Країни Вишеградської четвірки поділилися своїм досвідом розвитку малого та середнього бізнесу в Україні

Вишеградська четвірка

12 квітня 2016 року у Вінниці пройшла міжнародна конференція “Розвиток малого і середнього підприємництва: Вишеградський досвід для української влади та бізнесу”. Участь у цьому надзвичайно важливому заході взяли представники міністерств країн Вишеградської четвірки – Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини, їх посли в Україні, а також представники українських органів державної влади та Торгово-промислової палати України.

Метою проведення цієї конференції стала необхідність поділитися реальними успіхами країн Вишеградської четвірки з українськими підприємцями та органами державної влади тими успіхами і проблемами, з якими стикалися ці країни під час реформ, а також допомогти Україні активніше використовувати можливості, які надаються Європейським союзом.

“Вся Європа живе за принципами Акту малого бізнесу (The Small Business Act for Europe – прим. ред.), який починається з того, що спочатку думай про мале.  І я думаю, що це перша річ, яку ми поділяємо, але ми її ще не усвідомили і не зробили інституційною. Інституційно означає, наприклад, те, що у нас все регулювання, яке впроваджується у державі, буде проходити через оцінку впливу на малий бізнес – це М-тест. З 15 березня він став необхідний для всіх органів державної влади, і я вважаю, що це приклад того, яким чином ми мусимо підпорядкувати державну політику інтересам малого бізнесу”, – зазначив Володимир Семенхін, директор Департаменту розвитку бізнесу та регуляторної політики Мінекономрозвитку.

Спікери та учасники конференції відзначають важливе значення цього заходу для бізнес-клімату України.  Адже успіхи країн Вишеградської четвірки в основному пов’язані з тим, наскільки успішно проходить державна програма підтримки і розвитку малого та середнього бізнесу. Показово, що малий та середній бізнес у цих країнах складає основу стійкої економіки, тому надзвичайно важливо, щоб і українські підприємці відчували практичну підтримку з боку держави.

Співорганізаторами цієї знакової для вітчизняного бізнесу події стала Торгово-промислова палата України та Вінницька торгово-промислова палата. Зазначимо, що система торгово-промислових палат в Україні об’єднує підприємців з усіх куточків держави і сприяє всебічному розвитку зв’язків між українськими підприємцями та їх зарубіжними партнерами, представляючи їх інтереси не тільки в України, а й за її межами. Зокрема, президент Торгово-промислової  палати України Геннадій Чижиков, який виступив модератором однієї із панелей конференції, зазначив:

“Ми розраховуємо на те, що взаємодія між Вишеградською стороною і Україною буде не тільки на політичному рівні. Дуже важливо, що йде контакт на економічному рівні та, насамперед, на рівні діловому та бізнесовому.  Ми вдячні, в першу чергу, нашим угорським колегам, які взяли на себе ініціативу провести цей захід з фокусом на малий та середній бізнес, який дуже важливий для нашої країни. Я думаю, проведення такого заходу є знаковим, і ми бачимо, що є контакти підприємців та представників бізнес-асоціацій, вони взаємодіють, працюють з колегами із Вишеградської четвірки, і я вважаю, що крок за кроком позитивний досвід цих країн буде активніше впроваджуватися у нашій країні. Сьогодні дуже влучно пролунала фраза: “Говорити про реформи легко,  а впроваджувати їх набагато складніше”. І я гадаю, що коли наші друзі та партнери діляться своїм позитивним і негативним досвідом щодо проведення реформ та підтримки бізнесу, це багато чого варте”.

Зазначимо, що в Україні це четверта конференція Вишеградської четвірки. Відомо, що попередні три відбувалися у Чернігові, Чернівцях і Львові.

[huge_it_slider id=”18″]

Читайте також: У ТПП України обговорили шляхи експорту української продукції до Великої Британії

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *