Україна в цифрах: підсумки листопада

Відомий англійський математик Френсіс Гальтон колись сказав: “Усе, що можна порахувати — рахуйте!”. Дійсно, непоганий підхід, адже інколи лише цифри та підрахунки можуть об’єктивно розповісти про те, що відбувається. Редакція ЦКП інформ підготувала найголовніші цифри листопада.

6 гучних звільнень високопосадовців 

“Флешмоб” звільнень розпочав голова Національної телерадіокомпанії Зураб Аласанія. 1 листопада він виступив із заявою, що НТКУ має очолити більш компромісна й гнучка людина, яка має здатність приборкувати протиборчі інтереси й ладнати з інтересантами-різнодумцями.

За його словами, він вирішив покинути свою посаду через Євробачення-2017, що має пройти в Україні. Мовляв, грошей достатньо держава не дає, вся відповідальність лежить на ньому, а бюрократи унеможливлюють роботу. Крім того, пісенний конкурс вирішили фінансувати за рахунок так і не створеного досі суспільного телебачення (не плутати з громадським).

За тиждень Одеська область “збідніла” відразу на двох високопосадовців — очільника Одеської РДА Міхаіла Саакашвілі та голову обласної Нацполіції Горгі Лорткіпанідзе. Про головного копа Одещини після його звільнення в медіа багато не говорили. Все як у всіх: боровся, ламав систему, але потрібна свіжа кров.

У звільненні Лорткіпанідзе немає нічого дивного, окрім одного факту. 1 листопада тоді ще голова НПУ Хатія Деканоїдзе попередила начальників обласних управлінь поліції про притягнення їх до відповідальності за відсутність результатів роботи. Мова йде про комплексні оперативно-профілактичні відпрацювання, що мають на меті перевірити готовність копів працювати в посиленому режимі. За півтора місяця (тобто в середині грудня), обласні очільники поліції мали б звітувати про статистику розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів та протидію наркобізнесу.

Чи не вирішив Лорткіпанідзе просто піти раніше, а не отримати копняка за неефективну роботу? Можливо все.

Але що, де та на скільки зменшилося в кримінальній статистиці, вже незабаром покажуть результати перевірки. Щоправда, оголосить їх вже не Хатія Деканоїдзе, яка теж пішла вслід за двома своїми співвітчизниками.

Про звільнення очільниці Нацполіції країни говорили чимало. ЗМІ наввипередки писали новини про те, що якесь таємниче джерело із владних кіл повідомило про відставку Деканоїдзе. Лише трохи пізніше Хатія зібрала офіційну прес-конференцію та підтвердила всі чутки, плітки та домисли.

Того ж дня перелік самозвільнених реформаторів поповнила очільниця Одеської митниці Юлія Марушевська. Однак Голова ДФС Роман Насіров не прийняв її заяву на звільнення, аргументуючи це тим, що в ній вказано “за згодою сторін”, а жодної згоди не було.

“Це, знаєте, такий трюк, щоб ще стати на облік на біржу і отримувати допомогу з безробіття”, — зазначив голова ДФС України.

І замкнув ланцюг гучних відставок головний конструктор підприємства “Антонов” Дмитро Ківа, який взагалі переїхав до Азербайджану.

23,5 роки — середній вік новоспечених чиновниць

Не встиг медіапростір оговтатись від низки звільнень, як його сколихнуло призначення на посади аж надто молодих панночок.

Анастасія Деева, яку призначили на посаду заступника Міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції, спричинила чимале обурення в української спільноти. Комусь не сподобався її вік, комусь — інтимні фото, “розкопані” в мережі, комусь  — 10 років трудового стажу (нагадуємо, вік дівчини — 24), а комусь — призначення її без конкурсу.

Звичайно, були й ті, хто усіляко підтримував Настю й публікував пости зі словами підтримки, але здебільшого мережа була одностайною.

deeva-1

Незабаром після призначення головної євроінтеграторки МВС, Україна отримала молоду головну люстраторку. Точніше, виконуючу обов’язків. Нею стала 23-річна юристка Ганна Калинчук, яка змінила на цій посаді Тетяну Козаченко. До Калинчук мережа поставилася прихильніше.

screenshot_1

Можливо, таку схильність до дівчини викликало те, що вона лише в.о., і, за її словами, навіть не буде змагатися за основну посаду на конкурсі.

Чи надовго дівчата залишаться на своїх посадах, що з цього вийде та які ще сюрпризи нам принесуть нові призначення — покаже час. А поки що українцям залишається лише гадати, чи подужають молоді фахівчині стару корупційну систему.

313 кілограмів гривень

Довгоочікуване оприлюднення електронних декларацій принесло українцям багато емоцій. Здебільшого, щоправда, негативних, адже всі підводні камені наших політиків таки з’явилися на поверхні. Служба новин ТСН навіть підрахувала, скільки кілограм готівки тримають наші можновладці вдома.

Беззаперечним лідером виявився нардеп Богдан Дубиневич, який задекларував 11,5 мільйонів доларів, а його дружина — 137 мільйонів гривень. За підрахунками журналістів, десь удома в цієї родини знаходяться 313 кілограмів гривень та 115 кілограмів доларів.

Зовсім трішки відстає Руслан Демчак, який має 304 кг національної валюти або ж 133 мільйони.

7 — не завжди щасливе число

Уся країна нетерпляче чекала 24 листопада — день чергового саміту Україна-ЄС. Вуха українців вже втомилися слухати обіцянки про безвізовий режим, що його от-от нададуть.

За підрахунками журналістів, станом на вересень цього року, Європейський Союзу переносив “відкриття кордонів” для нас шість разів.

Але так близько до його отримання, як у листопаді 2016, Україна ще не була. ЄС встановив жорсткі правила, виконавши які наша держава офіційно могла б досягти основної мети своєї зовнішньої політики останніх років. Та навіть попри те, що наша держава виконала всі 144 умови  європейців, у безвізі було відмовлено всьоме.

Цього разу каменем спотикання стала відсутність механізму призупинення безвізу. Мовляв, ми вам його дамо, а як потім, у разі чого, назад заберемо? ЄС навіть вже призначив дату обговорення цього механізму — 18 січня 2017 року. Отже, у новий рік українцям доведеться крокувати зі старим візовим режимом.

5 великих перемог

Але цей листопад Україні запам’ятається не тільки звільненнями та оголеними заступницями міністрів. Цей місяць приніс українському кінематографу аж п’ять престижних міжнародних нагород!

Документальна стрічка “Аустерліц” відкрила парад українських кіноперемог листопада. На 59-му Лейпцизькому міжнародному фестивалі документальних та анімаційних фільмів DOK Leipzig ця стрічка отримала головний приз.

Наступним призером став фільм “Моя бабуся Фанні Каплан”, що розповідає зворушливу історію кохання жінки на тлі революції. На London Crystal Palace International Film Festival твір визнали переможцем у номінації “Найкращий іноземний фільм”.

А от стрічка “Гніздо горлиця” на міжнародному кінофестивалі Мангейм-Гайдельбер у Німеччині здобула свою далеко не першу нагороду. До цього фільм відзначили “Золотим Дюком” на ОМКФ, а також на міжнародному кінофестивалі в Мумбаї.

Відзначили також і фільм про легенду українського футболу. Документалка “Лобановський назавжди” отримала головну нагороду на Міжнародному фестивалі спортивного кіно й телебачення в Італії.

Ще одним документальним фільмом, що здобув міжнародне визнання, стала спільна робота України та Польщі “Коли цей вітер стихне”. На найбільшому в світі фестивалі документального кіно IDFA стрічка перемогла в номінації “Найкращий документальний студентський фільм”.

 

Безперечно, листопад-2016 запам’ятається нам не лише скандальними звільненнями, не менш скандальними призначеннями та черговим відтермінуванням безвізу. Така кількість престижних нагород у кіноіндустрії вкотре доводить — нам є чим пишатися і є задля чого плідно працювати.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *