Зустріч Володимира Гройсмана з бізнесом: як Уряд вирішуватиме проблеми підприємців?

27 травня 2016 року у рамках Другого національного форуму з підтримки експорту, який організувала Торгово-промислова палата України, відбулась зустріч Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з представниками українського бізнесу.

Відкриваючи зустріч, Володимир Гройсман наголосив, що Уряд готовий до якісного діалогу з бізнесом та до прийняття важливих рішень, оскільки саме вітчизняні підприємці сьогодні є рушійною силою української економіки.

“Кабінет Міністрів повністю налаштований на прозору та ефективну взаємодію з бізнесом. Ми хочемо створити належні умови абсолютно для всіх. Ми не сприймаємо будь-яких преференцій, але розуміємо, що дуже багато потрібно зробити і змінити для того, щоб встановити рівні правила і побудувати ефективну державну політику, а також дати можливість вам повною мірою реалізувати ваші плани: розвивати власний бізнес, виробляти власну продукцію, робити нові відкриття. Фактично ви є двигуном розвитку нашої країни”, – підкреслив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр презентував перед бізнес-спільнотою план пріоритетних кроків Уряду на 2016 рік та розповів, з якими проблемами стикається український бізнес.

“Сьогодні бізнес постійно знаходиться в умовах невизначеності, в умовах тиску, в умовах недостатності фінансових ресурсів і є об’єктом щоденної корупції. Фактично створені такі умови, в яких легальний бізнес почуває себе дуже важко, а нелегальний бізнес процвітає. Наше завдання – змінити цю ситуацію. Але це можна зробити тільки системно. Нам потрібно реформувати податкову систему. Податкова система має бути абсолютно зрозумілою, прогнозованою та сталою, хоча б 3-5 років ми маємо абсолютно не вносити будь-яких змін до неї. Ми маємо забрати всі незрозумілості з цієї системи, щоб податкові органи не використовували їх таким чином, щоб впливати на вас: ні за що виписувати штрафні санкції, при чому не нести за це жодної відповідальності, та багато інших речей”, – сказав Прем’єр-міністр.

Володимир Гройсман заявив, що сьогодні обов’язковою умовою залучення інвестицій в Україну є забезпечення прозорості дій органів державної влади, а мінімізувати корупцію дозволить публічний контроль. Тому Прем’єр-міністр пообіцяв публікувати усі договори, які укладає влада. Крім цього, він наголосив на необхідності дерегуляції та відновленні довіри бізнесу до судової системи.

Слід відмітити, що підприємці найбільше скаржились Прем’єр-міністру на зловживання контролюючих органів, перешкоди у ліцензуванні та отриманні дозволів. Тому одним з пріоритетів, обов’язкових до виконання, Володимир Гройсман назвав реформу Державної фіскальної служби.

“Цей діалог виявився дуже конструктивним: були озвучені ті проблеми, з якими стикається бізнес у своїй щоденній діяльності. Ми, як Рада бізнес-омбудсмена відчуваємо їх наживо, оскільки бізнес спочатку звертається за допомогою до нас. Найважливіші питання, які варто вирішити для бізнесу – це питання, пов’язані з адмініструванням податків, а також взаємодією між бізнесом та силовими структурами. Я вважаю, що це повинно стати найбільшим пріоритетом, відштовхнувшись від якого усі інші реформи також почнуть давати результат. Якщо ми не зробимо прорив у цих сферах, буде дуже важко говорити, що бізнес-клімат в Україні покращився”, – розповів журналістам “ЦКП інформ” бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета.

Загалом, і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, і представники бізнесу залишились задоволені спільним діалогом. Продуктивною цю зустріч назвав також віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

“Ми дуже задоволені сьогоднішньою зустріччю, тому що за останні роки це перша конкретна зустріч Прем’єр-міністра саме з українським бізнесом. На превеликий жаль, попередній Уряд приділяв увагу більше підприємствам з іноземним капіталом. Ми з повагою відносимось до зарубіжного бізнесу, який є на Україні, і бажаємо йому успіхів, але все-таки основа української економіки – це українські підприємства. Сьогодні Прем’єр був дуже відвертий, інколи навіть різкий у своїх оцінках. Але ця розмова виявилась дуже важливою та результативною. По деяким питанням Прем’єр прямо тут давав доручення міністрам, що треба зробити, аби їх вирішити. Хочу наголосити, що ми будемо і надалі ініціювати подібний діалог між бізнесом та владою. Ми вже обговорили з Прем’єр-міністром, що запросимо його у листопаді на торгово-промислову конференцію, яку ми будемо проводити, де буде підведено підсумки того, про що ми сьогодні говорили”, – сказав Михайло Непран.

Читайте також: Уряд обіцяє реформувати ринок праці

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *