Обережно, терористи! Як жити в умовах терористичної загрози?

Тільки з початку цього року по всьому світу трапилося понад 10 терактів. Мирні Париж, Лондон і Пітер, Стокгольм та Стамбул і “гаряча точка” Алеппо — усі ці міста здригнулися від кривавих терактів. Не оминуло лихо і Україну — підрив контрозвідника СБУ у Маруіполі та обстріл Генерального Консульства Польщі в Луцьку також кваліфікували як теракт

Ще декілька років тому ми чули про тероризм лише з екранів своїх телевізорів, сподіваючись, що це ніколи не торкнеться нашої держави. А вже сьогодні в Україні йде війна, працюють іноземні диверсійні групи, а у сусідніх країнах здійснюються криваві терористичні акти, що забирають життя сотень невинних людей.

Періодично Служба безпеки України повідомляє про підвищену терористичну загрозу у певних областях країни. З квітня українські спецслужби перейшли на посилений режим патрулювання. Однак протидіяти тероризму вкрай складно, адже важко дати 100% вірогідність того, де станеться наступний теракт. І це не дивлячись на роботу спецслужб та просто уважних перехожих, що звертають увагу на підозрілі речі у громадських місцях.

Ми попросили юриста “Центр Конфліктології і Права” Олену Садовець розповісти, що включає у себе термін “тероризм”, як українцям жити в умовах терористичної небезпеки та як правильно діяти, якщо ви опинились в екстремальній ситуації.

Тероризм — це суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади або вчинення інших посягань на життя чи здоров’я ні в чому не винних людей. Також це погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей. Найчастіше терористична діяльність супроводжується вчиненням інших тяжких злочинів, — пояснює Олена Садовець

У Законі України “Про боротьбу з тероризмом” визначено, що терористична діяльність охоплює:

  • планування, організацію, підготовку та реалізацію терористичних актів;
  • підбурювання до вчинення терористичних актів, насильства над фізичними особами або організаціями, знищення матеріальних об’єктів у терористичних цілях;
  • організацію незаконних збройних формувань, злочинних угруповань, організованих груп для вчинення терористичних актів, так само і участь у таких актах;
  • вербування, озброєння, підготовку та використання терористів;
  • пропаганду і поширення ідеології тероризму;
  • фінансування та інше сприяння тероризму.

За словами юриста, протидіяти тероризму важко, проте, якщо кожен громадянин буде вкрай уважним та обережним, це допоможе уникнути більшості злочинів та незворотних наслідків. Це не означає, що виходячи з дому щодня потрібно боятися терористичного акту. Однак, якщо ви почули повідомлення про підвищений рівень такої загрози, пам’ятайте ці правила, перевірені світовою практикою:

  • бути особливо обережними на багатолюдних заходах, у розважальних закладах та супермаркетах;
  • звертати увагу на підозрілих людей, предмети, будь-які підозрілі дрібниці. Якщо ви помітили підозрілу особу або предмет, відразу повідомте про це співробітників правоохоронних органів;
  • ніколи не брати від незнайомців пакети та сумки, а також не залишайте свій особистий багаж без нагляду.

Як розпізнати терориста?

Як правило, терористи діють приховано та не привертають до себе уваги з боку громадян або правоохоронних органів. Але є певні ознаки та особливості поведінки особи або групи осіб, які можуть вказувати на підготовку або здійснення нею (ними) злочину, — говорить юрист

Слід бути обережними, якщо ви помітили невелику групу осіб, які зібрались з певною метою та агресивно налаштовані. Юрист радить бути уважними і до людей, які винаймають квартири, підвали, склади, підсобні приміщення, навколо яких відбувається дивна активність. Уникайте осіб з великими сумками та валізами у нетипових для цього місцях, приміром, кінотеатрах,  у місцях скупчення людей.

Зазвичай, терористи намагаються розмістити вибухові пристрої у найбільш уразливих місцях, щоб завдати найбільшої шкоди населенню. Це можуть бути: адміністративні і житлові будинки, автомобілі, урни для сміття, фестивалі, концерти, ярмарки, театри або громадський транспорт. Постарайтесь відійти на максимальну відстань від підозрілої людини, яка поводиться неадекватно, нервово озирається, шукаючи щось в сумці або своєму одязі. Якщо у вас немає змоги відійти, то уважно спостерігайте за мімікою обличчя цієї особи. Фахівці вважають, що смертник, який готується до теракту, виглядає дуже зосередженим, а його губи щільно притиснуті або повільно рухаються, ніби читають молитву.

Крім цього, старайтесь ніколи не піднімати забуті сумки або валізи та не беріть від незнайомих людей незрозумілі речі, тим більше не погоджуйтесь передавати ці речі якійсь іншій особі. Звичайно, іноді важко розрізнити підозрілість якоїсь людини і свою власну параною, але у сьогоднішній ситуації краще бути занадто обережним та уважним, ніж проявити байдужість, яка може призвести до незворотної трагедії.

З огляду на терористичну загрозу та умови небезпеки, в яких сьогодні знаходиться наша держава, з боку силових структур було б доцільно забезпечити якісну поінформованість громадян. Зокрема, з приводу тих чи інших осіб, які притягались до кримінальної відповідальності у зв’язку з організацією або здійсненням терактів, або пов’язаних з цим злочинів, у країні та за її межами. Так, доцільно було б розклеювати відповідні листівки з фотографіями та описом особливих прикмет злочинців у цілях посилення підвищення безпеки громадян, — говорить юрист

До того ж, юрист наголошує, що мішенню терористів, як правило, стають місця масового скупчення людей. У місцях великого скупчення людей обирайте найбільш безпечне місце. Таке місце повинно знаходитись подалі від середини натовпу, трибун, скляних вітрин та парканів. Оскільки під час сутичок або терактів, які відбуваються у місцях великого скупчення людей, багато людей гинуть або отримують травми саме через тисняву, що виникає внаслідок загальної паніки.

Правила поведінки під час теракту

У випадку, коли ви все-таки опинились в екстремальній ситуації, зберігайте спокій та дійте таким чином. Якщо відбувся вибух або підпал у приміщенні, в жодному разі не користуйтеся ліфтом. По-перше, механізм ліфту може бути пошкоджений. По-друге, у таких ситуаціях більшість людей біжать саме до ліфту, а він не розрахований на перевезення великої кількості людей, тому дорогоцінні хвилини можуть бути втрачені.

Головне — не піддавайтеся паніці, оскільки паніка може спровокувати терористів та пришвидшити теракт, а також завадити правоохоронцям попередити злочин або зменшити його наслідки. Іноді терористи можуть використовувати вибуховий пристрій у поєднанні з небезпечною хімічною речовиною, а часом лише саму небезпечну речовину. Тому, якщо ви помітили хмару диму або відчули різкий незрозумілий запах, спробуйте негайно покинути приміщення.

Якщо це зробити неможливо, треба здійснити заходи для захисту органів дихання і шкіри — закрити обличчя, застебнути одяг, при можливості прикрити дихальні шляхи вологою ганчіркою. Якщо ви опинились у будівлі, що захоплена терористами, але не були знайдені, зберігайте спокій, не наближайтесь до дверей та вікон, сховайте свої документи та спробуйте повідомити про себе правоохоронцям. Під час проведення антитерористичної операції правоохоронцями, ляжте на підлогу обличчям до низу, чітко виконуйте команди працівників спецслужб та не робіть різких рухів, поки правоохоронні органи не закінчать операцію.

Яке покарання передбачене українським законодавством за здійснення або фінансування тероризму?

В Кримінальному кодексі визначено, що створення терористичної організації, керівництво такою організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної організації — караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років (ст. 258-3). Вербування, озброєння, навчання особи з метою вчинення терористичного акту, а так само використання особи з цією метою — караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Фінансування тероризму карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна. Якщо такі дії були вчинені групою осіб чи в особливо великому розмірі, або якщо вони призвели до інших тяжких наслідків, вони караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, — пояснює юрист

За словами юриста, особа звільняється від кримінальної відповідальності лише у випадку співпраці з правоохоронними органами.

Від кримінальної відповідальності звільняється особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину, — зазначила юрист.

В умовах, коли на території України здійснюються терористичні акти іноземними диверсійними групами, слід відмітити також особливості покарання таких осіб.

Згідно ст. 13 “Європейської конвенції про боротьбу з тероризмом”, будь-яка держава-учасниця залишає за собою право відмовляти у видачі правопорушників країні їхнього громадянства, якщо вона вважає цей злочин політичним, або злочином, пов’язаним з політичним злочином, або злочином, вчиненим з політичних мотивів, за умови, що вона зобов’язується взяти до уваги при оцінці характеру злочину будь-які особливо тяжкі ознаки злочину. Особливо тяжкими ознаками злочину можна вважати такі: якщо цей злочин створив колективну небезпеку життю, фізичній недоторканості або свободі осіб, якщо він завдав шкоди особам, які не мають відношення до мотивів злочину, або при вчиненні злочину були застосовані жорстокі або насильницькі засоби, — підсумовує юрист

На кінець зауважимо, що під час виникнення критичної ситуації дуже важко взяти себе в руки та продумати план своїх дій. Але слід пам’ятати, що висока організованість та особиста дисципліна кожного громадянина — найголовніше під час існування терористичної загрози у країні.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *