Вкласти гроші і не прогоріти: в що інвестувати цього року?

#інвестиції

Фінансово-банківська хиткість та й загалом загальнодержавна економічна криза вкотре спонукають українців замислитися: куди вкладати свої кревні небезпечно, а куди навпаки вигідно? В цьому матеріалі ми розберемося, на чому варто заощаджувати, чи слід довіряти банкам та як можна зберегти зароблене і примножити свої прибутки у новому 2017-му році

У що вкладати гроші українцям?

Економічні сфери, куди, на думку більшості фахівців, можна вкладати свої кошти, — це нерухомість, закупівля валюти, коштовності, антикваріат і предмети мистецтва, освіта й удосконалення її, подорожі та валютні депозити.

Куди можна вкласти свої гроші, щоб не просто не втратити їх, а отримати хоч якісь прибутки? Розпочнемо з останнього в переліку — валютних депозитів.

Дійсно, сьогодні більшість українців не довіряють українській банківській системі. Однак фізособи та бізнесмени зберігають у них чимало своїх коштів.

Так, станом на кінець жовтня 2016 року, в наших банках фізособи відкрили депозити на суму 410,6 мільярди гривень або на суму 15,2 мільярди доларів. Це — всі вклади, не лише валютні. Депозити юридичних осіб становили 348,9 мільярди гривень або на суму 12,9 мільярдів доларів.

Нещодавно було оприлюднено рейтинг 20-ти найбезпечніших банків України, до першої десятки якого віднесли такі фінустанови:

Натомість юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олена Садовець не радить зберігати свої валютні кошти у банках:

Громадянам краще інвестувати в такі сфери, як освіта та подорожі. Тут можна розглядати це питання ширше. Навчатися слід не лише школярам після школи для здобуття певного фаху, а людям різного віку — щоб, приміром, здобути нові знання та збільшити шанси на отримання престижнішої посади. Щодо представників бізнесу, то наразі прийшов час вкладати свої кошти у наукомісткі напрямки — це є майбутнім нашої країни

Цікавий факт: удома «під подушкою» українці  зберігають значно більші суми грошей, ніж на депозитах у банках. Фахівці називають різні цифри — від 40 до 60 мільярдів доларів. Тобто вони не хочуть ризикувати, вкладаючи ці кошти у банківські депозити.

Звісно, ризик — справа кожного, проте чимало людей стали на сьогодні більш обережними та обирають або банки з доброю репутацією, або державні фінансові установи.

Вкладення грошей в останні є практично безризиковою справою, адже гарантію повернення коштів бере на себе держава. Хоча за форс-мажорних обставин, приміром, погіршення військового стану в державі, гарантій повернення не буде і від найзразковіших установ.

Але останніми роками в 2-3 рази збільшилася кількість злочинів, зокрема масових грабежів приватних помешкань громадян. Тож зберігати вдома готівку — справа також ризикована.

Тому чимало українців використовують банківські комірки — відносно «спокійні» місця, щоб зберігати там не лише гроші, а й коштовності.

Якщо банк, куди людина поклала свої гроші до комірки, накаже довго жити, на відміну від банківських депозитів, все, що лежить у комірці, можна забрати без усіляких перепон.

Сплата за користування такою коміркою в різних фінустановах коливається від 2 до 3 тисяч гривень на рік, якщо замовляти невелику комірку. Для більших за розміром — від 3 до 5-6 тисяч на рік. Звісно, що «заробити» на такому зберіганні грошей не можна. Проте вони, принаймні, будуть у безпеці.

«Зірковий» час нерухомості

Щодо нерухомості, то наразі для українців, як кажуть експерти ринку, найвдаліший час для її придбання.

Зростання цін на житлову нерухомість протягом 2017-го не буде. Понад того, я зазначу, що ми протягом року будемо спостерігати, як вторинний її сегмент занепадатиме ще більше, ніж 2016-го. Спадатимуть ціни на неліквідні «хрущівки» та більш «молоді» за віком радянські панельні будинки. Правда, для первинного ринку можливі невеликі коливання цін, але й там не буде жодного великого їх зростання. Для того, щоб ціни «поповзли» вгору на всіх сегментах ринку, економіка України повинна зростати великими темпами, як і зарплати людей. Такого наразі не спостерігається, — зазначає президент Асоціації фахівців із нерухомості (ріелторів) України Сергій Злидень

На його думку, наразі час купувати житло настав для тих, хто має певні кошти, і хоче збільшити або навпаки зменшити метраж своїх осель. На сьогодні, за словами пана Злидня, на зменшення цін на вторинному ринку впливає і такий фактор, як перебудова старих «хрущівок» та реконструювання сімейних гуртожитків, де все виглядає досить по-європейськи.

Таку кімнату можна купити в Києві за невеликі кошти — до 15 тисяч доларів, проте ціни на них можуть впасти ще більше.

На сьогодні серед звичайних українців великим попитом також користується так зване смарт-житло — оселі невеликого метражу (до 24-29 квадратних метрів). Чимало людей продають своє житло великих розмірів та переселяються до таких невеличких за площею квартир.

Але в будь-якому випадку, ми знаємо, що криза в Україні не триватиме вічно, та рано чи пізно вона таки скінчиться.

Тоді й ціни на нерухомість також підуть угору, і можна буде продати придбане житло за значно більші гроші, ніж за ті, що його було придбано в 2017 році.

Єдине, що слід додати, так це амортизація житла — продати в майбутньому свою квартиру, яку було придбано на первинному ринку нерухомості буде більш вигідно, ніж вже «замортизоване» помешкання, якому, приміром, буде років 20-30.

Якими ж є ціни на нерухомість у найбільших українських містах?

Оренда житла: як і скільки

Здача в оренду своїх «зайвих» помешкань є також дуже прибутковою справою. Оренда однокімнатної квартири площею 33 квадратних метри з непоганим ремонтом у Києві наразі коштує 5000-5200 гривень на місяць. Однокімнатні квартири з «крутими» ремонтами у столиці здаються в оренду за більші суми — 6000-7000.

Звісно, що в інших містах ціни на оренду житла є меншими, проте навіть у не таких великих обласних містах, як, приміром, Кропивницький чи Черкаси, люди, що винаймають однокімнатне житло, сплачують за це не менше 2000-2500 гривень. Погодьтеся, що для провінції це не зайві гроші.

Валюта — завжди валюта, антикваріат — завжди антикваріат

Щодо купівлі валюти, то це непоганий спосіб вкладання вітчизняних гривень у тверді типи валют — долара, євро, англійського фунта-стерлінгів тощо.

Ще восени 2016-го експерти давали не надто радісні прогнози щодо можливого зростання курсу — 30-40 одиниць нашої валюти за 1 «зелений», саме в тому разі, якщо МВФ не надасть Україні черговий транш кредиту. На щастя, такий транш нам можуть надати навіть у січні-лютому 2017-го, і українська гривня не впаде.

А якщо цього не станеться? Звісно, фінансисти радять купувати й відкладати тверді валюти, оскільки навіть їм важко спрогнозувати «долю» гривні чи української економіки загалом, навіть на 2-3 наступних місяці.

Але знову ж таки питання: де зберігати накопичену тверду валюту? На депозитах, у банківських комірках чи вдома — справа особиста.

Експерти зазначають, що антикваріат та предмети мистецтва — дуже непогані об’єкти для вкладання коштів і в 2017 році. Можна не хвилюючись їх купувати, бо в не надто далекому майбутньому вони можуть принести під час перепродажу добрий «куш».

Але тут головна складність полягає в тому, щоби обрати предмети антикваріату правильно. Бо за деякі «шедеври», якщо їх не огляне фахівець, можуть не дати потім жодної копійчини.

Ще особливості цього ринку: навіть враховуючи те, що офіційно ціни на антикваріат в аукціонних будинках (де його продають) впали на 20%, деякі речі стали дорожчими вдвічі. Це стосується передусім унікальних речей. Чим більша їхня ексклюзивність — тим вища ціна.

Якщо у вас недостатньо грошей на придбання ексклюзивних речей, ви можете придбати «уцінену» річ. Прийде час, і ви її продасте значно дорожче. А якщо ви є володарем ексклюзивної цінної, приміром, скриньки чи панагії, то можете зараз продати її дорого і на цьому непогано підзаробити.

А от ювелірні вироби із золота стануть не лише надійною інвестицією, але й набагато вигіднішим вкладом порівняно зі звичайним золотом. Пояснюється це тим, що до вартості ювелірного виробу «плюсується» також і праця, яку було витрачено на створення цієї прикраси.

Проте варто бути уважним під час вибору золотих коштовностей як предмету інвестиції. Експерти радять, що не треба зупинятися на великій кількості каменів, тому що, якщо можна буде продати, приміром, колечко чи іншу річ, то частіше за все камені просто знімаються. Також, якщо ви купуєте золоті прикраси, доречно буде дізнатися про фірму-виробника та її репутацію, щоби така компанія була знаною і відомою серед ювелірів.

Інвестиції у себе: додаткова освіта і подорожування

Вкладання коштів в освіту та подорожі для такого важкого періоду, як той, в якому ми всі зараз живемо, — інвестиція в себе і в майбутнє.

Перше не буде зайвим не лише для юнаків та дівчат, які лише закінчують школу або університет, а й для людей старшого покоління — від 30-ти і навіть 40-ка років. Адже наразі настав той час, коли люди можуть дешево та якісно здобути різноманітні популярні фахи.

Таким чином можна отримати шанс не тільки збільшити зарплатню в межах вже займаної посади, а й відкрити для себе нові професійні горизонти.

Чимало українців перенавчаються на системних адміністраторів, програмістів та інших IT-фахівців. На думку експертів ринку праці, IT-галузь як мінімум 20 років буде потребувати якомога більше кадрів. А зарплата за такими спеціальностями є дуже високою — від 15 до 70 тисяч гривень.

Перевчитися можна й на такі популярні «докризові» спеціальності, як будівельники, монтажники, будівельні дизайнери та дизайнери осель — отримати як вищу, так і середню освіту. Ринок уже потребує таких фахівців, оскільки цього року дещо пожвавилося житлове та комерційне будівництво і цей тренд утримуватиметься й далі.

Не варто вкладати свої кошти у юридичну чи економічну освіту, бо на ринку праці вже давно існує перенасичення цих кадрів. Проте зазвичай це не впливає на якість галузі загалом — кількість досвідчених і вправних фахівців не залежить від загальної кількості випускників вишів.

Попри те, що туристичні путівки наразі коштують для більшості наших громадян задорого, накопичивши необхідну суму, можна гарно відпочити, приміром, у Єгипті (подорож туди на 7 днів коштує від 200 до 400 доларів у залежності від класу готелів). Можна також «спокуситися» на подорожі не такою ж далекою від нас Європою.

Найвигіднішим способом вкладання своїх коштів цього року стане нерухомість — її купівля або оренда (якщо ви є орендарем). Купуючи житло саме зараз, є шанс зекономити гроші, адже нерухомість падає в ціні, а оренда навпаки зростає. Можна вкласти кошти у купівлю валюти. Хоча громадяни ризикують, вони загалом продовжують тримати свої кошти як валютні депозити в українських банках. Проте і такий ризик має бути розумним — якщо відкривати депозити, то тільки на короткий строк.

Щоразу, маючи бажання вкласти свої кошти у будь-що цього року, зверніть увагу на ризики, що можуть бути як виправданими, так і можуть бути нищівними для гаманця.

Ігор Гонта

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *