Фальшиві роботодавці: як отримати гідну роботу і не стати жертвою брехунів

#робота

Не кожен, хто пропонує вам роботу, бажає вам добра. Як упізнати негідників і не залишитися без грошей? Що робити, щоб не працювати безкоштовно й не бути винним комусь грошей? Сьогодні всі шахрайські схеми на ринку праці зводяться до одного: “золоті гори” виявляються нікчемною брехнею

Які схеми у тренді?

Цілком імовірно, що вам доведеться тікати від нечесних роботодавців, якщо вони пропонують спочатку трохи “потерпіти”, доки фірма стане на ноги (чого, швидше, не буде ніколи). Ба більше, нерідко роботодавці можуть вимагати від вас певних фінансових вкладень, аби “бізнес пішов”.

Іще одним популярним способом обманути кандидата на роботу є заманювання в посередники зі збуту продукції.

Зараз у тренді три види обману здобувачів: старий-новий мережевий маркетинг, заманювання в комівояжери (збутовий посередник, дистриб’ютор) і дзвінки на платні номери телефонів, — розповідає керівник служби підтримки Work.ua Стас Демянік

Погодьтеся, це не дуже приємно — влаштуватися на посаду, скажімо, адміністратора й дізнатися, що вам доведеться “впарювати” зубну пасту в метро.

Через необізнаність претендентів у тому, як отримати безпечну й нормальну роботу, виникають справжні піраміди, на яких-таки можна стати мільйонером, але тільки тим, хто, власне, цю схему вигадав. У таких компаніях зазвичай величезна ротація кадрів, там ніхто не затримується надовго, тож мережа та різноманітні каталоги вакансій рясніють сумнівними оголошеннями.

Як виглядають підозрілі оголошення про роботу?

obiava-pro-robotu

Потрібні працівники для роботи в офісі. Вік від 18 до 65-ти років. Досвід необов’язковий. Навчаємо, надамо житло. З/п від 15 000 грн. Робота в офісі з людьми.

  • вакансія не містить жодної інформації про роботодавця;
  • вимоги до здобувача роботи надто розпливчасті;
  • заявлена зарплатня занадто висока;
  • посадові обов`язки не зазначені;
  • немає міського телефонного номеру, або контактні номери телефонів розпочинаються з 070 або 090 (хвилина дзвінка на такий номер коштує близько 60 гривень);
  • електронна пошта розміщена на безкоштовному сервісі.

У жодному разі не надсилайте копію паспорта на електронну скриньку та не відправляйте жодних смс — це також може бути інструментом здирництва.

Під час співбесіди: коментує юрист

Окрім цих загальних настанов, варто слідувати й конкретним юридичним порадам. Юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Валентин Рижак розповідає, на що слід звертати увагу, щоб не натрапити на фіктивні фірми, отримати гарну роботу й зберегти свої нерви.

На що потрібно звернути увагу перед тим, як іти на співбесіду?

Передусім, зацікавившись вакансією, в якій зазначена інформація про компанію-роботодавця, перевірте в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань наявність компанії або фізичної особи-підприємця, яка дала оголошення.

Якщо вона там є, то з реєстру можна легко дізнатися вид діяльності, яку здійснює компанія чи ФОП, і чи збігається ця інформація із заявленою.

Якщо роботодавцеві немає чого приховувати, він повідомить вам назву компанії, навіть якщо вона відсутня в оголошенні про роботу. Але якщо він цього уникає, будьте обачливими.

На що слід звернути увагу під час співбесіди?

По-перше, придивіться: де знаходиться офіс та як він виглядає всередині? Якщо приміщення позбавлене будь-якої, так би мовити, осідлості, запитайте в роботодавця, чи довго ця компанія перебуває саме в цій будівлі чи в цьому приміщенні. Так ви зможете зрозуміти, чи не переїжджає офіс компанії надто часто та що це може означати.

Якщо мова заходить про умови ваших правовідносин із наймачем, вам можуть запропонувати таку форму трудових відносин, як трудова угода.

В угоді має бути чітко прописано строк, на який ви влаштовуєтеся на роботу, чітко прописано ваші посадові обов’язки, зарплатню, графік і сторони угоди. Роботодавець, прописаний в угоді, має збігатися з тим, на роботу до якого ви влаштовуєтеся.

Крім того, на підприємстві має бути наявна посадова інструкція, де має бути чітко прописано, що саме входить до ваших обов’язків. У вас не мають права вимагати виконання будь-який функцій та інструкцій, які в ній не зазначені. 90% людей працюють, взагалі не знаючи про існування такої інструкції.

А чи нормально це — вимагати ознайомитися з текстом угоди та посадовою інструкцією під час співбесіди?

Це нормально. В багатьох компаніях, на жаль, посадові інструкції відсутні (хоча це є обов`язковим кадровим документом), але ви завжди можете попросити скласти їх.

Наступне — аби убезпечити себе від шахраїв — читайте все, що ви підписуєте. Якщо якісь пункти договору вам не зрозумілі, вимагайте пояснити їхню суть, а краще — порадьтеся з юристом, адже пояснення, надані роботодавцем, подеколи можуть не відповідати правовому тлумаченню цих пунктів.

Якщо роботодавець вимагає окремої платні за форму чи техніку, якою необхідно буде користуватися при виконанні своїх обов`язків?

Ніколи не платіть нічого своїм роботодавцям. Форма, техніка, робоче місце — все це має надаватися фірмою. Запам’ятайте — це вам мають платити за роботу, а не ви. Якщо ви оплатите придбання компанією будь-яких речей, вони не будуть належати вам. Ви, звичайно, можете оскаржувати цей момент, викликати поліцію, сказати, що цю річ купували ви. Але, як правило, ця схема продумується так, щоб ви цього зробити не змогли.

Які закони корисно знати,  влаштовуючись на нову роботу?

Беззаперечно, це — Кодекс законів про працю. Там прописано всі основні положення, з якими бажано ознайомитися кожному, аби зрозуміти, на що він має право та що може вимагати від нього роботодавець.

Куди можна звернутися, якщо людина все ж таки мала нещастя потрапити до рук шахраїв?

Основним органом, який здійснює державний нагляд і контроль за дотриманням роботодавцями законодавства про працю, є Державна служба України з питань праці.  Ви завжди можете звернутися туди зі скаргою на дії роботодавця. Якщо ви вважаєте, що ваші права, як працівника, порушили, за наявності відповідної профспілки, можна звернутися туди.

Окрім того, завжди залишається варіант звернутися до поліції та суду. Якщо у вас є сумніви, ви не знаєте, як сформулювати скаргу, ви не впевнені щодо порушення ваших прав, вас завжди можуть проконсультувати фахові юристи.

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете уберегти себе від шахрайських схем та порушення ваших прав. Пам’ятайте, що до вибору робочого місця треба ставитися сумлінно, все перевіряти та обдумувати, щоб потім не згаяти час та не втратити гроші.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *