Як розпізнати шахраїв під час купівлі-продажу нерухомості?

Адвокат Тетяна Войнова наводить декілька позицій щодо виявлення шахрайства та пояснює, як ми маємо упередити себе від омани у сфері нерухомості

Щодня в Україні укладаються тисячі договорів купівлі-продажу. Як зрозуміти, чи не хоче власник житла ввести в оману та чи отримаєте ви свою квартиру? На що звертати увагу, якщо ви хочете продати свою нерухомість? Відповіді на ці та інші запитання далі.

На думку адвоката, уже на першому етапі купівлі-продажу можна розпізнати шахрая. Передусім, покупець/продавець має звернути увагу на особистість зацікавленого в укладанні договору купівлі-продажу. Небезпідставною є підозра, якщо останній відмовляється надавати документи, що підтверджують його особу, не бажає реєструвати угоду в нотаріуса та проводити грошові операції через банк.

Потенційний покупець нерухомості має звернути увагу на наявність та зміст первинних документів продавця. Важливо з’ясувати наступні речі:

  • чи має особа, яка здійснює продаж, права власності на нерухоме майно;
  • чи наявні співвласники;
  • перелік усіх осіб, що є зареєстрованими за відповідною адресою.

Важливо, щоб покупець ознайомився саме з оригіналами первинних документів. Якщо продавець ухиляється від вимоги надати оригінали документів, або приховує наявність деяких із них, можемо бути певні — тут щось не так, — пояснює Тетяна Войнова

Окремої уваги заслуговує вибір нотаріуса. У випадку, коли покупець/продавець твердо наполягає звернутися до якоїсь конкретної, невідомої клієнтові, нотаріуса, покупець/продавець має беззаперечне право відмовитися від такої пропозиції.

Варто пам`ятати: нотаріус має виявити, чи зареєстроване нерухоме майно саме та ну особу, що здійснює її продаж, чи наявні арешти на нерухомість, чи знаходиться вона в іпотеці або перебуває в якості застави.

Приписами Глави 2 частини 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, визначено порядок посвідчення нотаріусами правочинів про відчуження майна:

При підготовці до посвідчення правочинів про відчуження нерухомого майна нотаріусом, залежно від особи продавця та статусу майна, зокрема,  перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,  відсутність податкової застави, відсутність обтяження нерухомого майна іпотекою за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, перевіряється наявність рішення виконавчого комітету місцевої ради або відповідної місцевої державної адміністрації про згоду на таке відчуження

Укладаючи договір купівлі-продажу нерухомості, обидвом сторонам надається право ознайомитися із текстом договору. Зазначений договір обов`язково має містити 3 основні розділи: вартість нерухомості, строк виконання договору та предмет. У змісті документа мають міститися відомості щодо адреси, за якою зареєстроване нерухоме майно, та реквізити, правильність яких перевіряють обидві сторони.

Адвокат Руслан Мітітел додає:

Серед покупців побутує думка, що саме нотаріус має перевіряти, чи не є підробленими первинні документи. Але під час укладання договору купівлі-продажу нерухомості покупцеві варто усвідомлювати, що відповідальність за перевірку достовірності (непідробленості) первинних документів, наданих продавцем, повністю лежить на покупцеві. Коли немає впевненості в істинності документів, саме покупець має звернутися до Державного реєстру та інших відповідних державних органів

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *