Вітаємо, ви виграли авто: фейкові автівки і махінації з грошима громадян

“Вітаємо, ви виграли авто!” — надто солодка брехня, аби виявитися гіркою правдою. Тому спершу наївні громадяни вірять раптовому телефонному дзвінку, коли приємний голос по той бік слухавки вітає їх із карколомним виграшем. Як під виглядом найпопулярніших автомобільних компаній сьогодні обманюють чесних громадян? До яких махінацій з податками вдаються злочинці і як за це відповідають невинні українці?

Подібні повідомлення про виграш автомобіля українцям надсилають уже декілька років поспіль, але протягом останнього року ця схема особливо набрала обертів.

У чому полягає шахрайська схема?

Зловмисники діють продумано та професійно: надсилають на випадкові номери смс про виграш авто, вказують його марку та номер телефону гарячої лінії, за якою можна дізнатися деталі. Деякі навіть роблять підставні сайти та дають на них посилання. На таких сайтах, звісна річ, розміщується інформація про акцію та фотографії щасливих володарів новеньких автівок.

Побачивши таке диво, довірливі українці радо перераховують кошти на «державний податок», який нібито зобов’язані сплачувати всі, хто щось виграє. У цій деталі і криється ідея шахрайської схеми. Не важко здогадатися, що цей «державний податок» зловмисники привласнюють собі і зникають.

У Кіберполіції про такі шахрайства знають добре — за один лише листопад минулого року було затримано дві групи осіб на території Львівської та Донецької областей, які на таких смсках заробили близько 2 мільйонів гривень.

Як зрозуміти, що вас обманюють?

Юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права» Марина Суткович розповідає, як діяти, якщо ви отримали подібне повідомлення.

 

Не телефонуйте за вказаними номерами телефонів і вже точно не надсилайте їм гроші. Якщо вам дуже хочеться вірити у щирість намірів того, хто надіслав повідомлення або зателефонував (адже інколи акції розіграшу авто дійсно проводяться), є кілька способів перевірити інформацію

Основні ознаки шахрайської схеми:

  • якщо в повідомленні зазначена адреса сайту, пошукайте його в Інтернеті. Звісна річ, там буде написано, що це офіційне представництво марки автомобілю. Але якщо у пошуковику ввести “[марка машини] офіційне представництво”, швидше за все, ви зрозумієте, що це два різних сайти з абсолютно різними адресами. Навіть якщо шахрайський сайт повністю наслідує дизайн справжньої інтернет-сторінки автодилера, доменне ім’я шахраїв часто починається не з https, а з http, що свідчить про низький ступінь безпеки ресурсу для користувачів;
  • перевіряйте наявність таких акцій в офіційного автодилера. Для цього можна просто пошукати номер офіційного представництва в Інтернеті і зателефонувати за ним;
  • перевіряйте номер телефону та адресу сайту в Кіберполіції;
  • якщо ви таки зателефонували за номером, вказаним у повідомленні, запитайте офіційну назву представництва і перевірте її в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:

На чиєму боці закон?

Проте навіть ці настанови не є запорукою, що ви зможете вивести шахраїв на чисту воду і встановити справжність акції.

Основною проблемою жертв таких оборудок є незнання законодавства. Судячи з коментарів потерпілих від такої схеми, шахраї прикриваються державними податками, які нібито треба сплатити за виграш. Вони стверджують, що необхідно перерахувати 1% від вартості авто на рахунок банку, потім ще якийсь відсоток, і ще якийсь… і так далі.

Як наслідок, людина може заплатити десятки тисяч і залишитися ошуканою, і все це через юридичну неграмотність.

Справді, Податковий кодекс передбачає оподаткування виграшів та призів у грошовому виразі. В такому випадку особа, яка здійснює нарахування (виплату) виграшу, є податковим агентом та сплачує за вас податок «віднімаючи» його розмір від суми виграшу.

Проте автомобіль не є грошовою винагородою. Це є майно, права власності на яке вам має бути передане, як того вимагає закон. Тому, зателефонувавши за вказаним у повідомленні номером, ви повинні поцікавитись, яким правочином буде оформлена ця угода.

Враховуючи, що це «виграш», то можливі такі варіанти його правового оформлення: договір дарування або купівля-продаж за якусь мізерну суму, — наголошує юрист

Окрім того, автівку слід зареєструвати в системі державного обліку зареєстрованих транспортних засобів, що здійснюється органами внутрішніх справ на підставі Порядку, затвердженого постановою Кабміном. Для реєстрації авто, відповідно до цього Порядку, ви повинні надати документ, що підтверджує правомірність придбання автомобіля:

  • укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних  засобів;
  • нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів;
  • договори купівлі-продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації у сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб’єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб’єктів уповноваженою особою і скріплені печаткою (за її наявності).

Отже, жодного перерахунку коштів до підписання договору, без якого ви не зареєструєте авто, бути не може. Запропонуйте продавцю звернутися до нотаріуса або укласти договір безпосередньо в сервісних центрах МВС. Швидше за все, продавець-шахрай більше вас не потурбує.

Усвідомивши, що у вас виманюють гроші, зверніться до Департаменту Кіберполіції й повідомте всі відомі вам дані шахраїв. Це варто зробити, щоб більш довірливі українці не втрапили у сіті такої схеми. Злочинні дії такого типу класифікуються як шахрайство, а отже, кожен учасник цієї оборудки нестиме кримінальну відповідальність.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *