Договір фрілансу: щоб і замовник не ошукав, і робота була в задоволення

Юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олена Садовець розповідає, як «вільним» працівникам убезпечити себе від обману працедавцями, працювати і не залишитися ошуканим та отримувати задоволення від результату

Олена Садовець, юрист

Попри те, що сьогодні угоди вкрай важливі, зокрема, в корпоративних відносинах, навіть сучасні фрілансери зрідка вдаються до їх укладання. Мовляв, договори не захищають від неприємностей, а часу на оформлення витрачається чимало. Тож коли замовник, отримавши готовий проект, не відповідає на їхні листи і дзвінки та не платить за виконану роботу, вони залишаються без грошей і фактично без можливості захистити свої права.

Договір для фрілансера: що це?

Договір — це запорука захисту ваших зусиль, часу та грошей. Це офіційна письмова угода з замовником, в якій детально викладено, хто, коли і за що платить і хто що робить.

Є чимало видів таких договорів, але їхня оптимальність залежить від кожного окремого випадку

Особливістю трудових угод є те, що роботодавець зобов’язується надавати соціальне забезпечення працівникові, оплачувану відпустку, лікарняний і таке інше. Такі угоди з фрілансерами можуть бути корисними, якщо термін дії договору тривалий, приміром, понад рік.

Якщо ж це короткостроковий проект на тиждень або якесь одноразове замовлення, то в таких випадках краще обрати інший вид угоди. Найпоширенішими видами таких угод є договір підряду, надання послуг та розробки окремого продукту.

Навіщо фрілансеру договір?

Встановлення меж

Угода з роботодавцем обов’язково має бути письмовою. Вона формалізує ваші стосунки з клієнтом і упереджує від виправдань, домовленостей на словах та зірваних строків оплати праці.

Ви можете на всі 100% довіряти порядності замовника, але краще не випробовувати долю і перестрахуватися. До того ж це корисно і для роботодавця, адже в таких угодах прописано обов’язки обох сторін.

Захист грошей

Завдяки договору кожна сторона завжди знатиме, скільки і за що вона платить або отримує гроші. Вам не доведеться виконувати зайву роботу, необумовлену заздалегідь, чи вимагати доплату.

Якщо ж говорити офіційною мовою, — це угода між виконавцем та замовником робіт, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а замовник — виплачувати останньому заробітну платню

Захист часу

Юридично правильний договір складають саме для того, аби ваш проект не затягнувся на невизначений термін. Зазвичай юристи, що беруть участь в укладанні таких угод, піклуються про окремий пункт — стягнення неустойки.

Якщо замовник переносить зустрічі, “тягне” час, не дає відповіді і не може визначитися, чи прийме він вашу роботу, ви маєте право звернутися до суду. За простроченням замовником строків, ви можете стягнути з нього гроші

Тобто замовник заплатить за час, який ви втратили.

Захист від зміни бажань і настроїв

Українське законодавство дозволяє включити до договору будь-які положення, що не суперечать закону, і вигідні для вас. Це так званий принцип свободи договору.

Наприклад, ви можете попіклуватися про якісь обмеження для замовника: після затвердження макету жодні зміни не вносяться; технічною стороною керуєте тільки ви, а клієнт не втручається в це та інше.

Це зручно в тих ситуаціях, коли з боку замовника відбувається зміна відповідальної особи, і в нового менеджера, який має інший погляд на вашу роботу, немає можливості вплинути на неї.

Договір захищає від надокучливих і нескінченних побажань. Якщо за договором ви повинні намалювати лише дизайн сайту, то вам не потрібно його верстати, рекламувати за обіцянки клієнта заплатити більше.

Усе нове, чого забажає клієнт, ви можете оформити в окремій угоді

Захист від податкової

Аби не перейматися через податки, слід подумати, який договір обрати.

За трудовим договором, ви можете взагалі не думати про сплату податків, адже це стає головним болем підприємства-замовника. А за цивільно-правовим договором, усі питання сплати податків є клопотами обох сторін.

Але якщо у вас цивільно-правовий договір з юрособою, знову ж таки, остання є податковим агентом і має вирішувати ці питання власноруч.

Про те, з чого має складатися договір фрілансу і які пункти має містити, ми розповімо в наступній статті. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті і в соцмережах!

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *