Як швидко та “з розумом” підключити будинок до електромережі?

З проблемою підключення до електричних мереж стикається мало не кожен, хто вирішив побудувати власний будинок. Воно й не дивно, адже цей процес вимагає чіткої послідовності та супроводжується певними особливостями, без знання яких чекати заселення до омріяного житла можна ще дуже довго. Як підключитися до електромережі з мінімальними витратами часу та коштів?

Куди йти і з чого починати?

Взагалі цей процес регулюється ст. 714 ЦКУ та Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж. Зокрема, ст. 714 ЦКУ визначає, що між постачальником та замовником укладається договір згідно якого одна сторона зобов’язується надавати іншій стороні енергетичні ресурси, а інша, у свою чергу, здійснювати визначену оплату та дотримуватись режиму використання цих ресурсів.

Для того, щоб підключитися до електромережі, спочатку варто звернутися з відповідною заявою до обслуговуючої організації районної електричної мережі (РЕМ). Відповідно до законодавства не прийняти вашу заяву в організації не можуть. Разом з тим така заява має відповідати певним вимогам та, зокрема, містити:

  • ПІБ заявника;
  • місцезнаходження об’єкта нерухомості;
  • з якою метою здійснюється підключення;
  • відомості про потужність підключення і т.д.

Крім заяви потрібно також додати:

  • копію особистого документа;
  • документи, що підтверджують право власності на споруду;
  • ситуаційний план та викопіювання з топографо-геодезичного плану (за можливості його можна отримати у РЕМі).

Після подання заяви вас ознайомлять з договором, а після того як ви його підпишете та сплатите вартість за підключення – ваш будинок приєднають до електромережі. Вартість надання послуг у РЕМ у різних випадках може відрізнятися, дивлячись, який вид підключення ви оберете –  стандартне чи нестандартне. До речі, з видом приєднання ви маєте визначитися ще на самому початку.

Що собою являє стандартне і нестандартне підключення?

Стандартне підключення – це підключення до лінії енергопостачання, яка вже функціонує. Вона має бути розташована не далі ніж за триста метрів від вашого будинку. При цьому сплачуєте ви лише за необхідну для вас потужність. До речі, цей вид підключення включає два ступеня потужності: перший передбачає до 16 кВт включно, а другий – до 50 кВт. У свою чергу, під час нестандартного підключення доведеться витратити немаленьку суму грошей, оскільки він передбачає будівництво нових потужностей. Самостійно розрахувати вартість підключення дуже складно, тому краще звернутись за допомогою до спеціаліста. Варто зазначити, що електроустановки сезонних та географічно віддалених об’єктів, таких як станції мобільного зв’язку або пересувні розважальні заклади, відносяться до нестандартного приєднання. Проте приєднання цих об’єктів здійснюється безкоштовно.

Що стосується терміну, за який відбувається приєднання до мережі, то він коливається від 16-ти до 45-ти робочих днів.

Бувають випадки, коли несвоєчасна сплата за спожиту електроенергію стає причиною відключення будинку від електромережі. У такому разі після сплати боргу електропостачання відновлюється відразу.

Якщо ж відключення відбулось через крадіжку електроенергії, то доведеться сплатити штраф. У такому випадку постачання електроенергії відновлюється лише після повної сплати штрафних санкцій та наявності дозволу на підключення будинку, — розповідає адвокат Тетяна Войнова

Спори з напругою

За словами юриста, споживачам не слід забувати, що самовільне підключення до електромережі є незаконним. Якщо представник енергопостачальника виявить факт розкрадання електричної енергії, то ним складається відповідний акт. На підставі цього акта енергопостачальник має право відключити такий будинок від мережі, а також визначити суму збитків, завдану ним власником будинку.

За самовільне підключення до електромережі особа несе відповідальність. Це може бути штраф від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або ж виправні роботи строком до 2-х років, або обмеження волі до 3-х років, — підсумовує адвокат

Як бачимо, процес приєднання до електромереж досить клопіткий. Тому, якщо ви бажаєте переконатися, що умови, які вам пропонують, вигідні для вас – краще звернутись за правовою допомогою, аби потім не довелося платити зайві кошти.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *