Третій Національний виноробний форум: чи стане українське вино брендом?

Як розвивається вітчизняне виноробство? Чи здатне українське вино стати світовим брендом? Ці та інші питання обговорили учасники ІІІ Національного виноробного форуму 14-15 листопада. Захід зібрав виноробів, представників влади та міжнародних експертів, щоб з’ясувати, як вплинула на розвиток галузі консолідація виноробів та чи стане українське вино світовим брендом

Національний виноробний форум: як усе починалося

Ще рік тому несприятлива ​​акцизна політика й необґрунтовано висока вартість дозвільних документів були основною причиною занепаду виноградно-виноробної галузі України. Ліцензію, яка коштувала захмарні 500 тис. грн на рік, могли собі дозволити лише великі заводи, що призвело до монополізації ринку та фактичного знищення малого та мікровиноробства. І це в той час, коли галузь є однією з бюджетоутворювальних, а українське вино вважається одним із конкурентних у світі.

Задля вирішення критичної ситуації, що склалася у вітчизняному виноробстві, Павло Шеремет разом із медіа-групою «Українська правда», Торгово-промислова палата України та Укрвинпром 24 лютого 2016 року ініціювали проведення першого Національного виноробного форуму. На заході, що зібрав представників влади, міжнародних експертів і виноробів зі всієї України, було визначено рішучі та ефективні кроки, які виведуть виноробну галузь з кризи. Найперший із них – скасування ліцензії на оптову торгівлю для малих фермерських господарств.

Тоді за результатами форуму було написано лист-звернення до органів державної влади з пропозиціями, спрямованими на стабілізацію ситуації в галузі. І вже 20 вересня 2016 року Верховна Рада України скасувала необхідність отримання лицензій для вітчизняних мікровиноробів, а 7 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Так, спільними зусиллями вдалося ініціювати відчутні зрушення в законодавчій сфері, що призвели до появи низки нових виноробних господарств по всій Україні. Винороби відчули активну підтримку, десятки підприємств розширили своє виробництво та почали впевнено дивитися в бік європейського ринку.

Розуміючи необхідність вирішення ключових питань стосовно розширення експорту українського вина та підтримки виноробів на державному рівні, 14 грудня 2016 році ініціатори Національного виноробного форуму провели захід удруге.

Зібравши представників професійних організацій виноградно-виноробної галузі, лідерів ринку та малих і середніх підприємств, організатори форуму сформували найгостріші проблеми, з якими стикається виноробний бізнес на внутрішньому й зовнішньому ринках. Узагальнені пропозиції та рекомендації знову були надіслані органам державної влади, а згодом – стали лакмусовим папірцем для розробки нових, прогресивних для галузі законопроектів.

Поява нових трендів

Водночас в Україні почав активно розвиватися новий тренд – авторське виноробство, в якому поєднуються нові технології з авторськими ідеями. До вже відомих майстрів приєдналася ціла когорта молодих виноробів, зокрема із Закарпаття, Запоріжжя і навіть Дніпропетровщини. Почали набирати ваги та стверджуватися сімейні винарні й авторське виноробство із якісним продуктом.

Попри це ще залишається низка невирішених питань, які заважають українським виноробам будувати успішний бізнес. Це, зокрема, недосконале державне регулювання у сфері виноробства, органічного виноградарства, незручне кредитування, проблемні питання земельного законодавства та рейдерство.

Третій Національний виноробний форум: новий формат

Щоб знайти шляхи вирішення цих та інших питань, 14-15 листопада 2017 року Торгово-промислова палата України, медіа-група «Українська правда» та Укрвинпром ініціювали проведення Третього Національного виноробного форуму. Цього разу захід зібрав найвідоміших світових експертів, які дали оцінку українському вину, а також поділилися успішним досвідом країн-лідерів із виготовлення винної продукції.

У форумі взяв участь генеральний директор Міжнародної організації з виноградарства та вина Жан-Марі Оран. Він наголосив, що Україна має всі шанси зайняти свою нішу на світовому винному ринку:

Виноробство – це не лише економіка, технології, але й історія. Вина України мають значний потенціал. Я куштував їх: вони якісні та неймовірно смачні. Вам потрібно створити сприятливі умови для українських виноробів, і тоді про українське вино дізнається увесь світ

Під час форуму представники малих і середніх підприємств та лідерів ринку обговорили фіскальну політику у виноградно-виноробній галузі, державне регулювання у сфері виноробства, органічного виноградарства, вдосконалення земельного законодавства, боротьбу з рейдерством, спрощення процедури отримання дозволу на виробництво виноробної продукції, зміни в оподаткуванні для фермерських господарств, умови кредитування та державні програми підтримки.

Одним із питань, що розглядалися на форумі, стало приєднання України на офіційному рівні до Міжнародної організації винограду та вина.

Це додає нам упевненості в наших силах, мотивації на шляху до приєднання до когорти відомих виноробних країн світу. Я впевнений, що й українським виноробам час подумати про вступ до цієї поважної міжнародної структури. Її досвід, досвід її членів буде для нас дуже корисним, – підкреслив Геннадій Чижиков

Особливістю Третього національного виноробного форуму стало й те, що цьогоріч його було доповнено практичною частиною: семінаром і майстер-класом від Людвіга Венґенмаєра, міжнародного консультанта з питань виробництва та маркетингу вина.

Одним із ключових завдань України на сьогодні є надання можливості молодим людям, які зацікавлені у виноробстві, які проявляють ініціативу, заповзяття, вільно реалізовувати свої ініціативи, свої ідеї. Українська виноробна галузь дуже перспективна. Я впевнений, спільними зусиллями бізнесу, галузевих асоціацій, медіа та влади вам вдасться знайти нові ринки для українського вина та розвивати цю галузь на високому рівні, – сказав він.

Це – ще одна важлива складова нашої роботи, яку ми будемо розвивати разом із нашими німецькими колегами, а також із фахівцями інших країн, надаючи практичну допомогу нашим виноробам, – зауважив голова комітету підприємців АПК при ТПП України Олег Юхновський

Далі буде…

Своєю чергою, президент ТПП України Геннадій Чижиков наголосив, що для Палати під час проведення національного виноробного форуму одним із пріоритетів є повернення довіри до українського вина, престижу професії винороба, підвищення культури споживання та просування бренду «Українське вино» у світі:

Мене часто запитують про стан сучасного українського виноробства: що змінилося за цей час? Я, як людина, котра поважає й цінує українське вино, сьогодні вже можу впевнено сказати, – в українському виноробстві намітилися суттеві позитивні зміни. Українському вину бути!

У тому, що українське вино увійде до плеяди найвідоміших світових вин, упевнена й головний редактор медіа-групи «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик:

Я дуже добре пам’ятаю, як готувався перший форум виноробів. На той час ініціатором цього форуму був наш колега Павло Шеремет. Павло, звичайно, пишався б тим, що форум щороку привертає увагу більшої кількості людей, що на ньому вже присутні міжнародні учасники ринку. Це значить, що український ринок вина цікавий, в нього є великі перспективи. Справа Павла живе, і те, що за такий короткий час вдалося домогтися суттєвих змін у розвитку виноробного бізнесу – спільна перемога всіх нас

За результатами форуму буде напрацьовано подальші спільні дії з підтримки виноградно-виноробної галузі.

Ми проаналізуємо перелік питань, які озвучувалися на форумі, виокремимо найбільш важливі, сформуємо певні пріоритети для практичної роботи й будемо рухатися. Формування іміджу та просування іміджу «українське вино» у світі – це ключова задача для Торгово-промислової палат, – голова Комітету АПК при ТПП України Олег Юхновський

Свято українського вина

У межах ІІІ Національного виноробного форуму також уперше пройшло свято українського вина Ukraine Wine Drive, на якому понад 15 вітчизняних виноробів представили свої вина.

Упевнений, присутність Жана-Марі Орана, а також багатьох послів іноземних держав в Україні надає цьому святу міжнародного виміру і сприятиме успіху у виході українського вина на світові ринки. ТПП України ставить перед собою завдання всіляко допомагати українським виноробам у цьому, – зазначив Геннадій Чижиков

Спеціальним гостем свята стала рок-група Kozak System. Ведучою вечора була Вікторія Панченко з ТРК «Київ».

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *