НБУ продовжує послаблювати тимчасові антикризові заходи

Національний банк України продовжує послаблення тимчасових антикризових заходів, запроваджених у 2014-2015 рр. для стабілізації ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України. З цією метою 25 травня 2016 року Правління НБУ схвалило постанову №332 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03 березня 2016 №140”, йдеться на офіційному сайті НБУ

Цією постановою Національний банк скорочує строк депонування уповноваженими банками гривневих коштів для купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів. Досі банки мали можливість купувати валюту для клієнтів не раніше третього операційного дня (режим Т+2). Відтепер здійснити таку купівлю можна буде починаючи з наступного операційного дня (режим Т+1) після попереднього депонування гривні.

Як і раніше, проведення таких операцій вимагатиме підтвердження з боку Національного банку для запобігання непродуктивному відтоку капіталу. Але якщо досі строки перевірки контрактів та строки попереднього депонування гривні збігалися, то відтепер вони можуть відрізнятися.

Здійснити купівлю валюти можна буде на другий день після надання Національному банку інформації для підтвердження операції (режим Т+2), але клієнти додатково матимуть дві можливості. Перша – перерахувати кошти у гривні на окремий рахунок за день до підтвердження Національним банком можливості проведення купівлі валюти, та провести купівлю в день підтвердження від НБУ. Друга – перерахувати кошти на окремий рахунок за день до дати купівлі іноземної валютипісля отримання підтвердження Національним банком можливості провести купівлю валюти. Таке підтвердження залишається чинним протягом 30 днів.

Водночас уповноважені банки повинні будуть надавати Національному банку інформацію щодо загального обсягу гривні, задепонованої для майбутньої купівлі валюти за допомогою засобів Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ. При цьому така інформація має подаватися в той же час, що й інформація щодо загального обсягу обов’язкового продажу, запланованого на наступний робочий день. А саме – до 18:15 поточного дня.

Такий крок спростить процедуру купівлі іноземної валюти та сприятиме збільшенню обсягу обігових коштів бізнесу, доступних для фінансування поточної діяльності. Водночас це збереже можливості Національного банку з прогнозування попиту та пропозиції іноземної валюти та попередження надмірних коливань обмінного курсу гривні, які виникають внаслідок тимчасових дисбалансів на валютному ринку.

Довідка. Зміни набудуть чинності з 01 червня 2016 року.

Читайте також:

Євросоюз подовжить санкції проти Росії – Туск

«Запитай у прем’єра»: 27 травня відбудеться зустріч Володимира Гройсмана з українською бізнес-спільнотою

Що чекає на боржника за невиконання грошового зобов’язання


Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *