Подвійні стандарти КМДА: торгувати біля метро — зась, під вікнами квартир — будь ласка!

Голова КМДА Володимир Бондаренко провів робочу нараду з керівництвом КП «Київський метрополітен» за участю представників міліції та прокуратури столиці. Про це повідомляє прес-служба КМДА

Київський метрополітен у нинішній ситуації має бути зоною безпеки, тому всі входи і виходи з підземних тунелів потрібно негайно звільнити від стихійної торгівлі. Перші позитивні зрушення вже є. Я дав офіційне доручення протягом чотирьох днів попередити всіх про заборону торгівлі ближче ніж за 20 метрів до входу в метрополітен. Виконання доручення буду особисто перевіряти рейдами, починаючи з суботи, — наголосив В. Бондаренко

Водночас київська мерія роздає дозволи комерційним структурам на облаштування так званих сезонних майданчиків на подвір’ях житлових будинків, законність яких неможливо обґрунтувати чинним законодавством України. На скарги мешканців ніхто не реагує.

Як стало відомо журналістам Chekpoint, на прибудинковій території житлового будинку в центрі Києва, по вул. Чапаєва, 4-В, просто від вікнами квартир, розмістився філіал ресторану, який займає підвальне приміщення в цьому домі.

Шевченківським районним судом м. Києва розглядається позов мешканців будинку до КМДА про порушення їх права на користування прибудинковою територією, однак представник міської влади жодного разу до суду не з’явився. Завдяки наполегливості мешканців, вдалося змусити Департамент земельних ресурсів КМДА скласти акт перевірки використання подвір’я у такий спосіб. Однак висновок власної структури про самовільне захоплення рестораторами прибудинкової території не спонукає мерію до прибирання наливайки з під вікон квартир.

Отже, запитання, чому з киян стягують кошти за утримання прибудинкових територій, які використовуються комерційними структурами для отримання прибутку, залишається риторичним. Хоча відповідь на нього очевидна кожному: корупційні схеми на Хрещатику, 36 діють злагоджено і «нова влада» не збирається їх демонтувати.

Ситуація на сьогоднішній день актуальна і досить поширена, — коментує адвокат Тетяна Войнова. — Дійсно, прибудинкові території, за які ми з вами сплачуємо свої кревні, заполонили стихійні ринки та малі архітектурні забудови, які досить часто не мають відповідних дозволів, а якщо й отримали їх — то не зовсім законно.

Однак цьому сприяє маргінальність нашого суспільства: моя хата з краю — нічого не бачу й нічого не знаю. Ми принципово не хочемо звертатися за захистом своїх прав, скаржитись на беззаконня, бо думаємо, що це зробить хтось за нас. Тому для небайдужих та свідомих громадян — наступна інформація про хронологію дій в таких ситуаціях:

— пишемо скарги до органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та самого порушника з вимогою усунути порушення прав мешканців будинку. Ефективними будуть як скарги від кожного із мешканців «окупованого» будинку, так і колективні, підписані всіма співвласниками. Важливим є контроль за виконанням перевірок за вашими скаргами, який ляже на вас;

— ви можете не сплачувати вартість тих послуг, які жек не надає, наприклад, послуг з утримання будинків та прибудинкових територій прибудинкових територій. При цьому необхідно ретельно, кожного місяця фіксувати ненадання жеком таких послуг, за які ви не сплачуєте або не бажаєте сплачувати. Таку фіксацію краще проводити, складаючи акти, які підпишуть, крім вас, ще декілька власників квартир. При цьому доречною буде фото -і відео фіксація

Отже, головне — не бути байдужими до порушення своїх прав та навчитись обстоювати свої інтереси, а засоби та аргументи для цього знайдуться.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *