Перевірки на підприємствах: як виявити фальшивого інспектора Держпраці

Штрафи для підприємців за недопуск інспекторів до перевірок призвели до виникнення нових шахрайських схем. Ошукано тисячі підприємців Київщини, Дніпропетровщини, Львівщини та Полтавщини. Ми поговорили з адвокатом про те, як влаштована схема обману, як розпізнати фальшивого інспектора і захистити свої гроші і бізнес

Руслан Мітітел,
адвокат

Як влаштована схема обману, як виявити фальшивого інспектора і захистити свої гроші та бізнес? Про це та інше розповідає адвокат Руслан Мітітел.

Як працює схема

Як повідомляли, в регіонах України чимраз частіше фіксуються випадки шахрайства, коли під виглядом державних інспекторів обманюють підприємців і вимагають в них грошей.

Псевдоінспектори нібито перевіряють, чи вірно укладені трудові договори та чи все гаразд з оплатою праці найманих працівників. Потім вони раптово виявлять начебто якісь порушення. Погрожуючи великими штрафами, шахраї вимагають дати їм хабара, щоб вони закрили на все очі.

Такі псевдоінспектори завчасно отримують інформацію про проведення планових та позапланових перевірок, отримують інформацію про прізвища інспекторів, підробляють посвідчення та документи

Як зрозуміти, що перед вами шахрай

Якщо до вас завітали держінспектори, вимагайте в них пред’явити службові посвідчення. Про всяк випадок перепишіть дані службових посвідчень. Ви маєте на це повне право, та й узагалі, мова йде не тільки про добробут підприємства, а й про вашу особисту безпеку.

Перевіряти службові посвідчення інспекторів корисно не тільки тому, що документи можуть виявитися підробленими. Маючи інформацію про конкретного інспектора, якщо він порушить вимоги щодо проведення перевірки, ви зможете повідомити про це в Держпрацю та поліцію.

Якщо інспектори відмовляються надати посвідчення, негайно викликайте поліцію. Співробітники Держпраці, що не мають службових посвідчень та направлення на проведення перевірки, не мають права здійснювати таку перевірку, — зазначає адвокат

Це ще не все. Ви також маєте право не допускати інспекторів до перевірки навіть тоді, коли вони не пред’явили дозвіл на її проведення:

Існують планові та позапланові перевірки. Підставою для їх проведення може бути звернення громадян або державних органів (Державної фіскальної служби, пенсійного фонду України тощо)

Крім цього, інспектор має надати викладений на бланку дозвіл або доручення Центрального апарату про проведення перевірки.

Інспектор повинен перевірити тільки те, що зазначено саме в його дорученні чи дозволі. Інакше він відповідатиме за порушення норм Закону про Працю.

Якщо ви зателефонували до керівного територіального органу Держпраці та інформація стосовно інспекторів не підтвердилася, або підтвердилася, а у вас усе одно виникла обґрунтована підозра у підробці посвідчення інспектора праці, його дозволу або доручення, який ним було пред’явлено, викличте поліцію.

Запам’ятати:

  1. Перевірте посвідчення інспектора Держпраці: має бути зазначена його посада, фото має відповідати зовнішності інспектора і бути завірене мокрою печаткою Управління Держпраці
  2. Ознайомтеся з дозволом / дорученням Центрального апарату про проведення перевірки та, власне, визначте, що саме має перевірити інспектор
  3. Зателефонуйте до територіального органу Держпраці та пересвідчіться, чи дійсно цей інспектор працює там і чи дійсно йому було надано повноваження на здійснення планової чи позапланової перевірки вашого підприємства або компанії. Якщо перевірка була планова, завітайте на сайт Держпраці і перевірте це

Пам’ятайте, що шахраї, замасковані під інспекторів праці, не зацікавлені скласти протокол. Їх цікавлять лише ваші гроші. Не намагайтеся зекономити й не погоджуйтеся на сумнівні пропозиції дати хабара, що ніби вдвічі менший від штрафу за порушення трудового законодавства.

Якщо у вас виникли питання з приводу перевірки, зателефонуйте на гарячу лінію Державної служби України з питань праці за телефоном: (044)-288-10-00 або перейдіть за посиланням.

Частіше, ніж з інспекторами Держпраці, ми спілкуємося з патрульною поліцію. Тому також варто знати, як себе поводити, якщо вас зупинила поліція.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *