Американський футбол в Україні: який він?

Американський футбол є одним із найвидовищніших видів спорту, який стрімко набирає обертів в Україні. У цьому переконалися гості офіційної презентації Української ліги американського футболу, яка відбулась у ТПП України. Учасники зустрічі обговорили, як сьогодні розвивається цей вид спорту та наскільки він є перспективним для країни

Що таке американський футбол?

Американський футбол – це унікальне явище в світовій спортивній культурі. Гра, яка народилася в середині 19 століття, на сьогоднішній день завоювала неабияку популярність своєю динамічністю. В ньому розвиваються найкращі якості спортсменів: міць, спритність, влучність, швидкість, тактика й інтелект.

Загалом історія розвитку американського футболу як самостійного виду спорту розпочалася зі звичайної гри, проведеної в невеликому англійському містечку Регбі. Увага громадськості до шкільного дербі , який пройшов на початку 1823 року,  привернув учасник однієї з команд, Вільям Еббот Елліс. Юний джентльмен , всупереч всім існуючим правилам , скоїв історичну пробіжку до воріт суперника з м’ячем у руках. Цей вчинок забезпечив Еллісу світову славу і став першим поштовхом до розвитку відразу декількох видів спорту.

Офіційною датою народження американського футболу прийнято вважати 6 листопада 1869. У той день команди двох університетів – Рутгерського і Прінстонського – так і не домовившись , у що саме вони зібралися грати , провели  матч за дивними правилами , що нагадував одночасно і європейський сокер і регбі. Наступні десять років популярність нового спорту йшла тільки вгору , проте правила проведення матчів залишалися дуже розмитими.

 

У США американський футбол став універсальним спортом для всіх верств населення, всіх національностей і штатів. Адже це не просто гра. Кожен матч – справжнє феєричне шоу, яке не залишить байдужим свого глядача.

Цей вид спорту отримав популярність у понад 40 країнах світу. У Європі становлення американського футболу відбулося у 70-х роках минулого століття. У цей же час почали з’являтися перші національні федерації.

 

Американський футбол в Україні

В Україні батьківщиною американського футболу вважається місто Харків. 

Перша змагальна гра в історії українського американського футболу відбулася на стадіоні «Шахтар» 15 серпня 1990 року. Зараз в українських клубах активно працюють іноземні, зокрема, американські тренери, вони і тренують, і грають в командах, додаючи в гру інтригу і масу яскравих моментів.

Сприяє популяризації й розвитку нових видів спорту ТПП України. Під час зустрічі президент палати Геннадій Чижиков наголосив, що бізнес та спорт завжди йдуть поруч, їх поєднує дух, жага до успіхів та віра у свою країну.

Торгово-промислова палата України проводить багато міжнародних і вітчизняних заходів, пов’язаних із підтримкою українського бізнесу. Ми отримали унікальну можливість презентувати широкому колу людей такий, не зовсім звичний поки що для України, вид спорту як американський футбол. Бажаю нашій збірній досягти найамбітніших планів і виграти матч у американської збірної! − сказав Геннадій Чижиков

Загалом нині американський футбол в Україні на сьогодні − це вже 28 команд. Серед ігрових видів спорту в країні він утримує  міцні позиції в четвірці лідерів за відвідуваністю, адже це не просто гра, а справжнє спортивне шоу. Збірна України розпочала свою історію з яскравого розгрому збірної Білорусі з рахунком 41:0.

Американський футбол − цікавий видовищний вид спорту. Він є міцним фундаментом дружби, співпраці, партнерства, важливим елементом дипломатії між Україною та США. Спорт потребує підтримки як бізнесу, так  і держави. Ми намагаємось приділяти максимальну увагу розвитку спорту та підтримці федерацій в Україні. В багатьох розвинутих країнах спорт є індустрією бізнесу, заробляючи чималі кошти. В США велика частка спорту фінансується бізнесом. І ми сподіваємось, що ця презентація −  початок, за яким підуть приклади  плідної та прибуткової співпраці українського спорту і бізнесу, − сказав Микола Мовчан, заступник міністра молоді та спорту України.

За словами учасників зустрічі, перспективи американського футболу пов’язані з національними та регіональними гуманітарними проектами:

  • сприяння масовому заняттю спортом молоддю
  • розвиток професійного американського футболу як спорту вищих досягнень
  • участь національної збірної України у міжнародних змаганнях, як формування позитивного іміджу країни

Думаю друге народження американського футболу в Україні почалося, коли створювалася українська Ліга американського футболу, і в першому ж чемпіонаті ми об’єднали 19 команд. Запросили навіть одну команду з Білорусі. В Україні вперше відбувся такий чемпіонат. Ми почали робити презентації для спонсорів, обговорювати з командами, що можемо запропонувати їм, як ми будемо рухатися, які у нас цілі. З кожним роком аудиторія зацікавлених все росте і росте, – зауважив президент Української ліги американського футболу Максим Шило

За його словами, метою Ліги є популяризація американського футболу в Україні, оздоровлення нації, популяризація здорового способу життя, а також підвищення рейтингу нашої країни на міжнародній арені. 

Наприкінці зустрічі на учасників чекала розважальна програма, у тому числі головний атрибут усіх ігор − виступ команд черлідингу, показ відеофільмів про розвиток американського футболу в США і в Україні, презентація команд, знайомство із головним тренером української збірної.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *