Україна та В’єтнам запровадять зону вільної торгівлі?

Соціалістична Республіка В’єтнам – важливий економічний партнер України в Азії. А темп зростання ВВП цієї держави майже вдвічі випереджає загальносвітовий. Головні тенденції і тренди українсько-в’єтнамської співпраці обговорили учасники бізнес-форуму 11 жовтня. Захід зібрав 70 в’єтнамських і 160 українських компаній та визначив, як зміняться торговельні відносини між країнами найближчим часом

Чому ринок В’єтнаму цікавий для українських підприємств?

За оцінкою МВФ, у 2017 році валовий внутрішній продукт В’єтнаму збільшиться на понад 7%. А до 2030 року ця країна увійде до десятки країн із найвищим ВВП у світі. Експерти запевняють, що для України, яка поки не може похвалитися високими темпами зростання своєї економіки, досвід економічного стрибку В’єтнаму може стати вкрай корисним та своєчасним.

Для нас є також цікавим те, як В’єтнам так швидко домігся існуючої структури свого експорту, адже країна за короткий час перетворилася на одного із найбільших експортерів побутової електронної техніки та виробника компонентів для електронної техніки. За 12 років В’єтнам збільшив експорт майже у 8 разів, а також зміг успішно диверсифікувати свої ринки, продаючи товари в США, Японію, Китай, Корею та інші країни. Я переконаний, що настав час відкривати новий період у наших торгово-економічних відносинах, а також шукати нові підходи та напрямки співпраці для бізнесу обох країн, – президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков

За словами президента Торгово-промислової палати України, про необхідність цього свідчить і статистика торгівлі між країнами. Так, вона то падає на 20 – 30% (як у минулі 2 роки), то так само швидко зростає, як у році поточному.

Своєю чергою, заступник міністра промисловості і торгівлі В’єтнаму Хоанг Куок Віонг розповів, що запорукою успіху економічного розвитку країни стала Стратегія розвитку на 2011-2020 роки. Вона передбачає сприяння розвитку навичок, які відповідають вимогам сучасної та інноваційної промисловості, а також закінчення роботи ринкових інститутів та подальший розвиток інфраструктури.

Хоанг Куок Віонг розповів, що в 2016 році у В’єтнамі частка експорту товарів та послуг до ВВП склала 91,6%, а імпорту – 88,4%. У цілому співвідношення імпорту та експорту товарів та послуг до ВВП складає 180%. Це яскраво свідчить про те, що відкритість в’єтнамської економіки достатньо велика.

Іноземний бізнес все частіше обирає саме В’єтнам

У зв’язку з цим В’єтнам є дуже привабливою країною для іноземного бізнесу. Так, у 2016 році кількість нових зареєстрованих підприємств у країні досягла 110 000, збільшившись на 16%. Їхній загальний статутний капітал становить 890 трлн донгів, що на 48% більше, ніж минулого року.

Збільшення кількості підприємств експерти також пояснюють покращенням правової основи та урядовими рішеннями з підтримки та заохочення розвитку бізнесу. Бізнес-середовище в країні з кожним роком покращується, тож підприємства знаходять для себе багато нових можливостей.

До того ж ці компанії працюють практично у всіх галузях економіки, орієнтуючись на нерухомість, інформацію та комунікації.

Найперспективніші галузі  або Куди вигідно вкладати гроші

В’єтнам однозначно приваблює іноземний бізнес своєю інвестиційною політикою. Її ціль – залучити капітал, технології, досвід управління інших держав для економічного росту, ефективного видобутку природних ресурсів, створення нових робочих місць та розширення експорту В’єтнаму. Це тісно пов’язано із процесом реструктуризації економіки, створенням прозорого та відкритого конкурентного середовища у порівнянні з іншими країнами.

До прикладу, Закон про інвестиції В’єтнаму передбачає спрощені умови ведення іноземного бізнесу в окремих галузях та сферах. До прикладу, якщо компанія вкладає гроші у проекти в сільських областях, то отримує низку пільг та преференцій. Це також стосується високотехнологічних підприємств, наукових та інноваційних проектів.

До таких пільг належать:

  • ставка податку на прибуток підприємства
  • звільнення від податку на імпортні товари, які ввозяться для створення нових виробництв, а також на матеріали та комплектуючі для реалізації інвестиційного проекту
  • звільнення або зменшення орендної плати за землю, плати за використання землі, податку на землекористування

Найбільше уряд В’єтнаму зацікавлений в інвестиціях у такі галузі, як високі технології, сільське господарство, охорона навколишнього середовища, культура, спорт та охорона здоров’я.

Крім того, якщо інвестор реалізує проекти в пільгових галузях і водночас відповідає іншим умовах, таким як реалізація проектів в районах зі складними соціально-економічними умовами, до нього застосовуються й інші пільги, які він може обрати сам.

Як зареєструвати компанію у В’єтнамі?

Закон про іноземні інвестиції В’єтнаму передбачає можливість для нерезидентів вести бізнес в наступних організаційно-правових формах:

  • спільне підприємство
  • компанія зі 100% іноземним капіталом
  • контракт іноземної особи з комерційними підприємствами
  • контракт іноземної особи з державою
  • філія іноземної компанії
  • постійне представництво іноземної компанії

Спільне підприємство створюється у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Воно може бути організовано одним або більше в’єтнамськими особами, з одного боку, і одним або більше іноземними особами або існуючої компанією зі 100% іноземним капіталом у В’єтнамі, з іншого.

Вимоги до мінімальної суми статутного капіталу для підприємства немає, але, як правило, мінімум 30% свого статутного капіталу засновники мають сплатити до моменту реєстрації підприємства.

Слід зазначити, що сторони підприємства керують своїм бізнесом на рівних правах. Таке підприємство має вести бухгалтерський облік і щорічно подавати звіт про свою фінансову діяльність, завірений ліцензованим аудитором у В’єтнамі.

Що стосується компанії зі 100% іноземним капіталом, то тривалість її діяльності у середньому може налічувати 20 років. В окремих випадках, держава може продовжити термін діяльності підприємства, але продовження не може перевищувати 70 років.

Не менш популярним у В’єтнамі є контракт іноземного особи з державою. Цей вид діяльності полягає в наступному: іноземний інвестор укладає контракт з уповноваженим державним органом, за яким зобов’язується побудувати і експлуатувати інфраструктурне підприємство протягом певного періоду часу. При цьому, іноземний інвестор зобов’язується заснувати у В’єтнамі юридичну особу або компанію з 100% іноземним капіталом, яка буде керувати експлуатацією підприємства. Ця форма діяльності досить поширена в спеціальних економічних зонах В’єтнаму, які поділяються на експортні зони, індустріальні зони, зони високих технологій і економічні зони.

Загалом усі підприємства вважаються належним чином зареєстрованими у В’єтнамі з моменту отримання індивідуальної ліцензії на бізнес.

Якщо при подачі заяви і пакета документів до відповідальних за видачу ліцензії державних органів, все оформлено юридично правильно, то ліцензія видається протягом 15 днів. Такими державними органами є Міністерство планування та інвестицій, Провінційний народний комітет і Управлінська рада експортних, індустріальних, високотехнологічних і економічних зон.

Україна-В’єтнам: що зміниться найближчим часом?

Учасники форуму наголосили, що зважаючи на сприятливі умови для ведення бізнесу В’єтнам може стати одним із найперспективніших ринків для вітчизняних підприємців.

Нині ппередусім Україна прагне поглибити співпрацю з В’єтнамом у сфері сільського господарства, машинобудування та енергетики. Здебільшого  це стосується проектів з модернізації, реконструкції та будівництва нових електроенергетичних станцій на території В’єтнаму.

Згідно з інформацією Державної служби статистики України, за підсумками 7 місяців 2017 року товарообіг між Україною та В’єтнамом становив $242,9 млн, зокрема експорт досяг $48,6 млн та збільшився на 14,5% у порівнянні з минулим роком.

Ми могли б співпрацювати не тільки у торгівлі, а й запроваджувати спільні інвестиційні та науково-дослідні проекти, – Хоанг Куок Віонг

Своєю чергою, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева розповіла, що на засіданні двосторонньої міжурядової комісії Україна та В’єтнам домовились поновити переговори та консультації щодо створення  зони вільної торгівлі між нашими країнами:

Я переконана, що сьогоднішній бізнес-форум сприятиме подальшому розвитку співробітництва наших країн. До кінця року українська сторона вирішить питання, що стосуються доступу на ринок  В’єтнаму української продукції та розширить номенклатуру експорту вітчизняних товарів

Водночас Посол України в Соціалістичній Республіці В’єтнам Олексій Шовкопляс зауважив, що саме зона вільної торгівлі дуже важлива для зростання українського експорту:

В’єтнам – це величезний ринок для нашого експорту. І ми можемо експортувати значно більше. Обсяги торгівлі між нашими країнами мають бути у районі 2 мільярдів, у нас же цього року лише 500 мільйонів. Це дуже мало

Нагадаємо, про не менш цікавий для українського бізнесу ринок – Іран – говорили нещодавно на українсько-іранському бізнес форумі. Під час заходу експерти  назвали найперспективніші галузі для співробітництва між країнами та розповіли, чому українські підприємці дедалі частіше обирають іранський ринок для реалізації свої продукції.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *