Як захистити себе від спеки: поради

До України після дощів знову повернулася спека. Як захистити себе від неї на вулиці, у офісі та вдома? Радить Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності м. Києва.

  1. Одяг. Віддавайте переваг натуральним тканинам, а не синтетичним. Синтетика підсилює перегрівання організму та перешкоджає випаровуванню зі шкіри вологи, підсилює виділення поту і навіть може стати причиною теплового удару. Одяг повинен бути з натуральних тканин, зручний, світлих відтінків. Не забувайте про відповідне взуття, краще відкрите. Обов’язковим елементом гардеробу влітку є головний убір.
  2. Небезпечні години. У період з 11 години ранку до 16 години дня намагайтеся не залишати приміщення та не виходити на вулицю без особливої потреби, адже це час максимальної сонячної активності.
  3. Ліки.У спеку варто завжди носити з собою певні медичні засоби, наприклад, валідол, корвалол. Також не зайвим будуть вологі серветки та пляшечка з водою. Якщо ж у людини вже є діагноз (ішемічна хвороба серця, стенокардія, перенесений інфаркт), необхідно обов’язково мати з собою препарати нітрогліцерину на випадок приступу стенокардії, препарат для зниження тиску, а також препарати більш широкого вжитку.
  4. Правильні продукти харчування. Їжа має бути легкою, «літньою», порції − невеликими. Потрібно утриматись від смаженої, жирної, гострої і солоної їжі. Також варто відмовитись від приготування їжі про запас, аби потім не лікуватися від харчового отруєння.Снідати краще раніше − о 6-7 ранку, обідати − до настання полуденної спеки, а вечеряти − близько шостої вечора. Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну. Для цього найкраще підійдуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.Дієтологи рекомендують у спекотну погоду вживати холодні рідкі страви − окрошку тощо. Потреба в енергії в жарку погоду знижується приблизно на 5% і нашому організму влітку потрібна менш калорійна їжа. Овочеві та фруктові салати, гречка і рис, картопля і пісні супи − ці страви можна їсти в середині дня, не побоюючись важкості в шлунку. Такі вуглеводи легко засвоюються.А от м’ясні і рибні страви варто перенести на вечерю або сніданок − в умовах прохолоди організму буде легше їх перетравити.Якщо шлунок повний, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка і так працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто − можна втратити свідомість. Особливо це стосується людей, що мають цукровий діабет або схильні до нього.
  5. Питний режим. Випивайте не менше 2,5-3 л рідини на день. Це можуть бути вода, компоти, чай, свіжі соки з температурою 18-20 градусів. Вживати їх бажано кожні 40-50 хвилин по 100-200 мл. тощо. Проте людям із захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин, захворюваннями нирок стосовно питного режиму доцільно проконсультуватись з лікарем терапевтом. Відмовтесь від вживання сильно газованих та алкогольних напоїв.
  6. Кондиціонер та вентилятор – друзі чи вороги? Використання вентиляторів, кондиціонерів та інших охолоджуючий пристроїв – прекрасне вирішення проблеми для тих, хто проводить багато часу у приміщенні. Однак не забувайте, що занадто низька температура, забезпечена за допомогою кондиціонера, може викликати не тільки звичайну застуду, але і більш серйозні захворювання через значну різницю температури в приміщенні і поза ним. Тому не допускайте температуру в приміщенні нижче двадцяти градусів. Доцільно встановлювати температуру не більше ніж на 5-7 градусів відмінну від тієї, що на вуличному термометрі.
  7. Вікна. У спеку не відкривайте вікна, щоб провітрити приміщення. Це не принесе освіжаючого ефекту – ви тільки впустите спеку. Відкривайте вікна до восьмої години ранку і після семи годин вечора. Щоб вас не турбували прямі сонячні промені, тримайте ваші штори закритими протягом усього дня. Це захистить кімнату від перегріву.

Читайте також: Медики рекомендують: на обід обов’язково їжте перші страви

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *