Для підприємців: як отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності?

Якщо ви вирішили зайнятися певним видом господарської діяльності, який ліцензується, то питання отримання ліцензії для вас більше ніж актуальне. У цій статті ви дізнаєтесь, як в Україні відбувається ліцензування, з якими проблемами ви можете зіткнутись ще на самому початку процесу та на яких підставах вам можуть відмовити у видачі ліцензії. У свою чергу, юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець розповість, що сьогодні потрібно змінювати у процедурі ліцензування, аби вона була більш простішою та доступною для підприємців

Порядок отримання ліцензії та перелік видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, визначено Законом України Про ліцензування видів господарської діяльності. Цей закон визначає, що ліцензія – це документ, який видається органом ліцензування на право провадження суб’єктом господарювання визначеного ним виду господарської діяльності.

Загалом, отримати ліцензію сьогодні не так просто, оскільки для цього потрібно витратити чимало часу та належним чином підготувати документи. Але, якщо ви будете ознайомлені з основними вимогами та правилами ліцензування, то уникнути пов’язаних із цим труднощів все-таки можна.

Для того, щоб отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності, перш за все, потрібно ознайомитись із ліцензійними умовами. Такі умови встановлюються органом ліцензування, він же і здійснює контроль за виконанням цих умов. Ліцензійні  умови встановлюють вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших обов’язкових вимог для видачі ліцензії. Зауважимо, що відсутність ліцензійних умов на провадження певного виду господарської діяльності не може бути підставою для відмови органу ліцензування у видачі ліцензії.

Як правильно оформити заяву

Для отримання ліцензії варто подати до органу ліцензування відповідну заяву. Вона обов’язково має містити точні дані про:

  • здобувача ліцензії;
  • вид господарської діяльності (повністю або частково);
  • бажаний спосіб одержання документів.

Крім заяви, підприємець має надати документи відповідно до ліцензійних вимог та опис документів, що подаються для одержання ліцензії у двох екземплярах. Докладний перелік документів для кожного виду господарської діяльності вказано у Постанові Кабінету Міністрів України Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності. Якісь інші документи органу ліцензування вимагати в особи-підприємця заборонено.

Зверніть увагу, при надходженні до органу ліцензування заяви про отримання ліцензії разом з необхідними документами, на двох екземплярах опису документів уповноваженою посадовою особою органу ліцензування робиться відмітка про дату прийняття документів і засвідчується його підписом із зазначенням прізвища, ініціалів та посади. Один екземпляр опису видається вам, а другий екземпляр залишається в органі ліцензування.

Документи, що складаються здобувачем ліцензії завжди повинні бути викладені державною мовою та підписані особисто заявником або іншою уповноваженою на це особою.

Прийняти вашу заяву орган ліцензування зобов’язаний у будь-якому випадку, навіть, якщо вона не відповідає певним вимогам чинного законодавства. Оскільки дуже часто бувають випадки, коли орган ліцензування не самому початку, тобто під час подачі заяви, відмовляється здійснювати ліцензування. Це є незаконно, адже усі подібні питання мають вирішуватись вже після, а не під час подачі документів.

У яких випадках заяву не розглядають?

Орган ліцензування може залишити вашу заяву без розгляду, якщо:

  • заяву підписала особа, яка не мала на це відповідних повноважень;
  • документи оформленні з порушенням чинного законодавства;
  • в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців відсутні відомості про заявника;
  • наявність в Єдиному державному реєстрі відомостей про перебування юридичної особи у стані припинення шляхом ліквідації чи про державну реєстрацію її припинення.

У разі залишення заяви без розгляду вам повинні повідомити про таке рішення не пізніше ніж за 10 днів з моменту подання заяви та документів для отримання ліцензії. Більше того, відповідь повинна містити чіткі обґрунтування відмови. Після усунення причин, що стали підставою для залишення заяви без розгляду, заяву можна подати повторно.

Якщо заява заповнена та подана правильно, протягом 10-ти робочих днів орган ліцензування має винести рішення про видачу ліцензії та протягом наступних 3-х днів повідомити про нього заявника. Орган ліцензування на наступний робочий день після дня прийняття ним рішення про видачу ліцензії передає відомості про таке рішення в електронному вигляді до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Саме з цього моменту суб’єкт господарської діяльності отримує право на провадження господарської діяльності.

Отримати ліцензію можна нарочно, поштовим відправленням з описом вкладення або в електронному вигляді. Якщо ви не обрали бажаний спосіб отримання документів, то ліцензійний орган зобов’язаний відправити їх вам поштою.

Чому можуть відмовити у видачі ліцензії?

Згідно законодавства, орган ліцензування може відмовити у видачі ліцензії у разі недостовірних даних у поданих документах або у випадку невідповідності заявника згідно з поданими документами ліцензійним умовам, встановленим для виду господарської діяльності, зазначеного у заяві про видачу ліцензії. У випадку відмови через невідповідність документів, суб’єкт господарської діяльності може повторно подати заяву про видачу ліцензії не раніше ніж через три місяці з моменту відмови, — пояснює юрист Олена Садовець

За словами юриста, якщо причиною відмови у видачі ліцензії стала невідповідність заявника ліцензійним умовам, встановленим для виду господарської діяльності, підприємець може подати до органу ліцензування нову заяву про видачу ліцензії після усунення причин, які відповідно стали підставою для відмови. Та на практиці трапляються випадки, коли орган ліцензування підставою для відмови у видачі ліцензії може вказати будь-яку іншу причину, яка не закріплена законодавством. Тому юрист радить у випадку необґрунтованої та незаконної відмови у видачі ліцензії звертатись з відповідним позовом до суду.

Вчасно не заплатите – рішення скасують

Якщо орган ліцензування прийняв рішення видати ліцензію, особа-підприємець зобов’язана протягом 30-ти календарних днів з дня отримання повідомлення внести плату за видачу ліцензії та подати відповідний документ до органу ліцензування. Якщо заявник протягом 30-ти днів з моменту отримання повідомлення про рішення видати ліцензію не надасть цей документ органу ліцензування, то останній може скасувати рішення про видачу ліцензії або прийняти рішення про визнання такої ліцензії недійсною. В іншому випадку, орган ліцензування зобов’язаний оформити ліцензію не пізніше ніж за три робочі дні з дня надходження документа, що підтверджує оплату.

Якщо посадові особи порушують встановлені строки видачі ліцензії?

Згідно Закону “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності у вигляді штрафу”, якщо посадові особи органу ліцензування не додержуються строків для прийняття рішення стосовно видачі ліцензії, ви можете звернутись до суду за встановленням порушених прав, з вимогою накладання штрафу на винних осіб. Протокол про адміністративне порушення за цією статтею складається уповноваженими особами Держкомпідприємництва. Рішення про відмову у видачі ліцензії також може бути оскаржене у судовому порядку, — говорить юрист

Разом з тим, Олена Садовець наголошує, що процедура отримання ліцензії сьогодні далеко не досконала. Як правило, для того, щоб отримати ліцензію, підприємцям потрібно подовгу стояти у чергах та їхати бозна куди, аби подати необхідні документи. Це, у свою чергу, створює великі незручності та складнощі для підприємців.

Якщо існує система ліцензування, то центрів надання таких послуг має бути достатньо для того, щоб кожен бажаючий міг за наявності потрібного пакету документів отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності, — підсумовує юрист

Отже, на жаль, система ліцензування сьогодні не є досконалою та ефективною. Адже, з одного боку, підприємцям іноді дуже не просто отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності, а з іншого – наявність ліцензії не завжди свідчить про якість послуг або товарів. Тому держава повинна як забезпечувати доступність оформлення ліцензії для тих, хто відповідає усім нормам та вимогам законодавства, так і здійснювати контроль за якістю тих послуг та товарів, на які була видана ліцензія.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *