Шлюбний договір: бути чи не бути?

Коли ми чуємо фразу “шлюбний договір”, у нас виникають негативні асоціації — цинізм, недовіра, меркантильність, шлюб за розрахунком. Більшість молодят відразу обурюються: як можна думати про гроші й нерухомість, коли йдеться про справжнє кохання? Розвінчуємо міфи про шлюбні договори та розказуємо, чому насправді вони бережуть сім’ю

Тетяна Войнова, адвокат

Шлюбний договір — це побажання та інтереси двох людей і своєрідна “страховка”. Люди ж страхують машини, квартири та власні життя. Чому б не застрахувати й шлюб?

Що таке шлюбний договір

Це — винятково добровільна справа, можлива лише за волевиявленням обох сторін. Згідно із Сімейним кодексом України, угода може бути укладена як особами, що тільки мають намір вступити до шлюбу, так і особами, що вже одружені

Хоча в Україні ставлення до подібних угод неоднозначне, Тетяна Войнова переконує, що уклавши шлюбний договір, пара може уникнути багатьох неприємних ситуацій і суперечок у майбутньому.

Головною перевагою можна назвати те, що, уклавши шлюбну угоду, кожен із подружжя розуміє, з чим він залишиться в разі розлучення. Тобто такий договір чітко впорядковує матеріальні відносини пари.

Якщо у вас за плечима вже є особисте майно або якийсь прибутковий бізнес, ви маєте можливість залишити за собою прерогативу управляти цим майном після розлучення

Умови договору можуть передбачати й передачу вашої власності чоловіку або дружині. Але при цьому зазначте причини та ситуації, коли це можливо і за яких умов таке рішення набуде чинності. Ви можете відразу прописати, що у випадку розлучення квартира належатиме тому, з ким будуть проживати діти. Або кому і за яких обставин залишиться машина.

Оскільки судовий порядок вирішення подібних питань не завжди враховує інтереси й побажання обох сторін, з погляду на взаємну вигоду та урахування побажань кожного з подружжя, шлюбний договір виграє.

Укладання такого договору допомагає уникнути неприємних ситуацій, пов’язаних із боргами подружжя. Якщо прописати, хто і в якій мірі буде виплачувати кредити, іпотеку або будь-які інші борги, в разі розлучення ви будете захищеними і не втратите своє майно.

Договір укладається не у зв’язку із перспективою розлучення. Так, він допомагає вирішити багато питань у разі розірвання шлюбу безболісно. Але головне його завдання — допомогти кожному наперед уникнути можливих суперечок із питань майна, які, своєю чергою, можуть призвести до розлучення.

По-перше, ви закріплюєте за собою право на ваше особисте майно, по-друге, зменшується ризик опинитися після розлучення ні з чим. І по-третє, шлюбний контракт завжди є організуючим і стримуючим фактором для обох

На сьогодні українці лише з індивідуальних причин не готові морально до укладання таких угод.

Головне — зміст

Які пункти обов’язково мають бути у шлюбному договорі?

Сімейний кодекс України не декларує обов’язкових умов у такому договорі. Це зрозуміло, адже кожен випадок індивідуальний. Тому ви можете керуватися винятково своїми побажаннями та побажаннями свого партнера.

Але шлюбна угода не може зменшувати обсяг прав дитини, а також ставити у надзвичайно невигідне становище одного з подружжя

Тобто договір виключає умови про відмову одного з подружжя від майна, або від права на одержання аліментів.

Кому в разі розлучення залишиться майно, за ким залишаться борги, з ким залишаться діти і як визначити розміри частки зі спільного майна? У того, з ким проживатимуть діти, майнова частка повинна бути більшою. Може також бути зазначено, яке майно буде передане в користування дитині, або визначений порядок стягнення аліментів.

Під час вирішення спорів між подружжям, суд керуватиметься не тим, що написано в законі, а положеннями укладеного шлюбного договору.

Тому внесіть умови про розподіл не тільки наявного майна, а й того, яке ви набудете у спільному житті.

Як укласти шлюбний договір?

Він укладається письмово та обов’язково завіряється в нотаріуса. Перед укладанням договору нотаріус, до якого звернулася пара, повинен роз’яснити сторонам основні положення шлюбного договору, їхні права та обов’язки. Посвідчити шлюбний договір управі як державний, так і приватний нотаріус.

Для тих, хто укладає шлюбний договір до реєстрації шлюбу, він набирає чинності в день реєстрації шлюбу. А для тих, хто укладає договір перебуваючи у шлюбі, – в день його нотаріального посвідчення

Перше й головне правило — подібна угода максимально захищатиме ваші майнові й немайнові права та гарантуватиме безпеку ваших інтересів лише в тому випадку, коли буде укладена за участі кваліфікованого юриста.

Важливо знати

Законодавством визначено, що шлюбний договір може бути змінено або розірвано будь-коли за згодою подружжя. При цьому в Сімейному кодексі зазначено, що в односторонньому порядку це зробити неможливо.

Винятком є тільки судовий порядок, коли за зверненням одного з подружжя суд може розірвати шлюбний договір або змінити його зміст.

Понад того, такий договір може бути визнано частково або повністю недійсним. Причини для цього можуть бути різними. Наприклад, якщо таку угоду укладено під тиском, або з недієздатною особою, або якщо друга сторона не розуміла значення певних обставин.

У випадку, якщо умови цього договору порушують чиїсь права або сам процес його укладання сумнівний та незаконний, слід звертатися до суду із заявою про визнання його недійсним. Таке право має кожен у парі. Навіть треті зацікавлені особи, такі як батьки або інші родичі подружжя, можуть звернутися з таким позовом. У всіх інших випадках, завершення строку дії такої угоди закінчується з моменту розірвання шлюбу, за винятком тих зобов’язань, які передбачені нею у період після розлучення.

Шлюбний договір передусім покликаний зміцнювати родини. Він враховує побажання та інтереси пари і як наслідок — зменшує кількість суперечок і конфліктів між ними. А в тому він не тільки полегшує сам процес розлучення, а й вирішує це цивілізовано. Бути чи не бути шлюбному договору — вирішувати кожному. Але знати свої права і вміти їх захистити мають усі.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *