Чим ОСББ краще ЖЕКів? Коментує юрист

З 1 липня 2015 року набуває чинності закон, який передбачає реформування житлово-комунального господарства. Він регламентує, що протягом цього року мешканці будинків повинні створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або обрати управителів. Якщо вони цього не зроблять, то своїх управителів їм назначить держава

Цей закон відразу розділив людей на два табори. Хтось висловлює своє занепокоєння з приводу нововведення і відноситься до цього дуже скептично. А хтось, навпаки, вбачає у створенні ОСББ реальний шанс покращити стан житлово-комунального господарства в Україні. В будь-якому випадку, всі погоджуються з тим, що ЖЕКи не виконують покладених на них обов’язків і з цим однозначно потрібно щось робити. Чи стане ОСББ панацеєю вирішення багатьох проблем розповідає юрист Центру Конфліктології і права Тетяна Войнова.

Що таке ОСББ та які його обов’язки

В Україні статус ОСББ визначається Законом України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Ст. 1 цього Закону регламентує, що ОСББ – це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежилих приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління і використання спільного майна,  — говорить юрист

ОСББ – це неприбуткова організація, тому вона не має на меті одержання прибутку і розділення його між членами об’єднання. В основу її обов’язків покладено здійснення функцій, які забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні якісних послуг та виконання ними своїх зобов’язань. Таке об’єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку. В одному будинку може бути тільки одне ОСББ. Вищим керівним органом ОСББ є загальні збори.

Якщо простими словами, суть цього об’єднання – зробити життя співвласників квартир зручнішим та якіснішим. Тому що вони отримують право власноруч досліджувати проблеми свого будинку, знаходити менш витратні шляхи їх вирішення та розпоряджатися своїм спільним майном.

Юрист зазначає, що ОСББ – це європейський досвід, який вже показав свої успішні результати. Тому українці повинні розуміти, що це нововведення – можливість вирішення багатьох існуючих проблем.

Переваги та недоліки

Можна однозначно стверджувати, що переваг створення такого об’єднання набагато більше чим недоліків. По-перше, це відокремленість від ЖЕКу. Коли ми бачимо занедбані під’їзди, зіпсовані дахи та брудні двори, то розуміємо, що ЖЕКи вже давно себе вичерпали та не в змозі вирішувати проблеми кожного будинку. Тому стан багатоквартирних будинків постійно погіршується, гроші кудись платяться, але разом з тим ЖЕК ніяк не вирішує ці питання. Перевагою ОСББ в цьому випадку є те, що мешканці самі визначають, які в будинку є проблеми, знаходять фірму яка за розумну ціну виконає потрібну роботу, оплачують її послуги та контролюють весь процес.

Ще однією великою перевагою є контроль власних коштів та менша оплата комунальних послуг. Адже закон дозволяє об’єднанню співмешканців самому збирати внески або квартплату та використовувати їх раціонально, за потрібним призначенням. До речі, за чиним законом перший капітальний ремонт будинку після створення в ньому ОСББ здійснюється бюджетним коштом.

Юрист пояснює, що створивши ОСББ, мешканці будинку стають власниками майна та приміщень загального користування в будинку, отримують можливість створити власну управлінську структуру, можуть покращити стан свого будинку та умови проживання в ньому. Важливим є і те, що з’являється можливість контролю безпеки проживання у будинку та використання на власний розсуд прибудинкової території. А також те, що ОСББ може використовувати свій юридичний статус для захисту прав співвласників будинку.

Такі об’єднання мають право залучати кошти міського та державного бюджету для проведення ремонту будівлі. До речі, мешканці будинку можуть здавати в оренду місця загального користування, для того щоб отримати прибуток і таким чином компенсувати свої витрати.

До недоліків створення ОСББ можна віднести те, що на жаль, не кожен мешканець виявляє бажання брати на себе відповідальність за власний будинок. А також не всі погоджуються з тим, що держава не повинна обслуговувати їхнє власне житло, — зазначає Тетяна

Якісна альтернатива ЖЕКам

На думку юриста, якщо обирати між ОСББ або ЖЕКом, то перший варіант однозначно кращий. Утворивши ОСББ, ви отримуєте важелі впливу, за допомогою яких самі будуєте своє майбутнє. На відміну від ЖЕКів, ОСББ – це колективна робота на результат. Це свої правила, принципи та засади. Це свобода вибору. Створення такого об’єднання унеможливлює витік грошей, а також забезпечує повний контроль над всіма процесами покращення спільного благоустрою. Крім того, ОСББ має більші можливості, ніж прості мешканці будинку, вимагати від постачальників комунальних послуг виконання умов договору. Більше того, як юридична особа, ОСББ також може отримувати кредит на проведення ремонту, облаштування дитячих майданчиків і т.д.

На жаль, радянський підхід до управління ЖКГ сформував у людей неправильне сприйняття. Більшість і досі вважає, що є лише власником своєї квартири. А вся інша територія, включаючи під’їзди, дитячі майданчики, прибудинкові території – це все власність комунальна, яку повинні обслуговувати ЖЕКи. Як наслідок, відповідне ставлення людей до того, що формально їм не належить. Це неправильно.

Саме для того, щоб кожен мешканець будинку розумів, що під’їзд, дитячий майданчик, прибудинкова територія та ін. – це також частина житла, до якої потрібно ставитись відповідально, і були покликані об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Як створити ОСББ

Юрист наголошує, що створення ОСББ – справа не легка, але дуже вигідна. Для того, щоб створити таке об’єднання, співвласники квартир повинні дотримуватись чіткої послідовності дій. По-перше, повинна бути створена ініціативна група з кількох чоловік, яка має опанувати законодавчу базу та зрозуміти, на яких засадах базується діяльність такого об’єднання. Треба точно знати всі вимоги Закону щодо створення ОСББ, в якому порядку приймаються рішення, як скликаються загальні збори і т.д.

Сповістити співвласників будинку про голосування щодо створення об’єднання потрібно не пізніше ніж за 14 днів до дати зборів. Тих, з ким зв’язатися не вийшло, потрібно сповістити поштою і шляхом оголошення. За цей час краще провести хоча б декілька зустрічей з мешканцями будинку, аби розповісти про ОСББ та відповісти на всі актуальні питання.

Юрист наголошує, що явка співвласників квартир на Установчі збори повинна складати не менше ніж 50% +1 співвласників квартир. Інакше вони будуть вважатися недійсними. Право голосу мають лише ті власники приміщень у будинку, які мають на руках правоустановчі документи на нерухомість або довіреність від власника.

На цих зборах на голосування виноситься по-перше, питання про створення ОСББ, потім обирається назва об’єднання та статут. Назвою зазвичай обирають адресу будинку. А що стосується статуту, то типовий статут ОСББ повинен містити всі положення про діяльність об’єднання, пізніше їх можна змінювати та доповнювати на загальних зборах. Потім обирають членів і голову правління.

Моментом створення ОСББ вважається видача свідоцтва про державну реєстрацію. Реєструє такі об’єднання виконавчий орган місцевої влади, — зазначає юрист

Після отримання всіх документів та реєстрації в державних структурах, можна виготовляти печатку та штамп ОСББ, відкривати власний рахунок та здійснювати господарську діяльність.

Отже, підсумовуючи, зауважимо, що наразі житлово-комунальне господарство України перебуває не в кращому стані. Тому вирішення проблем життєдіяльності багатоквартирних будинків просто необхідне. ОСББ – це реальний шанс власноруч створити якісні умови для життя своїх дітей. Та в першу чергу, це складна та тривала робота, яка вимагає бажання та самовіддачі від кожного. І для того, щоб результат був позитивним, в першу чергу потрібно кожному мати бажання до змін. Не дарма кажуть, хочеш змінити світ – почни з себе.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *