Нацбанк назвав головні загрози економічній стабільності

Протягом 2016 року  зменшилися системні ризики українського фінансового сектору зменшилися протягом 2016 року. Про це повідомляє НБУ в своєму Звіті про фінансову стабільність. 

У звіті оцінено системні ризики, які виникають під впливом поточних тенденцій в економіці та банківському секторі. Результати аналізу будуть враховані під час проведення політики Національного банку із забезпечення фінансової стабільності.

Зменшенню ризиків сприяло макроекономічне середовище. Реальний ВВП знову зростає, споживча інфляція під контролем, дефіцит державних фінансів значно скорочено.

Покращилася ситуація в реальному секторі, боргове навантаження перестало бути критичним для багатьох підприємств та галузей. Окремі сектори – сільське господарство, добувна та легка промисловість, інфраструктурні галузі – вже зараз є привабливими для відновлення кредитування. Банкам варто звернути увагу на орієнтовані на внутрішній попит підприємства цих галузей, а також на прибутковий малий, середній та мікробізнес з помірним борговим навантаженням.

Наразі ключовими ризиками для фінансової стабільності є:

• можливість ескалації російської агресії на сході України;

• повільні темпи економічного зростання основних торговельних партнерів;

• низький темп реформ;

• висока ймовірність затримки фінансування з боку Міжнародного валютного фонду та інших кредиторів.

 

“Досвід України свідчить, що припинення співпраці із міжнародними фінансовими організаціями неодмінно призводить до гальмування економічних перетворень. Тому повне виконання спільної програми України з МВФ має бути пріоритетом для всіх органів влади”, – наголосила Голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

У довгостроковій перспективі фінансовій стабільності також перешкоджають відсутність прогресу у захисті прав кредиторів, зволікання з судовою реформою та ухваленням необхідних законів, неузгодженість дій правоохоронних органів.

У банківському секторі подолано левову частину проблем минулого: завершується етап очищення, триває приплив депозитів населення та коштів бізнесу. Банки мають достатньо капіталу та ліквідності, щоб відновити кредитування економіки. Національний банк очікує, що наступного року сектор отримає прибуток уперше після трьох років збитків.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *