Для підприємців: як стати на облік у податковій?

Невід’ємною складовою реєстрації новоствореного підприємства є візит до органу державної податкової служби. Стати на облік в податковій підприємцю необхідно протягом 10-ти днів від дня одержання свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності. Як відбувається процедура взяття на облік платників податків та які підстави для цього потрібні, розповімо далі

Згідно законодавства, ведення обліку платників податків є одним із способів податкового контролю. Такий облік  ведеться з метою створення належних умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства.

Порядок обліку платників податків визначено главою 6 Податкового кодексу та Порядком №1588 Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів (далі – Порядок). Так, згідно законодавства, платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцями обліку і повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку.

Стати на податковий облік можна відразу після державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності або включення відомостей про нього до відповідних державних реєстрів. Взагалі податкова служба самостійно бере на облік підприємця після отримання від державного реєстратора відомості про державну реєстрацію. Але ви можете не чекати надіслання державним реєстратором цих відомостей і самостійно звернутись до податкової служби, щоб стати на облік.

З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого і нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку), — говорить юрист Центру Конфліктології і Права Олена Садовець

За словами юриста, процедура взяття на податковий облік відбувається таким чином. Ви звертаєтесь до відповідного органу податкової служби з заявою за формою  №1-ОПП (бланк заяви безпосередньо можна отримати в органі державної податкової служби).

Хто може підписати заяву за формою № 1-ОПП?

Платник податків може представляти свої інтереси в контролюючих органах самостійно, через податкового агента або уповноважену особу. Так, в разі тимчасової відсутності керівника заяву за формою №1-ОПП може підписати інша особа, яка уповноважена виконувати обов’язки керівника в час його відсутності, за наявності письмової довіреності. Якщо керівник відсутній з об’єктивних причин, свій підпис в заяві також може поставити інша особа, повноваження якої закріплені відповідним указом або розпорядженням, що також подається разом з заявою до органу доходів і зборів, — говорить юрист

Крім заяви, платник податків також зобов’язаний подати до контролюючого органу пакет документів, визначений розділами IV та V Порядку. Крім цього, підприємець повинен пред’явити працівнику податкової служби свій паспорт та довідки про присвоєння ідентифікаційного коду з ДРФО власникам, засновникам, директору і головному бухгалтеру підприємства. В разі відсутності цих документів, податкова має право не приймати ваші документи для взяття на облік. На всякий випадок, при собі краще також мати оригінал свідоцтва про державну реєстрацію та копію реєстраційної картки. А якщо серед власників підприємства є юридичні особи-резиденти, які перебувають на податковому обліку в інших органах державної податкової служби, вони мають подати копію виписки з реєстру, виданої в податковій за їх місцезнаходженням.

Документи про взяття на облік повинен особисто подавати власник підприємства або представник за довіреністю.

Будьте готові до того, що перед поданням документів для взяття на податковий облік, підрозділ податкової міліції того органу податкової служби, куди ви звернулись, здійснить перевірку паспортних даних та встановить місцезнаходження платника податків. Тобто, працівники податкової міліції перевірять достовірність поданих вами документів, які підтверджують місцезнаходження підприємства, а також можуть поцікавитись походженням майна підприємства, переконатись чи воно не є фіктивним. У випадку, якщо в них не виникне жодних претензій, на примірнику статуту або установчих документів працівник податкової міліції має поставити відповідний штамп.

Зверніть увагу, в податковій вам також повинні видати копії виписки з реєстру. Їх потрібно пред’являти в органах державної влади, а також в банках, де ви будете відкривати рахунки підприємства. Коли ви відкриєте рахунок в банку, протягом трьох днів після цього вам необхідно подати особисто або надіслати поштою на адресу податкової відповідне повідомлення про відкриття рахунку. Якщо ви цього не зробите, податкова може у зв’язку з цим застосувати проти вас штрафні санкції.

Тепер ваше підприємство взято на облік платників податків і стосовно нього формується облікова справа.

Податкова повинна у день отримання відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків взяти на облік суб’єкт підприємницької діяльності. Дані про взяття на облік юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в Єдиному державному реєстрі, та фізичних осіб — підприємців як платників податків і зборів передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття їх на облік, — говорить юрист

Юрист також пояснює, що облік платників податків у контролюючих органах ведеться за податковими номерами. При чому, отриманий вами податковий номер не змінюється протягом всього перебування на обліку, за винятком зміни коду ЄДРПОУ. Після зняття з обліку платника податків податковий номер, який надавався контролюючим органом, закривається та надалі не використовується.

Отже, процедура взяття суб’єкта підприємницької діяльності на облік в органі державної податкової служби досить специфічна та супроводжується певними особливостями. Але, якщо дотримуватись всіх правил та вимог законодавства, що стосуються цього обов’язкового кроку в реєстрації вашого підприємства, то ви зможете уникнути труднощів та непорозумінь у зв’язку з цим.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *