Як при розлученні ділити майно, придбане в кредит

Верховний Суд України дійшов висновку, що подружжя має крім права на загальну спільну власність на одержані кошти та автомобіль, придбаний у кредит, ще й забов’язання у вигляді повернення кредитних коштів, виконання якого кожен із подружжя здійснює солідарно. Про це повідомляє Право.tv.

Про це йдеться у Постанові Судової палати з цивільних справ ВСУ від 27 квітня 2016 року №6-486цс16.

У ст. 60 Сімейного кодексу України визначається, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Відповідно до ч.3 с.61, якщо один із подружжя укладає договір в інтересах сім’ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Ч. 4 ст. 65 визначається, що договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї.

У разі, якщо при розгляді вимог про поділ спільного майна подружжя буде встановлено, що один з них здійснив відчуження майна або використовував його на свій розсуд проти волі іншого подружжя і не на благо родини, то вартість такого майна буде враховуватися при розподілі.

Читайте також: Що буде з авторинком після зниження акциз

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *