З банківського рахунку незаконно списані кошти: що робити?

#поради юриста

А ви чули, що на тлі поширення коронавірусу активізувалися шахраї, які крадуть гроші з банківських карток українців?

Ми зібрали в нашому матеріалі найпоширеніші схеми шахрайства з картками та рекомендації, як себе захистити і як повернути вкрадені гроші.

Почнемо з порад.

1.  Для того, щоб не стати жертвою шахраїв, треба, перш за все, пам’ятати —  фінансовий номер телефону, за яким закріплені банківські рахунки, повинен бути контрактним. Чому? Тому що сім-карту за передоплатою замінити простіше простого. З цією метою шахраї «тероризують» свою майбутню «жертву», неодноразово набираючи її номер телефону, а іноді, підштовхуючи до того, щоб вона ще їм і передзвонила. Отримавши таким чином останні номери, на які дзвонила жертва, зловмисники, звертаючись до найближчого відділення мобільного оператора, отримують нову сімку. Далі справа техніки. Адже маючи на руках фінансовий номер телефону «жертви», перевести гроші з одного рахунку на інший не становить великих труднощів. Тому головне, прив’язувати банківські рахунки до контрактного номеру, тому що для відновлення контрактної сімки користувач повинен звернутися до відділення з паспортом. Якщо ж ви раптом виявили, що з рахунку все ж таки зникли гроші, необхідно відразу зателефонувати на гарячу лінію банку, і паралельно звернутися в поліцію.

2. Ще один поширений спосіб фінансового шахрайства скімінг. Злочинці встановлюють в банкомати спеціальні скімінгові пристрої, які можуть за кілька секунд зчитати інформацію з банківських карток і запам’ятати пін-коди. Після чого шахраї спокійно завдяки прочитаній інформації можуть виготовити дублікат карти і зняти з неї кошти. Якщо у користувача не підключена функція смс-повідомлення або push-інформування та він надто пізно дізнався про операцію, повернути кошти назад фактично неможливо. Але спробувати, звичайно, можна. Для цього знову-таки необхідно зробити два дзвінки на гарячу лінію банку і в поліцію з повідомленням про шахрайство та з проханням заблокувати картки.

3.Третій спосіб незаконного списання коштів коли шахраї просто телефонують на мобільні своїх потенційних жертв, представляючись співробітниками банку і в розмові дізнаються про залишок на рахунках, пін-коди та CVV-коди на звороті карток. А по закінченню розмови встигають перевести гроші «жертви» на свої рахунки.  Щоб не стати жертвою шахрайства в подібному випадку, треба запам’ятати, що співробітники банків ніколи не телефонують своїм клієнтам та не запитують інформацію відносно кодів.  Якщо все-таки вдалося таким чином потрапити на шахрайський гачок, то радимо дзвонити в банк на гарячу лінію і в поліцію. Ну і звичайно заблокувати банківські рахунки.

Якщо грошима все-таки заволоділи шахраї, то, як рекомендують експерти, необхідно зробити наступні кроки:

1. Крім дзвінка на гарячу лінію банку, написати письмову заяву з докладним викладом того, що трапилося, і запропонувати банку провести власне розслідування. Варто зазначити, що нерідко картки «жертви» і «шахрая» оформлені в одному і тому ж банку, що трохи полегшує роботу банківським співробітникам, якщо вони захочуть допомогти.

2. Звернутися з письмовою заявою в поліцію, де також детально викласти, що саме сталося. Вказати адресу, де знаходиться банкомат або вказати мобільний номер телефону, завдяки якому зловмисники змогли увійти в інтернет-банкінг і зняти гроші з рахунків.

3. Звернутися до суду з позовною заявою про визнання недійсним кредитного договору, якщо гроші були незаконно списані саме з нього. До заяви необхідно прикріпити всі докази того, що грошима заволоділа стороння людина. Те ж саме необхідно зробити, якщо банк, в свою чергу, подав позовну заяву до суду з вимогою повернути гроші.

Найчастіше, на жаль, у виграші залишаються банки, які, не визнаючи свою провину, різними способами вибивають зі своїх клієнтів повернення коштів.  А ось для того, щоб банк анулював такі заборгованості, або зайнявся спробою повернути кошти і покаранням шахраїв, нехай навіть через суд, ми радимо звернутися до юристів, які зможуть не тільки допомогти скласти позовні заяви, а й супроводжувати ці справи в суді.

Читайте також: Як правильно звернутися до державних органів: розповідає юрист

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *