Захист авторських прав в інтернеті: нові техніки плагіату

Питання авторства в інтернеті давно вийшло за межі банального калькування чи копіювання. Разом зі зростанням популярності інтернет-ресурсів та соцмереж, зберегти цілісність та недоторканність своїх творів стає дедалі важче. Чимраз частіше автори стають жертвами плагіату та безсоромного привласнення їхніх творів в мережі Інтернет. Що робити, якщо ваші твори незаконно привласнили? Як захистити інтелектуальну власність у соцмережах? На ці та інші питання відповідає юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Марина Суткович

— Хиткість захисту авторського права в Україні давно не новина: привласнення творів дуже розповсюджене. Але яка тенденція спостерігається сьогодні?

Практика показує, що зараз від крадіжки чи копіювання, особливо в інтернеті, не захищений жоден твір. Теоретично авторські права виникають на момент створення літературного, музичного чи художнього твору і вони не потребують обов`язкової реєстрації. Для убезпечення своїх прав варто лише надати творові предметного вираження на папері або цифровому носії, адже ідеї, думки та теорії не можуть отримати захисту. Авторам слід уважніше дбати про захист своєї інтелектуальної власності в соцмережах, на сторінках блогів та видань.

Саме на вітчизняному інтернет-просторі спостерігається нахил до зловживань у відвертому дослівному копіюванні, а подекуди навіть у привласненні контенту. Однак, не всі постраждалі доводять справу до суду. Часто все закінчується лише зверненням до крадія. Чи визнає останній свою неправоту — залишається на його власній совісті.

…не всі постраждалі доводять справу до суду. Часто все закінчується лише зверненням до крадія. Чи визнає останній свою неправоту — залишається на його власній совісті.

— Які права автоматично отримує автор після створення твору?

В результаті написання твору в автора виникають два види прав: немайнові та майнові. Немайнові права надають йому можливість:

• вимагати зазначати своє ім’я на творі та його примірниках;
• забороняти вказувати своє ім’я під час публічного використання твору, якщо автор хоче зберегти анонімність;
• використовувати псевдонім;
• вимагати збереження цілісності твору або публікації.

Майнові права дозволяють автору використовувати твір на власний розсуд, а також давати або не давати дозвіл на його використання іншими особами. Закон визначає строк дії майнових прав протягом всього життя автора та 70-ти років після його смерті, у той час як немайнові права автора охороняються законом безстроково.

— Чи розповсюджується авторське право на публікації на сторінках соцмереж? Якщо це, наприклад, лише пост на персональній сторінці у Facebook?

Цивільний кодекс України та Закон «Про авторські авторське право та суміжні права» визначає  невиключний перелік творів, що можуть бути об’єктом авторського права. Так, авторськими правами захищені літературні, музичні твори, виступи, лекції, ілюстрації, тексти перекладів, комп’ютерні програми тощо. До літературних письмових творів можна віднести й публікаціїї на сторінках соцмереж і блогів, коментарі на форумах тощо. Технічно навіть твір, опублікований на сторінці у Facebook, можливо вкрасти. Одначе, якщо авторське право на нього було зареєстровано, шахраєві доведеться відповідати в суді. А якщо ні, то автор буде доводити своє право на твір.

Технічно навіть твір, опублікований на сторінці у Facebook, можливо вкрасти.

— Як можна зареєструвати авторське право та чи можна це технічно зробити із публікацією в соцмережі?

Реєстрацією авторських прав займається Державна служба інтелектуальної власності. Зазвичай, для того, аби зареєструвати права на твір, автору необхідно подати заяву із примірником твору та сплатити держзбір. Така заява розглядається протягом місяця. Протягом цього часу реєстраційні органи не проводять експертизу твору та не перевіряють факти виникнення авторства.

— Якщо твір привласнили, як можна довести своє авторство? Невже подавати до суду скрін-шот первинної публікації на сторінці в інтернеті?

снують різні види порушень авторських прав. До них відноситься вчинення будь-яких дій, що порушують особисті немайнові та майнові права автора. Всім відомі піратство й плагіат (піратство — розповсюдження контрафактних примірників творів, наприклад – неліцензійні диски із фільмами та музикою. Плагіат —присвоєння чужого твору – опублікування його під власним іменем. — Ред.).

Законом передбачена цивільна та навіть кримінальна відповідальність у разі порушення авторських прав. Дійсно, до суду вам потрібно надати докази того, що твір належить саме вам, зібрати докази порушення та обґрунтувати розмір шкоди, якої ви зазнали.

На сьогодні не існує однозначної відповіді стосовно того, чи прийме суд скрін-шот інтернет-сторінки як доказ авторства. Можна прохати суд оглянути веб-сторінку прямо під час судового засідання. Таким чином, суд зафіксує, що саме ви маєте необхідні ключі для входу до адміністративної частини сайту і маєте змогу робити публікації та редагувати їх. Якщо цього буде недостатньо, варто звернутись до адміністрації соціальної мережі із запитом IP-адреси, з якої опублікувано статтю. Також можна замовити комп’ютерно-технічну експертизу.

Варто зазначити, що на сьогодні не існує конкретного судового прикладу доведення авторства публікації на веб-сторінці. Процесс дуже складний та непередбачуваний, тому, насамперед, слід звернутися по фахову юридичну допомогу.

— Чи можна позбавити людину волі за привласнення посту на сторінці соцмережі?

Кримінальна відповідальність передбачена статтею 176 Кримінального кодексу України. Для того, аби притягнути порушника до такої відповідальності, завдана ним шкода становить більше, ніж 13 780 грн. Так, санкція статті передбачає штраф, виправні роботи або позбавлення волі.

— За кордоном існує практика засвідчення сторінки веб-сайту нотаріусом. Чи можна так робити в Україні?

Існує декілька способів, що дозволяють зафіксувати час створення твору й допомагають довести, що саме ви є його автором. Наприклад, посвідчення твору в нотаріуса. Потрібно надати нотаріусові твір у паперовому вигляді. Нотаріус має право вчиняти таку нотаріальну дію, як посвідчення часу пред’явлення документа. Однак, стосовно скрін-шотів веб-сторінок чи безпосередньо веб-сторінок, однозначної відповіді немає. Адже скрін-шот не є оригінальним документом, це — копія веб-сторінки. А така нотаріальна дія, як огляд веб-сторінки не передбачена чинним законодавством України.

— Як захистити свої твори, навіть якщо це просто думки в блозі?

Передусім, зареєструйте своє авторство у ДСІВ. Ця служба видає свідоцтво, яке ви можете надати як доказ вашого авторства в будь-якому суді.

Серед інших способів фіксування авторства, що доступні кожному, можна виділити ще кілька. Наприклад, надіслати поштове відправлення самому собі — рукопис твору чи матеріальний носій з твором запечатати в конверті, надіслати цей конверт самому собі рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення і зберігати його до виникнення конфліктної ситуації, якщо це відбудеться.

Варто також попереджати інших осіб про свої авторські права знаком правової охорони. Цей знак складається з латинської літери “c”, обведеної колом, імені особи, яка має авторське право та року першого оприлюднення твору.

У кожного твору, чи це стаття, чи це світлина, є автор. Фахівці з права одностайно рекомендують перевіряти відомості про авторські права на веб-ресурсі, звідки ви плануєте взяти якусь інформацію. Якщо ж так сталося, що саме ваші авторські права було порушено, не зволікайте та звертайтеся по допомогу до юристів. Адже створюючи правові прецеденти, ми відкриваємо нові шляхи вирішення буденних проблем.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *