристи хотіли на довше залишитися у місті потрібно створити так звані  точки тяжіння, щоб люди могли туди із задоволенням ходити. Це театри, музеї, виставки. Культурне життя столиці має вирувати та захоплювати, – Алішер Абдикадир

Організатори виставки розповіли, що найпопулярнішим місцем цього літа для пам’ятного фото стала сфера «Нур Алем», яка прикувала до себе увагу не менше, ніж Ейфелева вежа в Парижі або піраміди в Каїрі. За підрахунками понад 100 мільйонів фотографій було зроблено в цих коридорах, павільйонах і, звичайно, у самій сфері.

Говорячи про церемонію закриття виставки Алішер Абдикадир наголосив, що уперше участь у театралізованому заході взяли понад 2 тисячі осіб, у тому числі волонтери і представники країн-учасниць виставки.

Під час заходу було використано складні інженерні, постановочні та художні рішення.

Ми «зтерли грань» між світловими ілюзіями, графічними проекціями і реальністю, а багатотонні декорації, виступи повітряних гімнастів і сцена, яка постійно трансформувалася, перенесла кожного глядача у неповторний світ майбутнього, – Алішер Абдикадир

Глядачі побачили інноваційні наукові розробки і фінальні статистичні дані про виставку Експо 2017.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв наголосив, що проведення Експо 2017 ефективно вплинуло на розвиток столиці і країни загалом.

Ми спостерігаємо позитивний ефект на всі сектори економіки Казахстану. Зокрема, значно збільшилися кількість туристів в готелях і місцях громадського харчування. За рахунок цього бюджет міста отримав додаткові фінансові надходження. Важливим є також те, що виставка дозволила відкрити нові робочі місця. У будівництві головного виставкового павільйону брали участь понад 190 вітчизняних компаній, нині тут працює 2000 людей, – розповів Нурсултан Назарбаєв

Своєю чергою, голова компанії «Астана Expo 2017» Ахметжан Єсимов додав, що завдяки проведенню Експо 2017 кількість готелів і хостелів в Астані зросла на 28%, а їхня заповнюваність досягла позначки в 65%.

Важливо, що всі об’єкти виставки будуть використані і після її закінчення. На території Експо буде розміщено Міжнародний фінансовий центр «Астана», а також парк IT-стартапів. У павільйоні у вигляді величезної сфери «Нур Алем» буде організовано «Музей майбутнього», а сама сфера продовжить роботу як туристичний об’єкт. Окрім цього, на території виставки планується створення Міжнародного центру з розвитку «зелених» технологій та інвестиційних проектів під егідою ООН, – Ахметжан Єсимов

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв розповів, що буде з павільйонами Експо 2017 після закінчення виставки:

Інфраструктура виставкового комплексу буде повноцінно функціонувати і після закриття виставки далі. «Нур Алем» – наш національний павільйон, ряд інших павільйонів, в яких представлена ​​тематика виставки, будуть збережені як спадщина Експо, як музей для відвідувачів, нашої країни і наших друзів за кордоном. Завершення виставки стане початком запуску нових масштабних проектів на цій базі. Перш за все, це МФЦА. Він повинен стати фінансовим хабом, центром тяжіння інвестицій і зайняти гідну нішу в міжнародній фінансовій системі. Створюваний міжнародний центр з розвитку «зелених» технологій і інвестицій буде сприяти глобальному сталому розвитку, просуванню «зелених» технологій. І міжнародний технопарк IT-стартапів стане майданчиком для залучення IT-підприємців та інвесторів з усього світу

У цей же день експерти Міжнародного бюро виставок також нагородили кращі павільйони Експо. Індивідуальні та колективні експозиції оцінювалися за двома номінаціями – «Розкриття теми виставки» і «Дизайн виставки». Україна у номінації «Розкриття теми виставки» здобула бронзову нагороду.

Така відзнака – результат успішної спільної роботи державних органів, Торгово-промислової палати України та бізнесу. Вважаю, що це – один із найбільш вдалих прикладів державно-приватного партнерства, – зауважив віце-президент ТПП України, в.о. комісара павільйону України на Експо 2017 Сергій Свистіль

Загалом павільйони країн-учасниць розподілили на чотири типи: площею 700 і більше м. кв., 400–700 м. кв., менше 400 м. кв. і загальні павільйони.

Ми створили інтерактивну інформаційно-пошукову систему, яка допоможе краще представити на виставці вітчизняні підприємства та їх можливості. Мета такої системи – мінімізувати витрати бізнесу і автоматизувати пошук партнерів. Така база даних компаній, що розділена по галузях, в подальшому може бути використана для участі підприємств в інших міжнародних виставках, – Сергій Свистіль.

До складу журі увійшли 9 експертів в галузі архітектури та міжнародних виставок. Вони і визначили перші три місця в кожній групі у двох категоріях: виставковий дизайн і розкриття теми. У цілому нагороди отримали 24 країни –учасниці Експо-2017 із 115.

Можливість презентації України на подібному заході є унікальною. Виставка дасть потужний імпульс системній диверсифікації економіки і технологічній модернізації виробничих потужностей і наукової бази країни, – зазначив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Наприкінці церемонії закриття понад двох тисяч осіб взялися за руки і вишикувалися в ланцюжок навколо казахстанського павільйону «Нур Алем». Завершився захід салютом, який тривав майже вісім хвилин. Глядачі шоу розповіли, що вражені його масштабами та переконані: Експо-2017 стала однією із найуспішніших світових подій року.

Нагадаємо, виставка Експо-2017 розпочала роботу 10 червня і була присвячена «енергії майбутнього». У ній брали участь 115 країн світу. Організатори очікували, що її відвідають понад 2 мільйони осіб, втім реальна кількість відвідувачів сягнула понад 4 мільйонів. Вартість проведення виставки оцінили в 1,3 мільярда доларів. Українські розробки були презентовані під гаслом «Енергія творчих людей», розробленим творчою командою продакшн-студії Checkpoint.

 

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *