Шимків розповів, скільки в Україні може тривати судова реформа

Заступник голови АП Дмитро Шимків під час інтерв’ю 5 каналу розповів, як довго може тривати судова реформа та які зміни несе новий Закон Про судоустрій і статус суддів”, пише Уніан.

“Над реформою правосуддя багато працювали, щоб вона змогла досягнути того рівня, на якому знаходиться. Це важливо. Це конституційні зміни, це імплементаційний закон, багато вводиться: поняття суддівського досьє, питання призначення суддів тощо. І взагалі, вводиться змістовний підхід до того, як судді можуть призначатися. По-перше, це деполітизація, по-друге, рівновіддаленість від усіх гілок влади і далі – доброчесність суддів. Тому що ми всі знаємо, як важливо для нас, а також для іноземних інвесторів захистити свої права. І доброчесність судді є одним із ключових моментів імплементаційного закону. І далі, якщо судді не зможуть довести, звідки у нього доходи і їх сімей – це також важливо…”, – сказав Шимків.

Шимків наголосив, що перші зміни будуть стосуватись вищих судів. На запитання ведучої про тривалість судової реформи в Україні заступник голови АП відповів, що у різних країнах це відбувалось по-різному, зокрема, у Польщі – 15 років, а у Словаччині – більше 6 років.

“Багато змін в антикорупційному плані зайняло багато часу. Навіть у Грузії перші результати були на третій рік. Великий об’єм роботи і фактори, які тиснуть на Україну, – в таких умовах не була жодна держава”, – підкреслив Шимків.

Читайте також: В Україні можуть створити гібридні суди

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *