Країна-боржник: як українцям стягнути гроші з держави

Якщо держава заборгувала вам гроші й не повертає, будьте певні — їх повернути можна! Але через прогалини в законах і відсутність ефективного механізму стягнення боргу з держави тисячі громадян часто залишаються ні з чим. Невже можновладці уникають відповідальності, прикриваючись посадами й мандатами? Як змусити державу повернути чесно зароблені вами гроші? На ці та інші питання відповідає юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Олена Садовець

— Якою є практика виконання судових рішень в Україні, де боржником є держава? Наскільки реально сьогодні стягнути кошти з державного підприємства або державного органу?

На жаль, на сьогодні склалося так, що Державна виконавча служба та Державна казначейська служба перенаправляють стягувача одне до одного. Тож громадянам доводиться звертатися до суду та оскаржувати їхні дії, адже за таких умов повернути свої гроші практично нереально.

 

борг-з-держави-1

Після таких бюрократичних гойдалок виконавчий документ врешті-решт потрапляє до Держказначейства, яке не виносить ніяких постанов. Документ просто лежить десь на полиці роками, а вам повідомляють, ніби ви просто в черзі.

До того ж багато громадян не ознайомлені з процедурами стягнення боргу з держпідприємства та держоргану. А вони — дещо різні. Дуже часто, прагнучи стягнути борг з держпідприємства, замість того, аби звернутися до виконавчої служби, громадяни звертаються до Держказначейства. Що робить у такому випадку Держказначейство? Звичайно, звертає стягнення до казначейського рахунку боржника, на якому, як правило, ніяких коштів немає. І знову стягувачу доводиться блукати замкненим колом.

— Тож як діяти тим, хто отримав на руки рішення суду про стягнення боргу з держпідприємства? Куди звертатися та яких помилок слід уникати, аби гроші пвернули якнайшвидше?

Ця процедура врегульована законами «Про виконавче провадження» та «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Передусім, потрібно звернутися до виконавчої служби, що зобов’язана протягом півроку з дня відкриття виконавчого провадження стягнути борг з держпідприємства. Документи до виконавчої служби необхідно подати протягом одного року з дня, коли рішення суду набрало законної сили, не пізніше. Після цього державний виконавець накладає арешт на майно вашого боржника та надає строк, протягом якого останній може повернути борг добровільно. Якщо ж підприємство не здійснило повернення коштів стягувачу, державний виконавець має здійснити стягнення у примусовому порядку, зокрема, звернувши стягнення на грошові кошти боржника до Держказначейства.

борг-з-держави-2

— Які документи подаються до виконавчої служби?

Ви маєте подати заяву, в якій варто зазначити реквізити для перерахування коштів. Якщо рахунку у вас немає, неодмінно вкажіть про перерахування коштів у готівковій формі через банк або відділення пошти. Окрім цього, до заяви слід додати виконавчий лист, судове рішення та копію розрахункового документа. Якщо у вас на руках є інші документи, наприклад, рішення органів досудового розслідування чи прокуратури, теж їх подавайте, адже це може пришвидшити процедуру стягнення боргу.

— Яка процедура стягнення коштів, якщо боржник – державний орган? На що тут слід звернути увагу?

Звертатися потрібно безпосередньо до Державної казначейської служби. Більше того, саме до того відділення, де обслуговується ваш боржник. Перелік документів, які необхідно подати до органу, такий самий, що й у попередньому випадку.

— Якщо стягувач подав не весь пакет документів, його сповіщають про це чи відразу повертають заяву?

За таких обставин Держказначейство протягом 5-ти днів має сповістити вас, яких саме документів не вистачає. Але, якщо після цього протягом одного місяця ви так і не подасте додаткові відомості, заяву вам все-таки повернуть. Проте її можна подати повторно.

— Трапляється так, що Державна казначейська служба або виконавчий орган не перераховують кошти протягом зазначеного строку. Чи передбачена за це відповідальність?

Так, якщо протягом трьох місяців вам не були перераховані кошти, вам зобов’язані виплатити додатково 3% річних від цієї суми. Якщо це порушення строку перерахування коштів за рішенням суду про стягнення боргу з держоргану, то відповідну компенсацію сплачує Держказначейство. Якщо це стягнення коштів з держпідприємства, то цю суму вам має сплатити Державна виконавча служба. Це є обов’язкова вимога закону.

— З якими проблемами сьогодні стикаються українці, які намагаються стягнути борг з держави?

Справа в тому, що з набранням чинності Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» було встановлено особливості для примусового виконання рішення суду про стягнення коштів. Зокрема, нововведенням стало запровадження спеціальної бюджетної програми, за рахунок якої має здійснюватися погашення заборгованості держпідприємств та державних органів.

Проблема полягає в тому, що стягувачу не так просто потрапити під дію саме цієї програми, адже таких програм у Держазначействі декілька і поставити вас можуть на будь-яку з них

Іще одна розповсюджена практика: державний виконавець виносить постанову про розшук майна боржника, на цей час зупиняє виконавче провадження до моменту розшуку цього майна, а майно тим часом ніхто навіть не розшукує. Звичайно, це унеможливлює виконання судового рішення протягом встановленого законом строку, а саме – 6-ти місяців. Як наслідок, громадяни роками, а подекуди й узагалі не можуть отримати своїх грошей.

борг-з-держави-3

— Чи може стягувач за таких обставин якось вплинути на процес виконання рішення суду?

Єдиний вихід – вчасно оскаржувати дії держвиконавця та виконавчої служби взагалі. Суд має визнати їхні дії протиправними та такими, що перешкоджають виконанню рішення суду і спрямовані на затягування стягнення боргу з держпідприємства або державного органу. Якщо ситуація вкрай складна і не обмежується протиправними діями або бездіяльністю державного виконавця, – можна подати позов до Європейського суду з прав людини, який вправі зобов’язати державу віддати вам борг разом із сумами компенсації матеріальної та моральної шкоди.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *