Самооборона та її межі. Як захистити своє життя правильно?

Кожна людина має право на життя і це непорушна істина. Однак, бувають випадки, коли з різних причин хтось посягає саме на життя людини, бажаючи нашкодити її інтересам та волі. Тому особа повинна не тільки вміти захистити себе, але й зробити це законно, не перевищивши межі самооборони, які встановлені законом

Дана стаття допоможе чітко визначити рамки самозахисту, проаналізувати можливі випадки застосування засобів самооборони та відповідальність людини за перевищення меж необхідного самозахисту.

Коли існує суспільна небезпека, яка містить ознаки злочину, або можливість скоєння злочину (наприклад, посягання на здоров’я та життя як свого,  так і інших громадян),  також це може бути  посягання на суспільний порядок і безпеку, то такі дії можуть бути причиною для самооборони.

Для початку потрібно зрозуміти що таке самозахист.  Отже, це такі дії,  які спрямовані на відведення суспільно-небезпечного діяння. Важливо знати, що такі дії повинні бути законними та не суперечити моральним засадам суспільства  (згідно зі 19 ст. Цивільного кодексу).

Наведемо для прикладу ситуацію. На дівчину в темному переході нападає  ґвалтівник, який явно сильніший за неї. Що потрібно робити жертві? Для того, щоб відвести від себе небезпеку, вона може захистити себе за допомогою будь-яких  підручних засобів (ключі, парасолька, пилка для нігтів), ударивши нападника щоб той втратив свідомість. Поки ґвалтівник оговтується, потерпіла може втекти, сховатися,  викликати правоохоронців.  Тобто,  такі дії вважаються необхідною самообороною.

Відповідно до 36 статті Кримінального кодексу, кожна людина має право на оборону свого життя, незалежно від того, чи має вона можливість уникнути цього посягання (втекти, сховатися і т.д.) або звернутися до правоохоронних органів.

У випадку загрози життю людини захист вважатиметься правомірним у  тому випадку, якщо шкода завдана безпосередньо самому нападаючому, а нікому іншому.

Важливо пам’ятати, що закон передбачає ситуацію крайньої необхідності захисту свого життя від загрози, тобто сукупності заходів,  спрямованих на усунення суспільної небезпеки, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено перевищення меж крайньої необхідності. В ситуації крайньої необхідності  застосовується принцип “меншого зла”, тобто спричинена шкода нападаючому повинна бути менше попередженої.

Проте відомі випадки, коли людина в шоковому стані, захищаючи себе під час нападу, може нанести тяжких тілесних ушкоджень зловмиснику, або навіть вбити його. Про те, що робити в такому разі та чи настає кримінальна відповідальність за перевищення меж самооборони,  ми запитали у адвоката Катерини Коваленко.

Кримінальна відповідальність наступає у тому випадку, якщо була перевищена самооборона,  внаслідок чого було заподіяно умисне вбивство або нанесення тяжких тілесних ушкоджень.  Умисними,  в даному випадку,  вважатимуться такі дії, коли особа розуміла, що було достатньо одного удару для дезорієнтації нападника, але все ж таки продовжувала наносити удари, завдавши тяжких ушкоджень,  то в такому випадку буде явний факт перевищення меж самооборони. Знову ж таки, потрібно оцінювати психологічний стан особи в момент відповідного нападу.

Якщо особа перебувала в дуже великому психологічному стресі та не усвідомлювала своїх дій,  тобто так вийшло, що вона в стані афекту продовжувала бити злочинця, який перебуває без свідомості.  Звичайно, в такому випадку, буде відкрите кримінальне провадження і проводитись розслідування по факту перевищення меж самозахисту, але в результаті, особу можна виправдати і визнати не винною, — говорить адвокат

Однак, дуже часто задля власного спокою люди віддають перевагу носінню зброї та  інших засобів (газові балончики, електрошокери), які можуть захистити їх від несподіваного нападу.  Проте, у таких випадках,  треба чітко знати, чи врегульовує закон носіння, застосування зброї та різних засобів самозахисту.

Закон не вимагає механічної рівності між злочинцем та потерпілим. Наприклад, якщо ми бачимо що  на нас йде злочинець з ножем, який явно хоче нанести поранень,  а не просто налякати,  то за можливості ми можемо використати пістолет, щоб зупинити нападника. Проте, якщо з цього пістолета злочинець буде вбитий, в такому випадку, як вже зазначалося, буде проведене розслідування. Тому, для захисту, людина може застосовувати зброю та інші засоби необхідної самооборони.

Проте, на носіння, зберігання та використання зброї обов’язково повинен бути відповідний дозвіл, — стверджує Катерина Коваленко

Однак, кожен громадянин повинен чітко розуміти, що носіння зброї повинно бути законним. Навіть газові балончики можуть продаватися тільки тим особам, які досягли 18-річного віку лише за наявності медичної довідки-висновку про те, що людина за станом здоров’я може володіти даним засобом самооборони і знає правила його застосування та зберігання. Слід зазначити, що громадяни не можуть володіти газовими балончиками, які призначені для працівників правоохоронних органів.

Отже, необхідно зрозуміти, що захист свого життя в небезпечній ситуації також регулюється законом, тому потрібно вміти постояти за своє життя правильно. Важливо пам’ятати, що самооборона повинна бути необхідним захистом свого життя,  і  в жодному разі не переростати у помсту, умисне нанесення тілесної шкоди, чи навіть вбивство.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *