Як вберегтися від шахраїв під час купівлі-продажу нерухомості? Радить юрист

Ринок житла є одним з найпривабливіших для шахраїв. Воно і зрозуміло. Гроші там фігурують чималі, тому одна “успішна справа” може поповнити кишені злодіїв на кругленьку суму. Тим більше вони постійно вигадують нові схеми, за допомогою яких обманюють людей. Як не потрапити на гачок шахраїв? Та які нюанси під час укладання угоди говорять про те, що вас хочуть обдурити?

Юрист Центру Конфлікології і Права Тетяна Войнова пояснює, що захистити себе від махінацій на ринку нерухомості можна, для цього потрібно запам’ятати декілька основних правил.

Обережно – вас хочуть обдурити

Випадки шахрайства на ринку нерухомості в останній час стали дуже поширеними. Тому, якщо ви вирішили придбати або продати нерухомість, краще всього залучити до цього процесу професіонала з багаторічним стажем. Людині з досвідом в цій сфері легше буде визначити шахраїв та провести угоду купівлі-продажу нерухомості без ризику для вас, вашого майна та грошей.

Однією з афер на ринку нерухомості є продаж квартири за підробленими, вкраденими документами, такими як договір купівлі-продажу, заповіт або довіреність, — розповідає юрист

Зазвичай після укладання таких угод з’являється справжній господар квартири, який або сидів у в’язниці, або служив в армії, через що не міг заявити про свої права на квартиру. В такому випадку суд визнає угоду недійсною і покупець залишається ні з чим. Дуже часто у таких квартир значно занижена ціна. Тому, якщо ви бачите, що вам пропонують хороший варіант не за відповідну ціну, це перший дзвінок зупинитись і задуматись, чи не хочуть вас обдурити.

Юрист радить обов’язково з’ясувати законність документів продавця. Для цього можна зробити копію його паспорту та перевірити його дійсність у міліції. Також слід запросити виписку з Єдиного державного реєстру нерухомості, так можна перевірити “чистоту” цієї квартири.

Коли вам хочуть продати квартиру за довіреністю, обов’язково наполягайте на зустрічі з людиною, яка її написала. Тому що будь-яка довіреність втрачає силу після смерті довірителя. Краще переконатись, що він живий і здоровий і впевнитись в тому, що хазяїн квартири підтверджує правомірність цієї угоди. Існує і схема продажу квартири за свідомо помилкової довіреності. В такому випадку реальний власник та шахраї знаходяться у змові. Хазяїн нібито дає доручення на здійснення угоди від свого імені, а потім її анулює та звертається в суд із заявою, що його житло без згоди продали. Звичайно суд зазвичай стає на бік такої особи. Тому краще уточнити у нотаріуса, який видав генеральну довіреність, чи цей документ не був відкликаний.

В своїх шахрайських схемах злодії можуть використовувати недобросовісних ріелторів. Тому при виборі спеціаліста з продажу нерухомості, слід також бути дуже обережними, — говорить юрист

Співпрацювати потрібно лише з тими фірмами, які мають державну ліцензію на право проведення таких угод і добре зарекомендували себе на ринку нерухомості. Якщо квартира, яку підібрав ріелтор-посередник, сподобалась вам, то краще поїхати в офіс фірми, та попросити її свідоцтво та устав.

Дуже часто люди стають жертвами злодіїв, вкладаючи гроші в забудову. Шахраї показують людині місце будівництва будинку і пропонують за невелику ціну або в розстрочку купити квартиру. Як правило, так званий забудовник, який пропонує квартири, ніякого відношення до цього будівництва не має. З людей збирають гроші і просто зникають. Тому, коли ви вкладаєте гроші в недобудову, обов’язково перевіряйте кому належить будівництво. Не купуйте квартири також через треті руки. Краще самостійно прийдіть в офіс забудовника, навіть якщо купуєте нерухомість через агентство. Перевірте чи є у фірми дозвіл на будівництво даного об’єкта та постанова міської адміністрації під будівництво для цієї організації. В договорі зверніть увагу на дату здачі об’єкта в експлуатацію, на обов’язки забудовника, та ваші права у випадку форс-мажорів.

В одній статті, звичайно, неможливо описати всі способи обманів шахраїв, їх безліч. Тому юрист виокремлює декілька основних правил, яких потрібно дотримуватись при купівлі-продажу нерухомості. Вони допоможуть уникнути неприємних ситуацій.

Як не потрапити на гачок?

  • Укладаючи угоду, обов’язково просіть в іншої сторони довідку про психічне здоров’я. В тому випадку, якщо у вас виникають хоч найменші сумніви з приводу адекватності продавця, запросіть психіатра. Він дасть висновок про те, що на момент підписання договору обидві сторони були в адекватному стані. Для більшої впевненості можна знімати процедуру укладання угоди на відео.
  • Для того, щоб в квартирі яку ви придбали, пізніше не з’явились інші власники, візьміть в паспортному столі виписку всіх мешканців цієї квартири. Якщо це не вдасться зробити самостійно, залучіться підтримкою юридичної фірми. Вона це з’ясує, відправивши адвокатський запит.
  • Ви може прописати в угоді умову, що частину суми продавець отримає тоді, коли юридично та фізично покине квартиру. Ніколи не давайте всю суму наперед.
  • Добре подивіться історію цієї квартири. Інакше за наявності сумнівних угод з її участю, суд може забрати її навіть у добросовісного покупця.
    • Запропонуйте продавцю перевірити його паспорт на ідентичність. Порядній людині боятись нема чого, а якщо це викличе негативні емоції, то скоріше за все ви потрапили до рук шахраїв.
  • Уважно дивіться довіреність. Ким вона видана, для яких цілей та на який строк. Завжди вимагайте оригінали всіх документів.
  • Не залишайте без уваги своїх родичів, які потрапляють до групи ризику – літніх людей, інвалідів, одиноких людей. Саме вони зазвичай є ласим шматком для злодіїв.
  • Для проведення таких угод звертайтеся до досвідчених нотаріусів або юристів. Вони перевірять на відповідність і власника квартири, і саму квартиру, а також всі документи.
  • Якщо виникає потреба дати завдаток, зверніться до юридичної фірми та укладіть попередній договір.

І головне, договір купівлі-продажу слід підписувати у нотаріальній конторі, як це передбачено законом, і бажано у вже знайомого нотаріуса. Щоб убезпечити себе від ризиків, не розраховуйтесь готівкою. За згодою сторін договір можна підписати в банку, після перерахунку грошей. В такому випадку покупець перераховує гроші на накопичувальний рахунок нотаріуса, а той після оформлення угоди, перечислює її продавцю. При цьому сам нотаріус ці кошти зняти не може.

Якщо ви все-таки стали жертвою шахраїв, негайно звертайтеся з відповідною заявою до правоохоронних органів. Пам’ятайте, що в таких випадках, врятувати ситуацію можна лише, якщо міліція почне шукати злочинців по гарячих слідах, — підсумовує юрист

Як бачимо, чого тільки не видумують шахраї, аби обдурити людей. І захистити себе стає все дедалі складніше. Але юрист переконує, якщо все робити правильно, то в них не буде жодного шансу. Для цього лише потрібно не поспішати, детально вивчати всі документи, перевіряти інформацію про власників та продавців нерухомості в державних органах та головне залучитися допомогою спеціалістів з багаторічним досвідом. Так, це обійдеться вам дорожче. Але не забувайте, що скупий платить двічі. І коли на кону стоять великі гроші, краще один раз зробити все якісно та правильно, ніж потім залишитись у “розбитого корита”.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *