Підприємства, які не інвестують в очисні технології, повинні платити максимально дорого – Семерак

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак розповів про програму боротьби із забрудненням навколишнього середовища, яку наразі розробляє міністерство, пише Урядовий портал.

“Це загальний світовий принцип: платить той, хто забруднює навколишнє середовище. Мінприроди почало роботу над програмою приведення українського законодавства та реалій до такого принципу”, –  повідомив Семерак.

Міністр розповів про свою робочу поїздку до Запоріжжя, де він відвідав один з металургійних комбінатів. За його словами, високий рівень забруднення повітря там відчувається навіть без застосування спеціальних приладів. Тому Остап Семерак пропонує ставити на облік кожне джерело забруднення, щоб підприємство сплачувало за нанесені збитки навколишньому середовищу.

“В Україні існує, як я називаю, “індульгенція на забруднення”. Є гранично допустимі норми викидів, які встановлюються проектними інститутами, і дуже часто занижуються за якусь неправомірну винагороду. Цей норматив дозволяє викидати в атмосферу пил, сірчані та азотні сполуки. Ми хочемо поставити на облік кожне джерело забруднення, щоб підприємство сплачувало за реально завдану шкоду. Якщо підприємство не інвестує в сучасні очисні технології, воно повинно платити максимально дорого. А ті, хто інвестує і зменшує забруднення, повинні отримувати якийсь понижуючий коефіцієнт”, – наголосив міністр.

Читайте також: З ЧАЕС вивезено все відпрацьоване ядерне паливо – Семерак

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *