Українсько-литовська конференція: країни презентували свої інвестиційні та бізнес-можливості

Україна та Литва — 25 років дипломатичних відносин, ефективне економічне та інвестиційне партнерство. Як вигідно співпрацювати з литовськими компаніями та просувати українську продукцію до цієї країни? Які галузі є найбільш перспективними для двостороннього партнерства? Про це говорили на міжнародній українсько-литовській конференції

Захід пройшов 20 квітня у стінах Торгово-промислової палати України, яка спільно з вітчизняними, литовськими бізнес-асоціаціями та відомствами виступила організатором конференції. Захід став продовженням Другого українсько-литовського бізнес-форуму за участі Президентів обох країн, коли було підписано угоду щодо посилення співпраці у сфері інформаційних технологій.

Конференцію відвідали понад 200 українських та литовських підприємців, а також представники державних органів влади обох країн.

Для українських і литовських бізнесменів ринки двох країн дуже перспективні. Це стосується питань енергоефективності, і переробки сільськогосподарської продукції, і спільної роботи у сфері ІТ і стартапів. Литва може бути цікава з точки зору логістичних питань, просування українських товарів на балтійські порти, в країни Скандинавії, Північної Європи, — зазначив Геннадій Чижиков,  президент Торгово-промислової палати України.

Під час офіційної частини конференції заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська  презентувала величезний виробничий потенціал України, її унікальність серед інших країн.

Ми найбільша країна в Європі, у нас фактично дорога № 1 між Європою, Азією та Близьким Сходом, 33% чорнозема. 190 країн, які вже імпортують товари і послуги з України. Також Україна — це 70% земель сільськогосподарського призначення, при цьому ми вже експортер №1 соняшникової олії у світі, — наголосила заступник міністра.

Особливу увагу учасники заходу звернули на питання залучення інвестицій в економіки обох країн та умови ведення бізнесу. Так, у Литві наразі працюють 88 компаній із українським капіталом. Щоб зареєструвати там фірму, необхідно лише три дні. Для інвесторів передбачено низку пільг і фінансових стимулів, включаючи мережу із 7 вільних економічних зон. В Україні ж проводять діяльність майже 250 литовських компаній і фірм із литовськими інвестиціями.

Наш уряд створив досить амбітну програму, в якій дуже велика увага приділяється розвитку наших регіонів, і в цьому значне місце займають іноземні інвестиції, — розповіла Ліна Сабайтієне, заступник Міністра економіки Литви.  

Своєю чергою, потенційним литовським інвесторам  розповіли про позитивну тенденцію змін в українському діловому кліматі. Так, бізнес-омбудсмен Альгідрас Шемета підкреслив, що за останні роки було проведено ряд успішних реформ, прийнято законодавство, яке відповідає найвищим світовим стандартам. Крім того, в Україні почали діяти нові інституції для боротьби з корупцією, з’явилася система електронного декларування.

Представники бізнес-асоціацій впевнені, що  консолідація зусиль між підприємцями та профільними міністерствами Литви й України сприятиме зросту економік обох країн. Президент Вільнюської торгово-промислової та ремісничої палати Сігітас Леонавичюс  відмітив,  що між ТПП України та Вільнюською палатою протягом 25 років  існує плідна співпраця та дружні відносини.

Сьогодні на діловому форумі Торгово-промислова палата України, УСПП, Конфедерація промисловців Литви — всі вони сіли за один стіл, і це найбільше досягнення. У кожного з нас є окремий напрямок, але коли ми розглядаємо стратегічні питання для бізнесу між країнами, ми об’єднуємося, — підкреслив Сігітас Леонавичюс.

Також у межах конференції працювали робочі групи із запозичення литовського досвіду у сфері енергоефективності, співробітництва у ІТ-секторі та стимулювання інвестицій і бізнесу.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *