Госпіталізація до психіатричного закладу має здійснюватись за рішенням суду – КСУ

Конституційний Суд України визнав неконституційним положення третього речення частини першої статті 13 Закону «Про психіатричну допомогу» у взаємозв’язку з положенням частини другої цієї статті щодо госпіталізації особи, визнаної в установленому законом порядку недієздатною, до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна за рішенням лікаря-психіатра без судового контролю, пише ЮрЛіга

Про це йдеться в офіційно оприлюдненому сьогодні рішенні від 1 червня за конституційним поданням Уповноваженого ВР з прав людини.

Нагадаємо, омбудсмен просив визнати зазначену норму неконституційною, оскільки госпіталізація недієздатної особи без його згоди в разі, коли вона не може за станом здоров’я дати таку згоду, до психіатричного закладу, з якого вона не може в будь-який момент вийти за власним бажанням, прирівнюється до позбавлення волі (п. 1 ст. 5 Конвенції про захист прав людини). Згідно  з ст. 29 Конституції України, позбавлення волі неможливо інакше як за вмотивованим рішенням суду.

КСУ рекомендував Верховній Раді невідкладно прийняти зміни для приведення даного положення законодавства у відповідність з рішенням Суду.

 

Читайте також:

ВР підтримала зміни до Конституції у частині правосуддя

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *