Топ-5 новин тижня: нові депутатські зарплати і космічний прорив

Перший український електрокар: особливості

synchronous-ukrainskiy-electromobil-9

Український автопром виходить на новий рівень: нещодавно було створено перший електромобіль. Про це повідомляє Канал 24. 

Незвичний зовнішній вигляд, велетенські панорамні вікна та розкішний салон – усе це робить Synchronous схожим одночасно на середньовічну карету та на автомобіль з майбутнього.

І це не випадково. Адже творці задумали електрокар як ексклюзивне таксі для європейських курортних міст.

Унікальність електромобіля у тому, що він повністю є українською розробкою. Творцем Synchronous стала компанія Electric Marathon International, яка займається організацією щорічного ралі на електрокарах. Дизайн авто виконала київська студія “Пристрасть”. А асинхронний двигун “Слов’янка” – розробка одеської компанії “Екофактор”.

Про інші особливості першого вітчизняного електромобіля читайте у матеріалі.

 

Космічний прорив

18 жовтня о 2:44 за київським часом NASA успішно провело запуск у космос ракети “Антарес”, перша ступінь якої розроблена в Україні. Про це повідомляє Новое время. 

Нагадаємо, ракета-носій повинна була відправити до Міжнародної космічної станції біля двох з половиною тонн вантажу – це будуть запаси продовольства і матеріали для проведення наукових досліджень, зокрема, згоряння палива в умовах невагомості. Від перших дев’яти хвилин зльоту залежить і доля української аерокосмічної галузі на найближчі кілька років.

Основна конструкція першого ступеня Антареса розроблена українським конструкторським бюро Південне в кооперації з машинобудівним заводом Макарова, Хартрон-Акрос, Київприлад, Рапід Чезара і запорізьким Хартрон-Юком.

Саме українська перша сходинка відірвала ракету від землі і вивела на заплановану траєкторію в повітрі. І це є одним з найвідповідальніших моментів запуску.

За останніми повідомленнями, ракета успішно доправила вантаж.

Закордонний паспорт можна оформити вдома

На порталі державних послуг iGov завершено інтеграцію з системою Державної міграційної служби.  Однією з нових послуг стала видача та заміна закордонного паспорта в Києві, а також видача електронного паспорта (ID-карти) при досягненні 16 років. Про це повідомляє AIN.UA.

Про інновацію розповів координатор проекту Дмитро Дубілет.

Послуга працює по всьому Києву: користувач може вибрати будь-який район і один з доступних тимчасових слотів для візиту. Після цього йому на пошту прийдуть докладні інструкції про те, які документи брати для оформлення закордонного паспорта, а також реквізити для оплати.

«Плануємо незабаром прибрати, нарешті, атавізм, за яким від громадян вимагають квитанції з мокрими печатками банку. Вони зможуть перевіряти квитанції по ЕЦП або, в разі «ПриватБанку», з сервісу перевірки документів », – розповідає Дубілет.

В онлайні можна отримати консультацію, якщо щось піде не так. Також користувач отримує SMS-повідомлення про всі стадії оформлення документа.

Що ж стосується видачі електронних паспортів – за законом, вона повинна була запрацювати для всіх з 1 жовтня цього року, але ДМС ще не повністю обладнала для цього відділення. За словами Дубілета, як тільки ця послуга запрацює повноцінно, вона з’явиться і на iGov.

Нові депутатські зарплати

Народні депутати пропонують уряду переглянути рівень своїх зарплат. Про це повідомляє Канал 24.

Відповідне рішення зазначене у постанові “Про висновки і пропозиції до проекту бюджету на 2017 рік”, за яке проголосувало 230 депутатів.

Згідно з документом, з 1 січня 2017 року зарплата голови Верховної Ради може скласти 48 тисяч гривень, віце-спікерів – 44,8 тисячі гривень, глави комітету – 43,2 тисячі гривень.

Зарплата голів комітетів, а також заступників керівників фракцій запропоновано підвищити до 41,6 тисячі гривень, голови підкомітету і членів комітетів – до 40 тисяч гривень.

Величезна пішохідна зона у центрі столиці

Контрактову площу та столичну вулицю Сагайдачного зроблять пішохідною. Про це повідомляє Znaj.ua.

k1У Київській міській державній адміністрації вже заявили про початок реалізації цього проекту.

Завершити роботи з благоустрою та будівництво планують до відкриття Євробачення в столиці у наступному році.

“Основна ідея проекту “Київська вітальня” полягає у створенні київського публічного простору, без капітальних втручань у міське середовище. Архітектори зробили акцент на розвитку пішохідної та велосипедної інфраструктури, передбачили освітлення вулиць і підсвічування будівель. Проект передбачає впровадження нової транспортно-пішохідної схеми на Подолі з метою створення пішохідної вулиці Сагайдачного від вулиці Андріївської до Контрактової площі”, – йдеться в повідомленні.

Перший етап впровадження проекту полягатиме в проведенні експерименту, під час якого зроблять транспортні розрахунки. За його результатами остаточно вирішать, чи можливо зробити вулицю Сагайдачного пішохідною.

Експеримент розпочнеться з 24 жовтня та триватиме протягом місяця.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *