Кому можна не платити судовий збір

Верховний Суд України доповів про перелік осіб, які мають право не платити судовий збір. про це повідомляє Юрліга.

Відповідно до п.8 ч. 1 статті 5 Закону «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи.

Перелік осіб, які належать до інвалідів війни, визначений у статті 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Частиною першою цієї статті передбачено, що до інвалідів війни належать особи з числа військовослужбовців діючої армії та флоту, партизанів, підпільників, працівників, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) або пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових ділянках залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз і аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю в бойових діях у мирний час.

Згідно з пунктом 9 частини першої статті 5 Закону «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються інваліди першої і другої груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів.

8 та Пункти 9 частини першої статті 5 цього Закону визначають 2 різних підстави для звільнення від сплати судового збору.

Заявник звільняється від сплати судового збору при наявності одного із зазначених підстав, підтвердженого документально.

Читайте також: Яким має бути суддя за новим законом про судоустрій

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *