Вільний ринок земель в Україні: яким він буде і чи буде взагалі

Вже тривалий час в суспільстві точаться дискусії з приводу того, чи потрібно скасовувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та запроваджувати вільний ринок земель. Хтось говорить, що це допоможе залучити у країну інвестиції, а хтось упевнений, що такі нововведення обернуться для українців обезземеленням. Про те, які насправді переваги та ризики несе вільний ринок земель для українців, говорили представники галузі та міжнародні експерти 27 жовтня.

Обговорення відбулося під час круглого столу Комітету підприємців у сфері АПК (агро-промисловий комплекс — Ред.) при Торгово-промисловій палаті України. Зокрема, учасники зустрічі проаналізували процес формування правової моделі ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні з урахуванням досвіду європейських країн.

«Земельне питання стосується 16% населення нашої країни. Це якщо говорити про паї. Якщо говорити взагалі, то воно стосується кожного українця. На сьогодні в Україні існує дуже великий «тіньовий» ринок землі, і це неправильно. Ми маємо ставати відкритою, прозорою та зрозумілою країною, діяти в інтересах більшості селян. І для Торгово-промислової палати України сприяти вирішенню земельного питання є одним із найважливіших завдань», — зазначив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Він переконаний, що ринок сільськогосподарських земель є одним із найважливіших важелів розвитку сільського господарства. Водночас усі законопроекти щодо обігу земель досі не отримали схвалення.

Учасники круглого столу наголосили, що майже 15 років уряд продовжує дію мораторію на продаж земель, адже скептики переконані, що його скасування спонукає іноземців масово скуповувати українську землю. Проте фахівці та міжнародні експерти давно переконують в наступному: вільний ринок земель є розповсюдженою практикою в провідних країнах світу, і Україна сьогодні – єдина демократична країна, де власники земель не мають права нею розпоряджатися. Адже таку землю не можна віддати під заставу та отримати фінансування для своєї фермерської діяльності. Неможливо також продати пай, або навіть обмінятися з кимось земельною ділянкою.

Експерти одностайні: така ситуація суттєво гальмує розвиток сільського господарства в Україні, призводить до збільшення «тіньового» ринку та погіршує імідж України в очах міжнародної спільноти.

«Насправді «тіньовий» ринок землі на селі почав працювати відразу після розпаювання колективних господарств. Тоді майже 30% землі було втрачено власниками на первинному етапі. А, по суті, земля залишилася у власності держави, адже використати пай та отримати від нього фінансову користь вже багато років ніхто не може. Тому я розглядаю Торгово-промислову палату України, як плацдарм, на якому ми маємо розробити та запропонувати на розгляд громадськості правила гри на цьому ринку», — сказав народний депутат України Юрій Береза.

Не такий страшний чорт, як його малюють

Побоювання скептиків стосовно катастрофічних наслідків від створення вільного ринку земель фахівці вважають марними, адже всі ризики, які він може в собі нести, можна нейтралізувати шляхом встановлення певних правил та обмежень у законі.

На думку експертів, відміна мораторію позитивно вплине на селян, малий та середній бізнес та розвиток вітчизняної економіки загалом. Адже власники паїв отримають можливість їх продавати, що автоматично призведе до зростання вартості оренди землі.

Окрім цього, селяни зможуть використати свою земельну ділянку як заставу та отримати фінансування від банку для розвитку свого бізнесу. Власники земель також зможуть створювати спільні підприємства для більш ефективного виробництва. З відкриттям ринку земель очікується також збільшення потоку іноземних інвестицій, а отже, – й кількості робочих місць для населення.

Учасники круглого столу переконують, що з огляду на вищезазначене прийняття Закону «Про ринок земель» є вкрай важливим. Він має визначити принципи та механізми державного регулювання ринку земель, механізми попередження махінацій на цьому ринку та продажу землі за заниженими цінами. Документ також має містити детальну інформацію про умови цивільно-правових угод, за якими може здійснюватися відчуження речових прав на земельну ділянку. Та найголовніше – закон повинен містити положення щодо попередження спекулятивних операцій із землею.

Завдяки такому підходу Закон «Про ринок земель» створить правові передумови для запровадження вільного ринку земель.

Що це дасть?

Як наслідок, будуть вирішені найактуальніші проблеми, які сьогодні турбують власників земель. Зокрема, буде забезпечено повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки, створено сприятливе ринкове середовище, підвищено інвестиційну привабливість української землі, забезпечено раціональний перерозподіл земель, встановлено об’єктивну вартість земельних ділянок, а також підвищено ефективність використання природно-ресурсного потенціалу землі та забезпечено безперешкодний доступ громадян до землі.

Експерти зазначають, що регулювати ринок земель набагато ефективніше, ніж протягом тривалого часу заганяти його «в тіньовий сектор». Про це свідчить і досвід провідних країн світу. Законодавство європейських країн стосовно ринку земель відрізняється через національні або економічні відмінності, але мета його одна – сприяти розвиткові бізнесу, залученню інвестицій та сталому розвитку економіки.

«Я переконаний, що сьогоднішня дискусія на крок наблизила нас до того, яку модель обрати Україні для запровадження ринку сільськогосподарських земель. Сьогодні всі експерти одностайні в тому, що ринок землі потрібно запускати, але перед цим необхідно активно попрацювати над законодавством, відновити довіру до Держгеокадастру, щоб унеможливити будь-які корупційні прояви в цій сфері.

Окрім цього, потрібно попрацювати з громадськістю, бізнесом та селянами для того, аби донести чітке розуміння, яким має бути цей ринок. Ми не говоримо, що потрібно запускати цей ринок вже завтра, але ми впевнені, що вже завтра потрібно розпочати активну роботу над визначенням моделі ринку та удосконаленням нормативних актів», — резюмував голова Комітету підприємців в сфері АПК при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *