Україна створить Національний орган інтелектуальної власності

Україна створить Національний орган інтелектуальної власності як державну організацію на базі держпідприємства “Український інститут інтелектуальної власності” (“Укрпатент”) і Державної служби інтелектуальної власності (ДСІВ), підпорядкувавши його Міністерству економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), передає Інтерфакс-Україна

“Мета – запровадження дворівневої системи правової охорони інтелектуальної власності шляхом створення Національного органу інтелектуальної власності “, – пояснив перший віце-прем’єр – глава МЕРТ Степан Кубів, представляючи схвалену на засіданні Кабінету Міністрів у середу концепцію реформування державної системи охорони інтелектуальної власності країни.

Він уточнив, що в рамках цієї реформи “Укрпатент” буде реорганізовано, ДСІВ – ліквідовано.

С. Кубів зазначив, що наявна система державного управління в цій сфері продемонструвала низьку ефективність і нездатність забезпечити розвиток, а стан охорони прав інтелектуальної власності в Україні викликає багато зауважень з боку міжнародних партнерів, зокрема, США і ЄС.

Глава МЕРТ сказав, що фінансування діяльності Нацоргана здійснюватиметься за рахунок зборів за дії, пов’язані з охороною прав інтелектуальної власності, що є світовою практикою патентних офісів.

За його словами, новий орган буде “єдиним вікном” за видачі охоронних документів на об’єкти інтелектуальної власності, що відповідає європейській практиці.

С. Кубів додав, що затверджена концепція передбачає також реорганізацію системи колективного управління майновими авторськими і суміжними правами, удосконалення національного законодавства та гармонізацію його з законодавством ЄС.

Перший віце-прем’єр зазначив, що ця концепція викликала значний опір, потрібна ще “велика дорога” щодо реформування цього органу. За його словами, заплановано активно залучати до неї Міносвіти, визнаних українських та міжнародних експертів, а також технічну допомогу.

Глава МЕРТ не уточнив термінів створення нового Нацоргана, однак у проекті Плану пріоритетних кроків уряду, який було затверджено наприкінці травня, був зазначений четвертий квартал 2016 року.

Згідно з цим документом, видатки держбюджету України в 2015 році на забезпечення діяльності ДСІВ становили 7,69 млн грн, тоді як надходження від зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, – 138,43 млн грн, державне мито як плата за надання адміністративних послуг у сфері інтелектуальної власності – 19,08 млн грн.

Читайте також:

Юним талантам столиці вручили творчі стипендії у розмірі 1000 грн.

Діти учасників АТО з Тернопільщини відпочиватимуть у Хорватії

З 1.06 змінено режим роботи столичних Центрів обслуговування платників податку

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *