Україна-Мальта: як зміняться торгово-економічні відносини країн у 2018 році?

Запуск прямого авіасполучення між Україною та Мальтою та створення спеціального хабу для українських агроекспортерів. Про ці та інші зміни у торгівельних відносинах між країнами говорили на українсько-мальтійському бізнес-форумі, що відбувся у Торгово-промисловій палаті України 17 жовтня

Чому Мальта цікава українському бізнесу?

Загалом захід об’єднав 35 мальтійських та понад 100 українських компаній. Учасники форуму обговорили сучасний стан торговельно-економічних відносин між Україною та Мальтою та проаналізували перспективу подальшого співробітництва. Крім цього, представники урядів та бізнесу обох країн обмінялися думками щодо подальшого розвитку економічної співпраці, збільшення обсягів двосторонньої торгівлі як товарами, так і послугами та диверсифікації номенклатури товарів.

За словами президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова,у  2017 році товарообіг України і Мальти зріс на 26%, а експорт вітчизняних товарів виріс утричі, порівняно з минулим роком. Це говорить про великі можливості для розвитку взаємовигідної торгівлі, які поки що до кінця не реалізовані.

Говорячи про привабливість країни для українського бізнесу, учасники зустрічі наголосили, що головна перевага Мальти – у її податковій системі, яка є зручною як для місцевого, так і для іноземного бізнесу. Крім цього, законодавство Мальти розроблялося з урахуванням норм про трансферне ціноутворення і правил щодо оподаткування контрольованих іноземних компаній. Уряд Мальти передбачив усе для того, щоб у власника мальтійської компанії не виникло проблем із податковими органами.

Корпоративний податок  в країні складає 35%. Але 30% від нього підлягає поверненню після розподілу дивідендів. Повернення відбувається не на рахунок мальтійської компанії, а на рахунок акціонера, який отримував дивіденди. Таким чином фактичне податкове навантаження дорівнює 5%.

Податкову систему Мальти можна вважати максимально сприятливою для ведення фінансової діяльності. Через сприятливість фінансового клімату Мальту часто порівнюють з Кіпром, однак вона більш приваблива завдяки соціальному благополуччю, розвитку медицини і загалом рівнем життя. Крім того, країна входить до Шенгенської зони і Британської співдружності, що надає додаткові можливості бізнесу. Тому Мальту можна вважати кращою в Європі юрисдикцією для податкової оптимізації бізнесу.

Загалом переваги податкової системи Мальти такі:

  • гнучкий механізм повернення податків
  • низькі ефективні податкові ставки
  • звільнення від подвійного оподаткування, широка мережа двосторонніх податкових угод
  • звільнення від податку на дивіденди, відсотки і роялті
  • відсутність валютних ризиків при сплаті податків
  • відсутність податку на капітал, майно, спадщину та дарування

Президенти обох країн анонсували зміни для бізнесу

У заході також взяли участь Президент України Петро Порошенко та Президент Мальти Марі-Луїз Колейро Прека.

Українські експортери вважають Мальту можливими торговими та юридичними воротами до ЄС, а також унікальними воротами, завдяки яким вони можуть отримати доступ до ринків Близького Сходу та Африки, –  наголосив президент України Петро Порошенко

За його словами, торговельні відносини України та Мальти мають певну специфіку, а саме – обсяги торгівлі послугами в рази перевищують обсяги торгівлі товарами. Президент наголосив, що має хороші підстави для твердої віри в дуже перспективне майбутнє українсько-мальтійського торговельно-інвестиційного партнерства:

Для збільшення кількості українських експортерів, які бажають скористатися можливостями Мальти, ми плануємо організувати спеціалізовану рекламну торговельну діяльність, таку як «Тижні України» на Мальті

За попередніми домовленостями,  вже в березні 2018 року між Україною та Мальтою буде відкрито пряме авіасполучення.

За останні 10 років Мальта втілила в життя економічне диво. Нам уже час бути партнерами. Сподіваюсь, створення Українсько-Мальтійської ділової ради диверсифікує наше партнерство. Мені приємно бачити такий ентузіазм та інтерес до мальтійського бізнесу з боку українських компаній», – розповів голова ТПП Мальти Франк Фаруджа

Своєю чергою, президент Мальти Марі-Луїз Колейро Прека наголосила, що Мальта розглядає Україну як важливого економічного партнера на європейському ринку:

До складу мальтійської делегації, крім чисельної команди урядовців, увійшла велика група потужних підприємців, які зацікавлені розпочати бізнес в Україні. Це – історичний візит до України. Ми маємо використати цей унікальний момент, нам потрібно значно посилити нашу співпрацю. Мальта може багато чого запропонувати Україні: логістичні центри, фінансові інституції, навчальні центри, туризм, послуги гостинності,  медичну освіту та навчання англійської як іноземної мови та багато іншого

Найвдалішими галузями для співробітництва між країнами учасники форуму назвали сферу ІТ, телекомунікацій і технологічних послуг, на які вже припадає 75% українського експорту послуг.

Я вражений тим, наскільки чисельна делегація з Мальті відвідала Україну. Це свідчить про те, що інтерес до України є, він постійно зростає. Україна намагається збільшувати коло своїх міжнародних партнерів і Мальта – є однією із країн, яка є цікавою для нас. Я вважаю, що Мальта може стати одним із найкращих друзів України у світі, тому що потенціал нашого співробітництва дуже великий», –  заступник міністра освіти і науки Роман Греба.

Під час форуму також була підписана угода між Торгово-промисловою палатою України та Палатою торгівлі, підприємництва та промисловості Мальти. Документ передбачає створення українсько-мальтійської ділової ради, що сприятиме активізації торгівлі та інвестицій.

Що це? Це можливість для наших підприємців на постійній основі зустрічатися у Мальті та Україні для того, щоб обговорювати найважливіші питання, і потім на базі цих питань шукати можливості для нарощування товарообігу, як товарами так і послугами, – Геннадій Чижиков

У межах угоди ТПП України та Палата торгівлі, промисловості і підприємництва Мальти надаватимуть інформаційно-консультативні послуги для українських і мальтійських підприємців, поширюватимуть ділові пропозиції, обмінюватимуться іншими інформаційними матеріалами та нормативними актами, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність у наших країнах. Угода також дозволить якомога ширше залучати до двостороннього співробітництва малий і середній бізнес, більш успішно виходити на ринки ЄС.

Геннадій Чижиков наголосив, що сьогодні Мальта є однією з найбільш цікавих і перспективних юрисдикцій для іноземного бізнесу. Саме тому торгово-промислові палати обох країн налагоджують тісне співробітництво:

Україна намагається використовувати всі шляхи для посилення економічної співпраці з країнами – членами ЄС.  Для покращення прямих зв’язків українських і мальтійських підприємців ТПП України та Палата торгівлі, промисловості і підприємництва Мальти підписали угоду щодо створення Українсько-Мальтійської бізнес-ради. Ми впевнені, що вона сприятиме активізації взаємної торгівлі й інвестиційній діяльності

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *