Діти і безвіз: чи зміняться родинні подорожі за новими правилами?

#безвіз
в'їзд дітей до ЄС

Тепер для подорожі до країн ЄС дітям також потрібен біометричний паспорт. Як і раніше, якщо дитину супроводжує лише один із батьків, є потреба у згоді другого, проте не завжди

Ігор Кравченко, юрист

Щодо тривалості подорожі, то тут змін не відбулося: якщо ви подорожуєте країнами Євросоюзу, перебувати за кордоном понад 90 діб не можна. Свою платоспроможність треба підтверджувати виписками з банківського рахунку або певною сумою готівки. Але як щодо дітей? Чи поширюються на них ці правила — з’ясовуємо далі.

У дітей до 12-ти років не беруть відбитків пальців, але паспорт усе одно вважається біометричним

Основною умовою в’їзду без віз є наявність біометричного паспорта, тож для дитини він обов’язковий. Замовити такий паспорт можна в будь-якому центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або районних відділах Державної міграційної служби (ДМС).

Біометричними можуть бути не лише ID–картки, а й звичайні “книжечки”, однак на обкладинці має бути спеціальна позначка:

Якщо маленькому туристові на момент виготовлення паспорта менше 12-ти років, відбитки пальців у нього не беруть, але документ усе одно вважається біометричним.

Паспорт вважається біометричним через фотографію в ньому, виготовлену на спеціальному чипі. Якщо в дитини є паспорт без відбитків, але вона вже старша 12-ти років, її документ усе рівно вважається чинним до збігання його терміну, — пояснює юрист ЮК “Центр Конфліктології і Права” Ігор Кравченко

Із 16-ти років дитина може подорожувати до країн ЄС самостійно. До цього віку їй потрібні спеціальні дозвільні документи

Якщо дитина подорожує з обома батьками — без проблем, а якщо з одним — необхідний нотаріально завірений дозвіл іншого.

В окремих ситуаціях для подорожі в супроводі лише одного з батьків дозвіл не потрібен. Натомість у вас мають бути документи на підтвердження:

  • смерті одного з батьків
  • позбавлення батьківських прав
  • визнання одного з батьків безвісти пропалим
  • визнання недієздатності одного за батьків
  • дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків за рішенням суду

Якщо дитина подорожує в супроводі одинокої матері, потрібна довідка про народження дитини, видана відділом реєстрації актів цивільного стану із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до Сімейного кодексу України (частина 1 статті 135).

Але що робити, якщо один із батьків безпідставно не дає згоди на виїзд дитини?

Матері чи татові, залежно від того, з ким поїде дитина, треба звернутися до суду, де дадуть дозвіл на виїзд з України дитини без згоди та супроводу другого з батьків.

Для раптових подорожей це не підійде. Проте це єдиний вихід, інакше дитину просто не випустять за кордон, — юрист

У суді потрібно буде довести, що подорож не суперечить інтересам дитини, а один із батьків необґрунтовано не дозволяє виїзд. Коли дитина подорожує лише з татом або матір’ю, завжди є ризик того, що це здійснюється без належної на те згоди. Тому не дивуйтеся прискіпливості прикордонників, які ретельно перевірятимуть дозвільні документи.

Нерідко діти подорожують у Євротури із класом чи, приміром, із батьками своїх друзів. У такому разі дозвіл на виїзд за кордон потрібен від обох батьків.

Коли краще оформлювати дитячий закордонний паспорт

Строк дії паспорта залежить від віку дитини. “Закордонники” оформлюють навіть немовлятам, але чинними вони є недовго.

Для того, аби ваша дитина отримала закордонний паспорт, одному з батьків необхідно звернутися до територіальних підрозділів ДМС або ЦНАП із заявою та свідоцтвом про народження дитини. Також потрібне свідоцтво про шлюб, а якщо його немає — заяву має подавати той із батьків, з ким проживає дитина плюс довідка про місце реєстрації дитини.

У молодших від 12-ти років українців не беруть відбитки пальців. Також їм не потрібен єдиний цифровий підпис. Фотографію дітей до 12-ти років можна принести з собою, а на місці видачі паспорта її перенесуть його на спеціальний чіп оцифрованого зображення обличчя. Такий паспорт діятиме 4 роки.

Для 14-річних дітей паспорти оформляють лише за умови наявності внутрішньої ID-картки, оскільки вони зараз є внутрішніми паспортами громадян України і видаються саме з цього віку. Такий паспорт також діятиме чотири роки, однак у ньому вже обов’язково будуть відбитки пальців.

А от 16-річні українці вже можуть зробити собі повноцінний дорослий паспорт, і для цього не потрібна заява від батьків. У ньому є і відбитки, і ЄЦП, а користуватися таким документом можна протягом 10-ти років.

Уведення безвізового режиму України і ЄС принципово нічого не змінює. Як і раніше, право на подорож дитини потрібно буде засвідчувати документально, але кількість дозвільних документів загалом не змінилася.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *