Поліція викрила низку шахрайських інтернет-магазинів

Кіберполіція викрила шахраїв, які шляхом створення та адміністрування фейкових інтернет-магазинів вчиняли заволодіння грошовими коштами ошуканих громадян

Правоохоронці викрили мережу шахрайських інтернет-магазинів, що діяла з 2013 року. Про це повідомляють у Департаменті кіберполіції.

Серед цих інтернет-маркетів:

  • konfitel.com;
  • layaway.com.ua;
  • docamarket.com;
  • elman.com.ua;
  • tradestar.com.ua;
  • etorg.biz;
  • zumer.com.ua;
  • kievplasma.com.ua;
  • kucha.com.ua;
  • domotech.kiev.ua;
  • tehnogarant.com.ua.

Вони пропонували придбати товар, якого в них насправді не було, забезпечували їх популяризацію в мережі та рекламування.

Як було встановлено, організатор разом з іншими учасниками шахрайської схеми упродовж 2013-2017 років знаходили осіб, які за грошову винагороду замовляли створення та реєстрацію фіктивних підприємств таких як ТОВ «Технопарк-центр», ТОВ «ЛТД-ПРОДУКТ», ФОП «Хмеленко О.О.», ФОП «Козінцов О.С.» та ін., для подальшого використання їх в своїй злочинній діяльності.

Отримавши кредитні картки та контроль над рахунками фіктивних підприємств, шахраї вчиняли дії із заволодіння коштами довірливих громадян.

Окрім цього, злочинці мали свої «кол-центри» для кожного з Інтернет-магазинів, за допомогою яких здійснювався зворотній зв’язок із замовниками товарів. Договори про надання послуг Інтернет зв’язку та телефонії, також оформлялися на підставних осіб.

Слід зазначити, що особи, які виконували функції операторів «кол-центру», приймали та вели облік замовлень, висилали клієнтам реквізити для сплати, заносили телефони ошуканих клієнтів до «чорного списку», щоб вони не заважали роботі «кол-центру» та якнайдовше не здогадувались, що їх надурили.

Здебільшого ці “магазини” спеціалізувалися на електронній побутовій техніці, мобільних телефонах та аксесуарах до них.

Заволодіння грошовими коштами громадян відбувалося шляхом їх зняття підконтрольними організатору схеми особами та безпосередньо самим організатором з банкоматів розташованих у м. Києві.

За попередніми підрахунками, загальна сума матеріальних збитків, завданих потерпілим від кримінальних правопорушень становить близько одного мільйону гривень, однак, є обґрунтовані підстави вважати, що це далеко не остаточна сума.

За результатами проведення санкціонованих обшуків за місцем фактичного місця проживання організатора шахрайської схеми вилучено готівкові кошти у сумі майже 19 тис. доларів США, 8 банківських карток різних банківських установ, 4 ноутбуки, планшет, 8 мобільних телефонних апаратів, близько 50 сім-карток різних мобільних операторів, скретч-карти від використаних сім-карт, 2 мобільні Інтернет-модеми, договори на отримання телекомунікаційних послуг, чорнові записи і предмети одягу, які використовувалися шахраями під час вчинення злочинів.

Зараз організатора шахрайської схеми заарештовано. Вживаються заходи щодо встановлення повного кола осіб причетних до вчинення вказаних злочинів, а також потерпілих осіб від неправомірної діяльності.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *