Стягнення аліментів: актуальні питання та рекомендації юриста

Розлучення – справа дуже непроста, а стягнення аліментів – тим більше. В цій статті ми розповімо хто повинен сплачувати аліменти, який порядок їх стягнення, чи можна отримувати виплати на утримання дитини з непрацюючого, а також, що робити коли один з подружжя ухиляється від сплати аліментів. Свої поради та рекомендації з цього приводу дає адвокат Тетяна Войнова

Добровільно або примусово

Утримання дитини – закріплений законодавством обов’язок батьків. При цьому не важливо, знаходяться вони при цьому в шлюбі, або ні, — розповідає адвокат

Одним із способів виконання обов’язку з утримання дитини є сплата одним із батьків аліментів. Згідно Сімейного кодексу кошти на утримання дитини можуть або відраховуватись за ініціативою одного з батьків, сплачуватись добровільно на підставі укладеного між батьками договору, стягуватись з одного з батьків на підставі виконавчого напису нотаріуса у разі невиконання ним свого обов’язку за договором, а також стягуватись за рішенням суду. Якщо простими словами, то аліменти можуть сплачуватись добровільно, або стягуватись примусово.

Якщо батьки дитини дійшли згоди і той з батьків, який живе окремо, не проти добровільно сплачувати кошти на утримання дитини, то він пише заяву за місцем роботи, або місцем пенсії чи стипендії, про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати або ін. Окрім суми, яку він буде виплачувати, платник так само має право на власний розсуд визначити в цій заяві і строк виплати аліментів.

За словами юриста, згідно ст.189 СКУ батьки також можуть укласти договір про сплату аліментів. В ньому визначається розмір та строки виплати коштів. Але при цьому не повинні бути порушені права дитини, які передбачені чинним законодавством. Такий договір укладається в письмовій формі та завіряється нотаріусом. На думку юриста, перевагою такого варіанту отримання аліментів є те, що в разі невиконання зазначених пунктів в цьому договорі, один з подружжя може звернутися до нотаріуса для вчинення виконавчого напису. В цьому випадку договір з виконавчим написом передається до виконавчої служби і аліменти можуть стягуватись примусово без звернення до суду.

Але, на жаль, дуже часто бувають випадки, коли один з батьків відмовляється сплачувати кошти на утримання своєї дитини або кількох дітей. В такому випадку той з батьків, з ким проживають діти, пише заяву в суд про примусове стягнення аліментів.

Куди подавати заяву та які документи для цього необхідно

Свою заяву позивач подає до районного суду за місцем проживання відповідача. Документи, які прикладаються до цієї заяви залежать від кожної індивідуальної ситуації, але як правило це обов’язково: копія позовної заяви для відповідача, копія свідоцтва про шлюб або про розірвання шлюбу, копія свідоцтва про народження дитини, копії паспорта та ідентифікаційного коду та інші документи, що підтверджують правову позицію позивача. Також слід зазначити, що стягувану аліментів буде необхідно довести розмір доходів відповідача.

Чи можна подати на аліменти перебуваючи в шлюбі

На сьогодні дуже частими стали випадки, коли люди перебувають в шлюбі, але при цьому живуть окремо. Чи має право один з батьків в цій ситуації вимагати сплати аліментів на дітей з іншого?

Позов про присудження аліментів може бути подано тоді, коли батьки дитини перебувають у зареєстрованому шлюбі, і в тому випадку, якщо шлюб розірвано, і навіть якщо вони ніколи не перебували у шлюбі між собою, — відповідає адвокат

Тим більше, що Сімейний кодекс навіть передбачає можливість встановлення режиму окремого проживання подружжя за рішенням суду, в тому разі коли їхнє спільне проживання неможливе, або вони не хочуть жити разом (ст. 120 СК).

Скільки платити

Що стосується розміру виплат, то чинне законодавство не містить положень, які визначають розмір частки доходу платника аліментів, що підлягає стягненню на утримання дітей. Натомість там визначені обставини, які обов’язково враховуються під час вирішення цього питання в суді. Наприклад, стан здоров’я, матеріальне становище дитини та платника аліментів. Також суд враховує наявність у платника інших дітей, а також будь-які інші обставини, які мають істотне значення. Але при цьому мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Юрист наголошує, що при визначенні розміру виплат, суд також враховує не тільки заробітну плату платника аліментів, а і наявність інших грошових надходжень – премій, усіх видів надбавок, оплати за надурочну роботу, винагороди, допомоги по безробіттю, стипендії, державної соціальної допомоги та ін.

Аліменти з непрацюючого

Отримати аліменти на утримання дитини можна не лише з працюючого платника, а і з непрацюючого, або такого що отримує зарплату в конверті. Оскільки законодавчо, згідно ст. 74 ЗУ “Про виконавче провадження”, передбачена можливість провадження стягнення на майно боржника. Простими словами, майно платника може бути арештовано. Далі – державний виконавець може реалізувати його та виплатити суму боргу. Єдине, при цьому наявність заборгованості за аліментами повинна складати не менше 6-ти місяців. Державний виконавець підраховує розмір заборгованості, складає рахунок і повідомляє про нього позивача і боржника.

Наслідки за ухилення від сплати аліментів

Та бувають випадки, коли недобросовісні батьки ухиляються від сплати аліментів. Що в такому випадку їм загрожує?

Стаття 164 Кримінального кодексу України регламентує, що злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів (аліментів) на утримання дітей, а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, — карається штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин, або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років,  —відповідає Тетяна

Тож, як бачимо, процедура отримання аліментів може бути простою лише в тому випадку, коли батьки добровільно вирішують питання, коли і скільки коштів буде сплачувати другий з батьків на утримання дитини. У всіх інших випадках – це чіткі та правильно організовані дії, які спрямовані на отримання успішного результату. Коли ми говоримо про стягнення аліментів, то кожна ситуація унікальна і потребує делікатного підходу. Головне – розуміти, що в будь-якому випадку той з батьків, який не проживає з дітьми повинен допомагати їм. Якщо ж він не виконує свого обов’язку – звертайтесь за допомогою. Адже від цього залежать умови життя ваших дітей, які не винні в тому, що батькам довелось розлучитись.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *