Голос народу: топ-5 петицій до Президента цього літа

Літо – пора відпусток та подорожей на море. Дороги великих міст розвантажуються, а школярі, студенти й депутати ідуть на канікули. Та навіть під час відпочинку свідомі й не дуже громадяни невтомно публікують і збирають голоси на підтримку своїх електронних петицій до Президента. Ми переглянули всі звернення від українців і зібрали напопулярніше в одному матеріалі.

1 місце

Лише за останні три місяці українці відправили понад 1500 електронних звернень до Петра Порошенка. Найпопулярнішою петицією цього літа є прохання пана Доніка посилити правила в’їзду громадян Росії на територію України.

Автор пропонує впровадити більш жорстку систему отримання громадянами Росії дозволу на проживання, зокрема, зобов’язати п’ятьох поручителів-українців гарантувати порядність людини, за яку вони поручаються. Наразі за цю петицію зібрано 11 024 голоси.

2 місце

На другому місці за популярністю (7286 голосів) розташовується суперечлива петиція із проханням зняти звання Героя України з Надії Савченко та провести розслідування обставин її потрапляння в полон. Нещодавно звільнена військовополонена, а нині – народний депутат Надія Савченко міцно тримається на позиціях антирейтингу серед електронних звернень українців.

Щоправда, таку “лиху славу” вона мала не завжди. Серед петицій до Президента були прохання зробити Надію Савченко Міністром оборони, висунути її кандидатуру на пост Генсека ООН та навіть зробити день її звільнення, 25 травня, державним святом. Така різка зміна пропозицій стосовно однієї особи лише за декілька місяців тільки підтверджує мінливість громадських настроїв.

3 місце

Третю сходинку за кількістю підтримки посідає пропозиція введення візового режиму з Росією. Її автора, пана Борисова, підтримало понад 7 тис. осіб.

4 місце

Четвертою за популярністю темою є пенсійна реформа. Пан Близнюк прохає поновити право дострокового виходу на пенсію людей, що задіяні на шкідливих роботах:

“Пане Президенте!
Працівників, що працюють в шкідливих і важких умовах праці безпідставно позбавили права на достроковий вихід на пенсію на пільгових умовах. Кабінет Міністрів України своєю постановою № 461 від 24 червня 2016р. необґрунтовано виключив зі Списків №1 та № 2 ряд робіт і професій. Робітничі професії на гірничо-металургійних підприємствах і так не користуються популярністю, тим більше у молоді, а тепер нас ще й пенсійної пільги позбавили.
Вимагаю відновити попередню редакцію Списків №1 та №2, затверджену Кабінетом Міністрів 16.01.2003 №36”, – зазначає автор.

5 місце

На п’ятому місці – розлога петиція від Костянтина Рибалка, в якій він склав стратегію сталого розвитку “Україна-2030”. Громадянин пропонує вдосконалити стратегію “Україна-2020”:

“Стратегія 2020 була розроблена виходячи з інтересів Януковича і його сподвижників, велика частина з яких не має політичного впливу в країні. Необхідно прийняти власну Стратегію сталого розвитку для відновлення повноцінних циклів виробництва в країні, залучення інвестицій як з-за кордону, так і з кишень місцевих олігархів, створення підприємств з високотехнологічною продукцією, яка також матиме високу додану вартість, що природним чином відіб’ється на податкових надходженнях до місцевих і загальнодержавний бюджети”, – зазначає автор.

У своєму електронному зверненні пан Рибалко пропонує перейти від парламентсько-президентської форми правління до президентської автократії. Це, на його думку, не дозволить парламентаріям висувати свої інтереси на перше місце.

 

Як бачимо, навіть найпопулярніші петиції від українців цього літа не змогли набрати омріяні 25 тис. голосів, аби потрапити на стіл до Президента. Щоправда, як ми вже писали раніше, навіть зібрання потрібної кількості голосів у визначений термін не гарантує розгляду петиції.

Вибір редакції

Українці звертаються до Президента з доволі строкатими й різноманітними проханнями: від зміни тексту Гімну та перенесення столиці до Горішніх Плавнів до вже традиційних антикорупційних заходів. Пропонуємо добірку цікавих петицій, що не ввійшли до топу, але неодмінно заслуговують на увагу.

Петро Симчич звернувся із проханням відкрити англомовний канал на телебаченні для висвітлення подій в Україні для інших держав.

“На сьогоднішній день пропаганда досягнула точки апогею по своїй масштабності. Захист власного інформаційного простору та протидія пропаганді окупанта, має стати одним з пріоритетів інформаційної політики України.

Зважаючи на все написане вище пропоную наступне:
1) Створення Англомовного або багатомовного каналу, для висвітлювання події в Україні, канал має бути аналогом російських інформаційних ресурсів для світового телеглядача.
2) Фінансування каналу має здійснюватись за рахунок державного бюджету.
3) Офіційний сайт каналу також безперечно має дублюватись декількома мовами, та регулярно оновлюватись.
4) Докласти всіх потрібних зусиль для розповсюдження інформації про запуск каналу, мету створення тощо”, – зауважує пан Симчич.

Його ініціативу підтримало всього лише 40 осіб.

Інколи, ба навіть дуже часто, авторами петицій керують емоції, а не раціональне мислення. Приміром, після не найкращих результатів української збірної з футболу, її гравців та тренера запропонували відправити в АТО.

“За незадовільну колективну гру на чемпіонаті Європи, слабку фізичну підготовку, приниження авторитету Українського футболу всю збірну, разом з тренерами — в АТО”.

Є також і електронні звернення, прохання за якими все ж були втілені у відповідних законах. Щоправда, роль власне петицій у прийнятті правових рішень дуже сумнівна, адже ці петиції не вирізнялися популярністю серед усіх інших. Приміром, 6 червня Віктор Корець запропонував посилити відповідальність за керування транспортним засобом у нетверезому стані. Того ж дня в розділі електронних петицій до Президента з’явилося звернення з аналогічним проханням від Галини Куласової. Щоправда, її вимоги покарання були дещо жорсткішими — позбавляти водійських прав авторка пропонує пожиттєво.

Як відомо, 7 липня Верховна Рада проголосувала за збільшення штрафів для водії, що керували транспортом у стані сп’яніння.

Також бажання народу та влади збіглися у проханні від 6 червня встановити термін контракту для військовослужбовців, задіяних в АТО. Того ж місяця Верховна Рада внесла зміни до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу”. Відтепер у військовослужбовців, які уклали договір зі Збройними силами України під час дії особливого періоду та до його завершення або до оголошення демобілізації, є право переукласти договір терміном на 6-12 місяців або звільнитися з рядів ЗСУ за умови, якщо вони відслужили 18 місяців.

 

Як бачимо, фактична кількість голосів не завжди впливає на впровадження змін в законодавстві. Це свідчить про те, що кількісний показник не може бути єдиним та об`єктивним критерієм до прийняття рішень щодо питаннь держуправління та права. Позатим, електронні петиції наштовхують можновладців до змін на різних рівнях, ілюструють суспільні настрої та думку українського загалу.

 

Схожі теми:

Про що українці просять Президента: огляд петицій

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *