Віруси, хакери та шахрайські додатки: як вберегти свій смартфон від атак

На які тільки вигадки не йдуть кібершахраї, щоб виманити ваші кошти. Останнім часом особливої популярності набули злочини із шахрайськими мобільними додатками – вони завантажуються на телефон без вашого відома, а от позбутися їх не так вже й легко

За повідомленнями Департаменту кіберполіції, кількість Android-пристроїв, заражених вірусом-викрадачем банківських даних, щодня зростає на 30-50 тисяч. Правоохоронці також зазначають, що різновидів шахрайських програм є чимало і усі вони діють по-різному. Найпопулярнішими схемами є:

  • блокування екрану пристрою та вимагання викупу;
  • платні смс-повідомлення;
  • вбудовування реклами;
  • віруси, що вражають клавіатуру;
  • віруси-шифрувальники.

Справжня мобільна «епідемія» розпочалася у 2016 серед Android-пристроїв у Китаї. Причиною стала відсутність міжнародної прошивки з додатками Google Play. Близько 10 млн смартфонів вразив вірус, який отримував root-права і вбудовував рекламу в усі додатки.

Як уберегти свій телефон від атак

  1. Перше правило збереження вашого гаджета – вчасне оновлення програмного забезпечення до найновішої версії. Як стверджують працівники Департаменту кіберполіції, що старіша версія Android на вашому гаджеті, то більша вірогідність стати жертвою хакерів або кіберзлочинців.
  2. Завжди ознайомлюйтесь із так званим погодженням користувача – переліком правил користування додатком. Перевіряйте у цьому списку, чи не даєте ви згоду на встановлення сторонніх програм.
  3. Подбайте про те, щоб на вашому смартфоні був хороший антивірус та своєчасно його оновлюйте.
  4. Уникайте встановлення flash-плеєрів та браузерів, які вам «рекомендують» у рекламі до різноманітних додатків.
  5. Не підключайтеся до незахищених wi-fi-точок у громадських місцях.
  6. Не зберігайте у пам’яті телефону та в смс важливі паролі та банківські дані.
  7. Встановлюйте додатки лише з офіційних маркетів, вивчайте коментарі та відгуки про додаток.
  8. Встановлюйте двухфакторну аутентифікацію.

Окрім цих правил, дотримуйтеся настанов від української кіберполіції:

  • Вимкніть функцію встановлення додатків з невідомих джерел. Для цього відкрийте налаштування пристрою ->Налаштування->Особисті дані ->Безпека->Адміністрування пристрою->зняти «галочку» у полі Невідомі джерела;
  • Увімкніть функцію перевірки додатків. Відкрийте налаштування пристрою ->Налаштування->у розділі «Особисті дані» натисніть ->Google ->Безпека->У розділі “Перевірка додатків” натисніть ->Перевіряти наявність проблем з безпекою.

Що робити, якщо вас смартфон «зламали»

Щоб повернути свій пристрій до нормальної роботи, часто достатньо просто вимкнути його, завантажити в безпечному режимі та видалити додаток, але цей спосіб дієвий не для всіх випадків.

Джерело: texnoera.com

Ігор Кравченко, юрист
Якщо на екрані свого смартфону ви бачите подібне повідомлення, будьте певні, що автор його – не поліція. У жодному разі не відправляйте кошти на вказані рахунки, натомість передайте ці дані поліції. Такі "жартівники" нестимуть відповідальність за шахрайство, — зауважує юрист ЮК «Центр Конфліктології і Права»  Ігор Кравченко.

Також вам можуть приходити смс-повідомлення з невідомого номеру або від ваших друзів у соцмережі з посиланнями на зовнішні ресурси. Якщо ви отримали таке повідомлення – не відкривайте посилання, не переконавшись, що це не спам. Краще запитайте у свого співбесідника, чи насправді він його надсилав, адже його сторінку могли зламати.

Мобільні телефони уже давно перестали слугувати винятково для дзвінків. Ми зберігаємо там важливу інформацію, здійснюємо за допомогою них покупки, слідкуємо за банківськими рахунками. Саме тому важливо пильнувати за своїми гаджетами, адже достатньо лише однієї програми, щоб уся ваша особиста інформація опинилася під загрозою.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *