Обережно! Українцям не віддають відсуджене

Отримавши рішення суду на свою користь, не поспішайте радіти — можливо, на вас чатує нова проблема: як домогтися, аби відповідне рішення було виконано? На жаль, щораз частіше бюрократичні процедури та неквапливість державних виконавців стають причиною того, що українці не можуть стягнути свої кошти з боржників. Як отримати відсуджене? Що робити, якщо виконавча служба не поспішає виконувати свої обов’язки?

Хто хоч раз стикався із судовими процесами в Україні, добре знає, що навіть, вигравши справу в суді, свою перемогу святкувати ще зарано, адже виконуються судові рішення далеко не завжди. Не всім громадянам відомо, що саме необхідно зробити для виконання судового рішення. Це й стає основною причиною невиконаних рішень.

Інша причина – неквапливість державних виконавців виконувати свої прямі обов’язки. І якщо в першому випадку громадяни ще мають можливість ознайомитися із законодавством та добитися свого, то в іншому – все набагато складніше. Проблема з неправомірною діяльністю або бездіяльністю державних виконавців жодним чином не вирішується. Можливо, ситуація зміниться після довгоочікуваного реформування судової системи, але поки цього не сталося, громадяни можуть розраховувати лише на власні сили.

Тож із чого почати?

Крок 1. Отримання рішення суду

Тільки-но ви дізналися, що суд вирішив справу на вашу користь, негайно вимагайте отримання рішення суду на руки, адже саме на його підставі ви отримаєте виконавчий лист, який, власне, зобов’яже державного виконавця стягнути гроші з вашого боржника.

Крок 2. Отримання виконавчого листа

Аби отримати виконавчого листа, зверніться із заявою до суду першої інстанції, який розглядав вашу справу. Зазвичай, працівники канцелярії не повідомляють дату, коли можна прийти за виконавчим листом. Якщо точну дату отримання документа вам не повідомили, краще періодично телефонувати до канцелярії та уточнювати, чи ваш виконавчий лист ще не підготовлено.

Зверніть увагу! Якщо рішення видав суд першої інстанції, спочатку має пройти 10-денний термін для його оскарження. Лише за умови, що інша сторона не подасть апеляційну скаргу, рішення вступає в силу, а отже – можна звертатися за отриманням виконавчого листа та повертати свої кошти.

Слід зазначити, що в Україні виконавчий лист видається не лише для виконання рішень у цивільних справах, або вироків – у кримінальних. Для виконання мирових угод, рішень третейських судів, а також рішень, які видають іноземні арбітражі, теж видається виконавчий лист. Отримати цей лист можна лише після того, як рішення суду набере законної сили.

Проте трапляються випадки, коли виконавчий лист можна отримати й відразу. Передусім, це стосується рішень апеляційних та касаційних інстанцій. Окрім цього, негайно виконуються судові рішення про присудження виплати пенсій, аліментів, заробітної плати, у випадку повного або часткового припинення роботи підприємств тощо.

Крок 3. Звернення до Державної виконавчої служби

Після того, як ви отримали виконавчого листа, вам потрібно написати заяву та подати її до органу Державної виконавчої служби разом із цим листом. Але перед поданням документів уважно перевірте правильність оформлення листа, чи вся інформація в ньому вказана вірно, адже якщо ДВС виявить у ньому помилки, доведеться знову звертатися до суду за виконавчим документом. А це, в будь-якому разі, витрата зайвого часу.

Зверніть увагу! Подати виконавчий лист до ДВС потрібно протягом року після того, як рішення суду набере законної сили. Якщо ви не отримаєте виконавчого листа і не подасте його до органу виконавчої служби, то строк пред’явлення його до виконання мине. Тож рішення суду може взагалі залишитися без виконання, а отже, ваші шанси отримати відсуджене дійдуть нуля.

Проте, якщо ви з поважних причин пропустили строк пред’явлення виконавчого листа, у вас є можливість його поновити. Так, ст. 261 КАСУ зазначає, якщо суд визнає ці причини дійсно поважними, особа може написати заяву про поновлення пропущеного строку. Така заява обов’язково має містити:

• найменування суду
• відомості про особу, що звертається до суду
• відомості про боржника
• номер справи
• причини, через які виконавчий лист не було подано вчасно
• копію виконавчого листа та документів, що підтверджують поважність причин пропуску строку

Якщо не віддають відсуджене

Ми запитали юриста ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олену Садовець, з яких причин державний виконавець може відмовити у відкритті виконавчого провадження:

Справді, дуже часто державні виконавці відмовляють у відкритті виконавчого провадження. Тут варто звернути увагу на те, що ця відмова має бути оформлена виключно у вигляді постанови. У постанові має бути чітко зазначено, якому саме пункту закону не відповідає виконавчий документ. Перелік причин, через які вам можуть відмовити – вичерпний та визначений ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження». Наприклад, відмовити можуть у зв’язку із закінченням строку пред’явлення виконавчого документа, якщо виконавчий документ не відповідає вимогам закону або містить помилки. Відмовити у відкритті виконавчого провадження держвиконавець може також у зв’язку з непідвідомчістю.

Так, за загальним правилом виконавчий документ подається за місцезнаходженням боржника, а в деяких випадках за місцем виконання рішення суду. Якщо ви подаєте заяву за своїм місцезнаходженням держвиконавець може відмовити у відкритті виконавчого провадження, оскільки він не є тим виконавчим органом, який може виконувати це рішення суду.

Якщо ви вважаєте, що в документі все було зазначено вірно й відмовили вам безпідставно, — протягом 10-ти днів з дня отримання постанови ви можете її оскаржити до начальника відділу або до суду, — каже юрист

На жаль, практика, коли держвиконавці з різних причин не поспішають виконувати рішення суду, дуже поширена. Заступник директора консалтингової компанії «Вектор-3000» Андрій Погорілий пояснює це декількома факторами.

Виграти справу в суді – лише 30% успіху, інші 70% припадає на виконання рішення служителів Феміди, а добитися цього не так-то просто. Повноваження державних виконавців обмежені, тому, щоб отримати відсуджені гроші, і кредиторам, і чиновникам доводиться проявляти наполегливість і спритність. Зрозуміло, якщо держвиконавець не зацікавлений у забезпеченні виконання судового рішення, завдання ускладнюється в рази, — розповідає експерт

За його словами, ситуація складнішає ще й через те, що в працівника виконавчої служби є багато способів затягнути виконавче провадження, діючи в межах закону, тоді як кредитор практично не має ніяких важелів, аби прискорити повернення своїх коштів.

Проте Олена Садовець запевняє, якщо виконавча служба відкрила виконавче провадження, але не виконує рішення суду, вплинути на ситуацію можна.

По-перше, держвиконавець зобов’язаний здійснити усі дії, що необхідні для виконання рішення суду, передбачені законодавством. Тому для того, щоб дізнатись, яку саме дію державний виконавець не здійснив, аби рішення виконалося, краще ознайомитися з виконавчим провадженням. Практика показує, що дуже часто державні виконавці стверджують, що в боржника немає майна, а насправді ними навіть не було відправлено запитів для з’ясування цього факту. Якщо в боржника немає майна для відшкодування боргу, держвиконавцем має бути складено відповідний акт, тобто це має бути підтверджено документально. Тож, якщо ви виявили, що в документі немає таких підтверджень та не зафіксовано інших дій державного виконавця, можна стверджувати, що він незаконно не виконує рішення суду. За це передбачена кримінальна відповідальність. Однак притягнення державного виконавця до кримінальної відповідальності на швидкість виконання судового рішення ніяк не вплине, тому більш швидкий шлях цього домогтися – оскаржити дії державного виконавця до начальника відділу. Останній може визнати постанову державного виконавця незаконною, скасувати її та притягнути держвиконавця до дисциплінарної відповідальності, — пояснює юрист

Під час оскарження неправомірних дій працівників виконавчої служби юрист радить дотримуватися послідовності.

Моя порада – не варто скаржитися на дії або бездіяльність державного виконавця відразу до Мін’юсту. Спочатку звертайтеся з відповідною скаргою до начальника відділу, і лише якщо той належним чином не відреагує на протиправні дії держвиконавця – подавайте скаргу вже на начальника відділу до вищого органу Державної виконавчої служби. Можна також відразу звернутися до суду. Зверніть увагу, що оскаржувати дії або бездіяльність судового виконавця стягувач та боржник можуть виключно у тому суді, що видав виконавчий документ, усі інші особи подають скаргу до адміністративного суду, — уточнює юрист

Як повернути свої гроші якомога швидше?

Наостанок Олена Садовець порадила, що можна зробити для того, щоб прискорити виконання рішення суду.

Аби пришвидшити виконання рішення суду та повернути свої гроші якомога швидше, я раджу постійно ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, слідкувати, які дії вчиняв або не вчиняв державний виконавець, та вчасно оскаржувати його бездіяльність, — підсумовує юрист

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

    Олександр

    Березень 26, 2017 at 18:31

    ..хочу сказати що моя справа -Любиш Олександр Олександрович 2010року й досі не завершена ,тобто двоє винних які зробили мене інвалідом II групи в наслідок ДТП після якого я слаа Богу вийшов із коми “не мають власності” ,немає від них Ні слова вибач -ні копієчки ,ні на що взагалі ,Люди ,будьте обережні

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *