Земельні аукціони проводитимуть на електронній платформі

Фахівці Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру готуються до проведення першого електронного аукціону з продажу земельних ділянок. Про це повідомляє Юрліга.

У розробці онлайн-платформи застосована технологія blockchain, визнана однією з найпрогресивніших у частині захисту і зберігання даних. До роботи над системою залучені експерти Innovation and Development Foundation, які впроваджували подібне в Грузії, а також брали участь у створенні ProZorro. Співпраця відбувається в межах підписаного Меморандуму про розвиток та імплементації системи децентралізованих електронних онлайн-аукціонів.

Передбачено, що в режимі реального часу безперервно й відкрито для необмеженого кола осіб буде здійснюватися збір, візуалізація і зберігання інформації про об’єкти аукціонів, проводитися авторизація учасників аукціонів, а також надання, зіставлення і прийняття цінових пропозицій (ставок) учасників аукціонів. Для відпрацювання механізму в липні були проведені тестові торги з віртуальним земельною ділянкою, що підтвердили коректне функціонування системи.

Експертному середовищу та учасникам ринку система буде представлена у вересні на пілотному аукціоні. Оскільки чинним законодавством України не передбачена можливість проведення електронних земельних торгів, пілотний електронний аукціон відбудеться паралельно з торгами, які проводяться у відповідності з порядком, визначеним Земельним кодексом.

Систему онлайн-аукціонів планується впровадити на всій території України.

Запуск електронних аукціонів дозволить значно розширити коло учасників за рахунок спрощення доступу та екстериторіальності, а також підвищить загальну прозорість процесу розпорядження землями. Для запуску електронних земельних торгів на національному рівні необхідно внесення змін до Земельного кодексу.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *